Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.4°C
2 BF 89%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
14 °C
10.8°C14.9°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.6°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.5°C17.8°C
4 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
2 BF 100%
Εισαγγελική έφοδος στο ΚΕΕΛΠΝΟ και στα γραφεία της συζύγου του Γ. Στουρνάρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εισαγγελική έφοδος στο ΚΕΕΛΠΝΟ και στα γραφεία της συζύγου του Γ. Στουρνάρα

Έφοδο στα γραφεία του ΚΕΕΛΠΝΟ και στη διαφημιστική εταιρεία Mindwork Business Solutions Συμβουλευτικές Υπηρεσίες ΕΠΕ, που ανήκει στη σύζυγο του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, Σταυρούλα Νικολοπούλου, και σε μια άλλη εταιρεία που συνδέεται με τις διαφημιστικές δαπάνες του Κέντρου, πραγματοποίησαν χθες οι οικονομικοί εισαγγελείς στο πλαίσιο της δεύτερης έρευνας που διενεργούν για το όργιο κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος σε διαφημιστικές καμπάνιες την περίοδο 2011-2013. Η σχετική εντολή δόθηκε από την επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Ράικου, και οι εισαγγελείς αποχώρησαν με ένα "βουνό" ηλεκτρονικών στοιχείων και εγγράφων τόσο από την εταιρεία όσο και από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Όπως έχει προκύψει από τη μέχρι τώρα έρευνα, τον Ιανουάριο του 2011, επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου, το ΚΕΕΛΠΝΟ, που επιχορηγείται από τον τακτικό προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, προχώρησε στη διενέργεια διαγωνισμού για το υπο-έργο "Εθνική Επικοινωνιακή Εκστρατεία Πρόληψης για τον Καρκίνο".

Ανάδοχος του έργου αναδείχτηκε η κοινοπραξία των εταιρειών Agenda Διαφημιστική, Τουριστική, Εκδοτική Α.Ε. και η εταιρεία της Σταυρούλας Νικολοπούλου (σύζυγος του Γ. Στουρνάρα), Mindwork Business Solutions Συμβουλευτικές Υπηρεσίες ΕΠΕ. Με απόφαση του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ, η σύμβαση υπογράφηκε τον Ιανουάριο του 2011 και ήταν ύψους 600.000 ευρώ.

Στην πραγματικότητα όμως η διαφημιστική καμπάνια που τελικά βγήκε "στον αέρα" ήταν άσχετη με τους σκοπούς του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς συνίστατο στην παρακολούθηση, τον συντονισμό και την υποβοήθηση ενεργειών για την πρόληψη της εξάπλωσης μεταδοτικών νοσημάτων, στα οποία δεν συμπεριλαμβάνεται ο καρκίνος... Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, εξάλλου, η εταιρεία της συζύγου του Γ. Στουρνάρα δεν θα έπρεπε καν να λάβει μέρος στον επίμαχο διαγωνισμό καθώς ο νόμιμος εκπρόσωπός της είχε στο παρελθόν καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης δύο ετών για μη έγκαιρη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών και μάλιστα γι' αυτό τον λόγο είχε αποκλειστεί από διαγωνισμό του υπουργείου Παιδείας.

Σημειώνεται ότι στα χρήματα που έλαβαν οι διαφημιστικές για την ίδια καμπάνια είχε προϋπολογιστεί ποσόν για την προβολή της σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς τη στιγμή που με βάση Κοινή Υπουργική Απόφαση, οι σταθμοί υποχρεώνονται να μεταδίδουν δωρεάν μηνύματα κοινωνικού περιεχομένου που αφορούν πρόληψη ασθενειών ή παθήσεων και προέρχονται από φορείς όπως το ΚΕΕΛΠΝΟ, οι οποίοι υποχρεούνται να υποβάλουν σχετικό αίτημα προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, κάτι που ουδέποτε έπραξαν.

Ένα χρόνο αργότερα, κι ενώ ο Α. Λοβέρδος εξακολουθούσε να έχει την ευθύνη για το ΚΕΕΛΠΝΟ ως υπουργός Υγείας, το Κέντρο υπέγραψε σύμβαση ύψους 350.000 ευρώ με την εταιρεία A&B Advertising Διαφημιστική ΕΠΕ. Η σύμβαση αφορούσε την προβολή διαφημιστικών σποτ για την εποχική γρίπη, παρά το γεγονός ότι δεν επρόκειτο για φαινόμενο με έκτακτο και απρόβλεπτο χαρακτήρα, αλλά για φαινόμενο που επαναλαμβάνεται περιοδικά. Το ΚΕΕΛΠΝΟ, ωστόσο, θεώρησε ότι η κοινή γρίπη είναι ένα έκτακτο και απρόβλεπτο φαινόμενο για να παρακάμψει έτσι την υποχρέωσή του για δημοσίευση της προκήρυξης του διαγωνισμού σε δύο ημερήσιες εφημερίδες. Με άλλα λόγια, το ΚΕΕΛΠΝΟ έδωσε τη δουλειά με κριτήρια που παραμένουν μέχρι σήμερα αδιευκρίνιστα, όπως αναφέρει και η εισαγγελική έρευνα.

Με την ίδια εταιρεία το ΚΕΕΛΠΝΟ υπέγραψε τον Φεβρουάριο του 2012 σύμβαση ύψους 230.000 ευρώ για την υλοποίηση δράσεων σχετικά με τα γενόσημα φάρμακα και τη φαρμακοεπαγρύπνηση. Είχε προηγηθεί η υπογραφή προγραμματικής συμφωνίας με τον ΕΟΦ για τη χρηματοδότηση της συγκεκριμένης δράσης, παρά το γεγονός ότι από τον νόμο που διέπει τη λειτουργία και τον κανονισμό του πουθενά δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο. Η δουλειά δόθηκε στην A&B Advertising Διαφημιστική ΕΠΕ, και πάλι χωρίς να δημοσιευτεί η προκήρυξη του διαγωνισμού και χωρίς να τεκμηριώνονται τα κριτήρια επιλογής της συγκεκριμένης εταιρείας.

Και φτάνουμε στον Δεκέμβριο του 2013, όταν πλέον την ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει αναλάβει ο Άδωνις Γεωργιάδης. Τότε η διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ αποφάσισε την υλοποίηση επτά δράσεων για τους ίδιους σκοπούς, δηλαδή τα γενόσημα και τη φαρμακοεπαγρύπνηση.

Οι συμβάσεις ύψους 1.300.000 ευρώ που υπογράφηκαν αφορούσαν τη δημιουργία και εκπομπή / προβολή από ραδιοφωνικούς / τηλεοπτικούς σταθμούς μηνυμάτων (σποτ), χωρίς τη δημοσίευση της προκήρυξης σε δύο εφημερίδες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ είχε ήδη στη διάθεσή του αντίστοιχο σποτ, προερχόμενο από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Ασθενειών και Ελέγχου (European Centre for Disease Prevention and Control: ECDC), του οποίου τη μετάφραση και την προσαρμογή του είχε πληρώσει.

Σημειώνεται ότι τόσο στα μέλη των διοικήσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ όσο και στον διευθυντή του κατά την επίμαχη διετία ασκήθηκαν διώξεις τον Απρίλιο του 2015 για απιστία σχετική με την υπηρεσία, υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

Σύζυγος Στουρνάρα: "Πολιτικές σκοπιμότητες" πίσω από την εισαγγελική έρευνα

"Συγκεκριμένες σκοπιμότητες και επιλογές" διαβλέπει πίσω από την εισαγγελική έφοδο στην εταιρεία της η σύζυγος του Γ. Στουρνάρα, Σταυρούλα Νικολοπούλου. Με χθεσινή ανακοίνωσή της κάνει λόγο για "τυπικό έλεγχο των παραστατικών της στοιχείων σε σχέση με έργο ΕΣΠΑ του ΚΕΕΛΠΝΟ" και αναφέρει ότι συνεργάστηκε πλήρως με τους εισαγγελείς.

Σύμφωνα με τη Στ. Νικολοπούλου, "ο θόρυβος που προκλήθηκε είναι στοχευμένος και αδικαιολόγητος, ενώ διέρρευσαν την ψευδή πληροφορία περί διενέργειας ελέγχου, όχι στην έδρα της εταιρείας, αλλά δήθεν και στην οικία της, χρησιμοποιήθηκε το όνομα του συζύγου της, κυρίου Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος ανέκαθεν αποτελεί και τον στόχο των κακόβουλων δημοσιευμάτων. Οι πολιτικές σκοπιμότητες σε μια δημοκρατική Ελλάδα δεν μπορούν ποτέ να κατασκευάσουν ενόχους".

"Όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο πραγματικός στόχος είναι ο σύζυγός μου, προκειμένου να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένες σκοπιμότητες και επιλογές. Γι' αυτό και επιλέχθηκε η συγκεκριμένη χρονική συγκυρία" συνεχίζει στην ανακοίνωσή της η Στ. Νικοπούλου και καταλήγει: "Δεν έχω να φοβηθώ τίποτε εγώ προσωπικά, αλλά και η εταιρεία μου. Και βεβαίως δεν θα με κάμψουν οι επιθέσεις που έχουν ως αποκλειστικό στόχο τη σπίλωση του συζύγου μου και της οικογένειάς του. Να είναι βέβαιοι ότι θα αποτύχουν!".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL