Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Απεγκλωβισμοί ατόμων, πλημμύρες και ζημιές στη βόρεια Ελλάδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απεγκλωβισμοί ατόμων, πλημμύρες και ζημιές στη βόρεια Ελλάδα

Εικόνα “βομβαρδισμένου” τοπίου είχαν χθες πολλές περιοχές του Δήμου Θερμαϊκού μετά την ισχυρή και πολύωρη καταιγίδα που έπληξε τη Θεσσαλονίκη και ιδιαίτερα την ανατολική περιοχή του νομού. Ο δήμος κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οι υλικές καταστροφές είναι πολλές και μεγάλες, όπως και οι καταστροφές σε υποδομές, ενώ μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές αγνοούνταν η τύχη μιας 53χρονης γυναίκας. Η μάχη που έδωσε η Πυροσβεστική ήταν υπεράνθρωπη τόσο για να σώσει ανθρώπινες ζωές όσο και να απαντλήσει νερά από πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα.

Οι κάτοικοι στις πληγείσες περιοχές είναι σε απόγνωση. Όπως δηλώνουν, ήταν πρωτόγνωρο φαινόμενο γι' αυτούς η ένταση και η διάρκεια της καταιγίδας, ενώ τόνιζαν ότι τα επτά ρέματα που υπάρχουν στην περιοχή, αν και δεν είναι μπαζωμένα, δεν είχαν συντηρηθεί, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ορμητικοί χείμαρροι που παρέσυραν ό,τι έβρισκαν στο διάβα τους πριν καταλήξουν στη θάλασσα και άφησαν πίσω τους λάσπες και ότι φερτά υλικά είχαν εναποθέσει χρόνια τώρα διάφοροι στις κοίτες τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε δύο 24ωρα έπεσε βρόχινο νερό που υπό κανονικές συνθήκες πέφτει σε έναν χρόνο, ενώ η ίδια περιοχή χτυπήθηκε από 150 κεραυνούς. Τα τηλέφωνα της Πυροσβεστικής πήραν “φωτιά” και ήταν αδύνατον να εξυπηρετηθούν όλοι. Πάνω από 1.000 ήταν οι κλήσεις που δέχτηκε το τηλεφωνικό κέντρο σε διάρκεια 24 ωρών. Προτεραιότητα δόθηκε στον απεγκλωβισμό ατόμων, προκειμένου να μη υπάρξουν θύματα. Συνολικά απεγκλωβίστηκαν από οικήματα και Ι.Χ. αυτοκίνητα 24 άτομα. Μάλιστα, σε δύο περιπτώσεις χρειάστηκε να επέμβουν στην περιοχή της Νέας Μηχανιώνας δύο ερπυστριοφόρα αμφίβια οχήματα που διαθέτει η 2η ΕΜΑΚ για απεγκλωβίσουν ηλικιωμένους, αλλά και τους πυροσβέστες που αρχικά είχαν προστρέξει, αλλά εγκλωβίστηκαν και αυτά εξαιτίας των ορμητικών χειμάρρων που είχαν δημιουργηθεί και κατέβαιναν προς τη θάλασσα. Μεγάλη λαχτάρα πήραν και τέσσερις επιβάτες του ΟΑΣΘ και ο οδηγός του λεωφορείου που εκτελούσε την γραμμή Κουφάλια - Θεσσαλονίκης, όταν εγκλωβίστηκε σε χείμαρρο και το νερό ανέβαινε απειλητικά στο εσωτερικό του οχήματος. Ο οδηγός ζήτησε από τους τέσσερις επιβάτες να ανεβούν στα καθίσματα και μετά στην οροφή του λεωφορείου, ενώ λίγη ώρα αργότερα επιβάτες και οδηγός απεγκλωβίστηκαν με τη βοήθεια μηχανημάτων.

Οι περιοχές που υπέστησαν τις μεγαλύτερες καταστροφές είναι οι παραθαλάσσιες του Δήμου Θερμαϊκού, δηλαδή η Νέα Μηχανιώνα, η Αγία Τριάδα, η Περαία, η Επανομή. Ήδη από χθες έχει ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών σε σπίτια και καταστήματα, ενώ καταστροφές υπάρχουν και σε καλλιέργειες. Από την πλημμύρα δεν γλίτωσε η Ιχθυόσκαλα στη Ν. Μηχανιώνα ούτε και το αντλιοστάσιο της ΕΥΑΘ. Χθες όλη την ημέρα γίνονταν προσπάθειες να αποκατασταθούν οι ζημίες από μηχανήματα του Δήμου Θερμαϊκού, αλλά και των Δήμων Καλαμαριάς, Θέρμης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ κλιμάκιο της ΕΜΑΚ βοηθούσε στην απάντληση υδάτων.

Στο μεταξύ, ώρα με την ώρα κορυφώνονταν η αγωνία για την τύχη μιας 53χρονης γυναίκας που δεν έδωσε σημεία ζωής από προχθές το βράδυ. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές πυροσβέστες μαζί με ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο ερευνούσαν την παραλία της Νέας Μηχανιώνας για να την εντοπίσουν, αλλά οι έρευνες ήταν άκαρπες. Η οικογένεια της αγνοούμενης ενημέρωσε τις αρμόδιες αρχές ότι δεν είχαν νέα της από το βράδυ της Τρίτης, όταν και επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον σύζυγό της και τους δύο γιους της και τους είπε ότι έχει εγκλωβιστεί στο αυτοκίνητό της από ορμητικά νερά. Τα ξημερώματα εντοπίστηκε το αυτοκίνητο της 53χρονης, όμως όχι και η ίδια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL