Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.4°C16.8°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.2°C14.0°C
1 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C13.8°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.2°C15.2°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.2°C10.2°C
1 BF 74%
Η κατάληψη και το real estate του κ. Άνθιμου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η κατάληψη και το real estate του κ. Άνθιμου

H αστυνομική επέμβαση -έπειτα από εισαγγελική παραγγελία- και η εκκένωση της κατάληψης στέγης στο πρώην Ορφανοτροφείο Τούμπας, εκτός από την απομάκρυνση προσφύγων και καταληψιών, άνοιξε ουσιαστικά τον δρόμο για το γκρέμισμα ενός ιστορικού κτηρίου της Θεσσαλονίκης σύμφωνα με την απαίτηση της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης. Όπως είναι γνωστό, στο κτήριο φιλοξενούνταν τους τελευταίους μήνες πρόσφυγες και δομές φιλοξενίας, ενώ υπήρχε αποθηκευμένο και σχετικό υλικό (εξοπλισμός ένδυσης, σίτισης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης). Πέραν του γεγονότος της εκκένωσης και κατεδάφισης των κτηριακών εγκαταστάσεων, η επόμενη μέρα αφορά τη μελλοντική χρήση του οικοπέδου πλέον από τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, στην οποία το υπουργείο Υγείας μεταβίβασε το 2011 το πρώην Ορφανοτροφείο Μέγας Αλέξανδρος με απόφαση του Ανδρέα Λοβέρδου.

Η ιστορία

Το Ορφανοτροφείο Μέγας Αλέξανδρος χτίστηκε το 1934 στην Άνω Τούμπα με σκοπό να φιλοξενήσει τα ορφανά κορίτσια που έφτασαν στη Θεσσαλονίκη μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Η λειτουργία του τερματίστηκε μόλις το 2000 και οι λιγοστές τρόφιμοι μεταφέρθηκαν στο Ορφανοτροφείο Μέλισσα. Από τότε το διώροφο δημόσιο κτήριο, με εμβαδόν περίπου 2,5 στρέμματα που περικλείεται από τις οδούς Ολυμπίας, Γρ. Λαμπράκη & Παυσιλύπου, που αρχικά ανήκε στην Πρόνοια και στη συνέχεια πέρασε στην κυριότητα του υπουργείου Υγείας, εγκαταλείφθηκε στην τύχη του και παρέμεινε ερημωμένο έως το 2005 οπότε και τέθηκε υπό κατάληψη από ομάδα πολιτών της Θεσσαλονίκης. Τα χρόνια αυτά ήταν συνεχείς οι προσπάθειες του Δήμου Θεσσαλονίκης που με πολλές ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου διεκδίκησε τη μεταβίβαση του πρώην Ορφανοτροφείου προκειμένου να στεγάσει τον Οργανισμό Βρεφονηπιακής, Παιδικής, Οικογενειακής Μέριμνας της πόλης. Παρ' ότι οι ανάγκες του δήμου ήταν τεράστιες και, παρά τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, ο τότε υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος προτίμησε να το μεταβιβάσει στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης για τη δημιουργία εκκλησιαστικού ιδρύματος χρονίως πασχόντων και ΑμεΑ. Η παραχώρηση έγινε κατά χρήση για 50 χρόνια με τον όρο είτε να χρησιμοποιηθεί το κτίσμα εντός διετίας από την Εκκλησία, είτε, εντός πενταετίας, να ανεγερθεί νέο κοινωφελές κτήριο. Σε αντίθετη περίπτωση, προβλέπεται ανάκληση της παραχώρησης.

Η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης

Αμέσως μετά την απόφαση Λοβέρδου για μεταβίβαση του πρώην Ορφανοτροφείου η Μητρόπολη κινήθηκε νομικά κατά των καταληψιών του κτηρίου οι οποίοι το 2011, με επέμβαση της Αστυνομίας, εκδιώχθηκαν από τον χώρο, ενώ παράλληλα το υπουργείο Πολιτισμού έκανε τότε ακόμη ένα «δωράκι» στον κ. Άνθιμο με την απόφασή του να μην κηρύξει διατηρητέο το ιστορικό κτήριο. Όπως κατά καιρούς έχουν επισημάνει πολίτες και δημοτικοί σύμβουλοι της Θεσσαλονίκης, η Μητρόπολη ξεκίνησε από το 2011 μια συντονισμένη προσπάθεια ώστε να πετύχει υψηλούς όρους δόμησης στο συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο. Συγκεκριμένα, στις real estate επιδιώξεις του κ. Άνθιμου είναι ένας συντελεστής δόμησης 2,4, ποσοστό κάλυψης 60% και μέγιστο ύψος 22,75 μέτρα. Κάτι που σημαίνει πως στη θέση του γκρεμισμένου πλέον διώροφου κτηρίου μπορούν να υψωθούν πέντε όροφοι συνολικού εμβαδού 5.500 τετραγωνικών μέτρων με υπόγειο γκαράζ.

Παρ' ότι ο όρος για χρήση από τη Μητρόπολη του χώρου εντός διετίας έχει προ πολλού παρέλθει, όπως επίσης και αυτός της ανεκμετάλλευτης πενταετίας, η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης εξακολουθεί να κάνει χρήση της παραχώρησης Λοβέρδου χωρίς μέχρι σήμερα το υπουργείο Υγείας να την ανακαλέσει, προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά. Ερωτηματικά που γίνονται ακόμη πιο ακανθώδη όταν πληροφορίες θέλουν τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης να έχει εγκαταλείψει προ πολλού την ιδέα για κατασκευή ενός νοσηλευτηρίου χρονίως πασχόντων και προσανατολίζεται στην ανέγερση ενός ιατρικού εξεταστικού κέντρου με τη συνεργασία ιδιωτικών συμφερόντων. Τα ερωτήματα στρέφονται τόσο προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας όσο και προς τον Δήμο Θεσσαλονίκης που, μετά την παραχώρηση Λοβέρδου, έπαψε να διεκδικεί τον χώρο του πρώην Ορφανοτροφείου ωσάν και οι ανάγκες των δημοτών από θαύματος να καλύφθηκαν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL