Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Π. Κουρουμπλής: Υψηλότερος από κάθε άλλη χρονιά ο αριθμός των ωφελουμένων στους παιδικούς σταθμούς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Π. Κουρουμπλής: Υψηλότερος από κάθε άλλη χρονιά ο αριθμός των ωφελουμένων στους παιδικούς σταθμούς

Σύσκεψη για το θέμα των ωφελούμενων του νέου συστήματος υλοποίησης της δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής & Επαγγελματικής Ζωής» 2016-17 συγκάλεσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Ο Π. Κουρουμπλής τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει σαφή εικόνα για τις οικογένειες που δεν έλαβαν voucher για την συμμετοχή των παιδιών σε παιδικούς σταθμούς, σε ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ προσθέτοντας ωστόσο, ότι ο αριθμός των ωφελούμενων για την φετινή χρονιά είναι υψηλότερος από κάθε άλλη. Εν συνεχεία επεσήμανε ότι η χρηματοδότηση από τους εθνικούς πόρους αυξήθηκε κατά 80% περίπου, καθώς διατέθηκαν 93,7 εκατ. ευρώ έναντι 52 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά. Τέλος, υπογράμμισε ότι για την απρόσκοπτη λειτουργία των δομών και την ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων σε αυτές, προωθείται νομοθετική ρύθμιση.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιάννης Μπαλάφας, ο ειδικός γραμματέας Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) του υπουργείου Οικονομίας, Γιώργος Ιωαννίδης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) Δ. Καλογερόπουλος, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ, Θ. Γκοτσόπουλος, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης και μέλη της ΚΕΔΕ.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, πραγματοποιήθηκαν οι ακόλουθες δηλώσεις:

Π. Κουρουμπλής:

Είχαμε μία εξόχως θα έλεγα ενδιαφέρουσα συζήτηση σε εξαιρετικό επίπεδο, απότοκο της εμπιστοσύνης και της καλής πίστης και ετούτο ως πολιτική στάση, που έχει καλλιεργηθεί ανάμεσα στο υπουργείο και στους κοινωνικούς εταίρους όπως είναι στην συγκεκριμένη περίπτωση η ΚΕΔΕ. Γιατί πιστεύουμε ότι ο διάλογος είναι αυτός που δίνει διέξοδο στα ζητήματα, ο καλόπιστος και ο παραγωγικός. Εφαρμόσαμε φέτος ένα σύστημα σε ό,τι αφορά την κάλυψη των τοποθετήσεων των μικρών παιδιών στα προγράμματα παιδικών σταθμών και των ΚΔΑΠ. Προκύπτει μια σειρά ζητημάτων, είναι ένα νέο σύστημα που επιχειρεί να έχει διαφάνεια και δικαιοσύνη και μέσα από την συζήτηση εντοπίστηκαν ορισμένα ζητήματα, που χρήζουν διόρθωσης. Έτσι συμφωνήσαμε όλοι να προχωρήσει το υπουργείο σε μία διάταξη που να ρυθμίζει κάποια ζητήματα των εργαζομένων στον συγκεκριμένο χώρο των παιδικών σταθμών, να συστήσουμε μία επιτροπή η οποία να δεί με την ολοκλήρωση της υλοποίησης του νέου προγράμματος από την 1η Οκτωβρίου τι ζητήματα προκύπτουν, για να μπορέσουμε να κάνουμε παρεμβάσεις διορθωτικού χαρακτήρα. Επειδή όμως εμείς δεν θέλουμε να κρύβουμε και την έκταση των προβλημάτων, λέμε ότι παρά τις προσπάθειες που έκανε η κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει σχεδόν τα διπλάσια χρήματα από πέρυσι και σχεδόν τα επταπλάσια χρήματα από πρόπερσι, (δημόσια χρήματα , για να στηρίξει το πρόγραμμα αυτό ) παραμένουν οι ανάγκες , οι οποίες πρέπει να προσεγγιστούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και να αντιμετωπιστούν. Την Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου όπου εκεί, θα αναλύσουμε όλα τα θετικά του προγράμματος και τις αδυναμίες του γιατί θέλουμε να είμαστε κοντά στην πραγματικότητα την οποία δεν θέλουμε ούτε την εξωραΐζουμε αλλά ούτε και να την εκμηδενίζουμε. Θέλω να σας πω λοιπόν ότι η συνάντηση, ήταν ενδιαφέρουσα, χρήσιμη, και ουσιαστική, και έτσι θα πορευτούμε. Για να μπορέσουμε από κοινού, γιατί όλοι νοιαζόμαστε με την ίδια ένταση και έχουμε το ίδιο ενδιαφέρον για τα παιδιά που είναι σε μ ια ηλικία όπου εκεί κρίνεται ο πολιτισμός μας, δηλαδή, πόσο πραγματικά υπερασπιζόμαστε το δικαίωμά τους να συμμετέχουν σε τέτοιου είδους προγράμματα που αποδεικνύεται ότι επιδρούν ευμενώς και πολύ ουσιαστικά στην διάπλαση του χαρακτήρα τους.

Γ. Μπαλάφας:

Στο υπουργείο ακολουθούμε μια πρακτική, στην σχέση μας με τους Δήμους, με την ΚΕΔΕ και τους κοινωνικούς φορείς. Είναι η τακτική της συνεννόησης, της μη δημιουργίας τετελεσμένων. Ένα τέτοιο δείγμα είχαμε και σήμερα σαν συνέχεια μιας προηγούμενης τακτικής και νομίζω και στο συγκεκριμένο ζήτημα, αυτό δηλαδή των παιδικών σταθμών και του νέου συστήματος των αποφάσεων και της κάλυψης των κοινωνικών αναγκών, υπήρξε μια θετική εξέλιξη, που νομίζω ότι θα επιβεβαιωθεί και στο επόμενο διάστημα.

Γ. Πατούλης:

Υπήρξε σύσκεψη με θετικό πρόσημο εξετάσαμε όλες τις περιπτώσεις εκείνες όπου πρέπει να υπάρξει φιλοξενία των παιδιών κι ένα άλλο θέμα που τέθηκε, είναι εκείνο των εργαζομένων. Θα υπάρξει σχετική διάταξη ώστε να μας δίνει την δυνατότητα να έχουμε εργαζόμενους τόσους όσους χρειάζεται να έχει ο κάθε δημοτικός βρεφονηπιακός σταθμός, και βέβαια με προτάσεις η ΚΕΔΕ θα βρίσκεται κοντά στο παιδί και κοντά στην προσπάθεια που κάνουμε όλοι μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL