Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.0°C
3 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.1°C14.4°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.7°C14.8°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.4°C
0 BF 94%
Κατάργηση του ΕΔΣΝΑ ζητεί ο Γ. Πατούλης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κατάργηση του ΕΔΣΝΑ ζητεί ο Γ. Πατούλης

Ένα βήμα ακόμη προχωρά τον τακτικισμό του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης αναφορικά με τη διαχείριση απορριμμάτων ζητώντας την κατάργηση του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ).

Ο δήμαρχος Αμαρουσίου, υπερσκελίζοντας τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης των 66 Δήμων της Αττικής Ν. Σαράντη και αξιοποιώντας τον ρόλο του ως προέδρου της ΚΕΔΕ, ξαφνικά υιοθετεί το πνεύμα των διατάξεων του νομοσχεδίου για την ανασυγκρότηση των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, το οποίο σε πρότερο χρόνο είχε καταγγείλει.

Αποκαλύπτει, μάλιστα, ότι σκοπός του είναι ο κομβικός ρόλος των δήμων στη διαχείριση των απορριμμάτων απαξιώνοντας τη χρησιμότητα του ΕΔΣΝΑ, ο οποίος όμως δεν καταργείται με βάση τις διατάξεις του νομοσχεδίου. Ωστόσο οι επιδιώξεις του προέδρου της ΚΕΔΕ ακουμπούν στην απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

Αυτό το νόημα είχε και η χθεσινή απάντησή του στο ενημερωτικό σημείωμα της περιφερειάρχη Αττικής Ρ. Δούρου, το οποίο εστάλη και τους 66 δημάρχους. Έχοντας απορρίψει το με “δημόσιο χαρακτήρα” “αποκεντρωμένο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων της Αττικής”, που προτάσσει ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων Αττικής, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επιδιώκει να του πιστωθεί ως νίκη στο προηγηθέν ενημερωτικό σημείωμα της Ρ. Δούρου και να εμφανιστεί ο ίδιος ως εκφραστής του “διαλόγου”.

Την ίδια ώρα, με μορφή ερωτημάτων, ο Γ. Πατούλης χαρακτηρίζει τη Ρ. Δούρου “μικρό πρωθυπουργό”, που “δρα από μόνη της” και είναι “πάνω από κυβέρνηση”, αλλά σημειώνει ότι, “παρά τις παραφωνίες Σαράντη”, το “μέτωπο της Αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού είναι ενιαίο και αρραγές” και πως “με διάλογο και συνεννόηση θα δώσουμε λύση στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής”.

Με τη χθεσινή του απάντηση ο Γ. Πατούλης επαναφέρει το ζήτημα της ανάθεσης από τον ΕΔΣΝΑ στην Περιφέρεια Αττικής των αρμοδιοτήτων επικαιροποίησης, θεώρησης και έγκρισης των μελετών των έργων για τη διαχείριση απορριμμάτων, που πρόκειται να ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ.

Ο ίδιος επιμένει να χαρακτηρίζει “προσχηματική” την αιτιολόγηση ότι η ανάθεση γίνεται προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες ένταξης στο νέο ΕΣΠΑ και διερωτάται εάν η καθυστέρηση οφείλεται στη βούληση της περιφέρειας “για έλεγχο των έργων αξίας δεκάδων εκατομμυρίων”, χωρίς “καν να ερωτώνται οι δήμοι”. Χαρακτηρίζει, μάλιστα, “υβρίδιο” τον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Αττικής και ζητεί “να καταργηθεί άμεσα”, γιατί “δεν προσφέρει λύσεις” και “βραχυκυκλώνει πολλές προσπάθειες”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL