Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.6°C21.2°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C22.0°C
2 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
20.1°C20.1°C
2 BF 47%
Ξεκίνησε το No Border Camp στο ΑΠΘ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ξεκίνησε το No Border Camp στο ΑΠΘ

Σκηνικό έντασης στήνεται από πολλές πλευρές για το No Border Camp στο ΑΠΘ, με τα συστημικά ΜΜΕ να καλλιεργούν κλίμα τρόμου και να προεξοφλούν ότι θα έχουμε επεισόδια και μεγάλες καταστροφές, ενώ κόμματα της αντιπολίτευσης πιέζουν για αστυνομική επέμβαση στους χώρους του πανεπιστημίου.

Χθες είχαμε και την τρίτη κατά σειρά εισαγγελική παρέμβαση με την οποία ζητείται από την Αστυνομία να παρέμβει σε περίπτωση που σημειωθούν αξιόποινες πράξεις, τις οποίες μάλιστα εντοπίζει στα αδικήματα της διατάραξης κοινής ειρήνης, παράνομης βίας, φθοράς ξένης περιουσίας και υποβάθμισης περιβάλλοντος. Παράλληλα, η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης ζητάει καθημερινή ενημέρωση για ό,τι συμβαίνει στο ΑΠΘ στο πλαίσιο του No Border Camp. Στο μεταξύ, συνεχίζουν να καταφθάνουν από όλη την Ευρώπη μέλη αλληλέγγυων στους πρόσφυγες οργανώσεων, κυρίως του αντιεξουσιαστικού χώρου, ενώ μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν υπήρξαν ιδιαίτερα γεγονότα στον χώρο της κατασκήνωσης, εκτός από τη Νομική Σχολή, όπου χθες ομάδα κατασκηνωτών έσπασε το λουκέτο που είχε τοποθετηθεί στην είσοδο του κτηρίου της νέας Φιλοσοφικής Σχολής, που και αυτή τελεί υπό κατάληψη.

Στο μεταξύ η Ν.Δ., διά του Μάξιμου Χαρακόπουλου, που είναι τομεάρχης Παιδείας, και του Δημήτρη Κυριαζίδη, που είναι τομεάρχης Δημόσιας Τάξης, ζητά και αυτή αστυνομική επέμβαση στο ΑΠΘ. "Αν δεν δοθεί σύντομα ένα τέλος στα όσα θλιβερά λαμβάνουν χώρα στη Θεσσαλονίκη, η κυβέρνηση θα είναι υπόλογη τόσο απέναντι στην ακαδημαϊκή κοινότητα όσο και στους πολίτες της χώρας, των οποίων την ασφάλεια είναι εκ του Συντάγματος υποχρεωμένη να προστατεύει» αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση, ενώ προσθέτουν πως «τα απαράδεκτα αυτά γεγονότα, στιγματίζουν ανεπανόρθωτα την Ελλάδα διεθνώς, ως χώρα της ανομίας, και συνάμα καταρρακώνουν το κύρος των πανεπιστημιακών της ιδρυμάτων». Μάλιστα οι δύο τομεάρχες της Ν.Δ. κατηγορούν την κυβέρνηση ότι «πολλάκις έχει επιδείξει τη συμπάθειά της σε έκνομες συμπεριφορές στα πανεπιστήμια, με την πρόφαση του 'ασύλου'» και υποστηρίζουν ότι «τα όσα πρωτοφανή λαμβάνουν χώρα στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου αποδεικνύουν περίτρανα ότι έχει καταλυθεί το κράτος, αλλά η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα».

Για "συγκεκριμένη εκστρατεία ανάδειξης, με υπερβολικό τρόπο των προβλημάτων, η οποία αποσκοπεί σε συγκεκριμένες κομματικές επιδιώξεις" έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας. "Καταρχάς τέτοιες συγκεντρώσεις γίνονταν εδώ και αρκετά χρόνια και πέρυσι έγιναν, απλά γίνονταν σε άλλο χρόνο, γίνονταν συνήθως τρεις ημέρες πριν από την Έκθεση Θεσσαλονίκης, οπότε ίσως επισκίαζε τις εκδηλώσεις αυτές η Έκθεση. Εμείς δεν θέλουμε να παρέμβουμε στις όποιες συζητήσεις, στην όποια έκφραση των ιδεών τους, όμως προσπαθούμε με τον κατάλληλο τρόπο να περάσουμε το μήνυμα ότι δεν θα αφήσουμε να πληγεί η πόλη και δεν θα αφήσουμε να γίνουν ζημιές" είπε.

Ερωτηθείς για τους ξένους αλληλέγγυους, ανέφερε ότι "και τις άλλες χρονιές έρχονταν από άλλες χώρες. Αλλά, ξέρετε κάτι, εδώ τα πράγματα ξεκίνησαν με μια σειρά και κάποιοι να μην μας θεωρούν τόσο αφελείς, ξέρω από σχεδιασμό, ξέρω από επιχειρήσεις και ξέρω πώς αυτά δρομολογούνται. Έγινε η δήλωση η προχθεσινή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας περί νόμου και τάξης, παρότι είχε προηγηθεί η επιχείρηση στα Εξάρχεια, γίνεται σήμερα η επίκαιρη ερώτηση αρκετών βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στα θέματα αυτά, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη Θεσσαλονίκη στα θέματα αυτά. Εδώ τώρα δεν είμαστε τόσο αφελείς. Εδώ είναι μια συγκεκριμένη εκστρατεία ανάδειξης, με υπερβολικό τρόπο των προβλημάτων, η οποία αποσκοπεί σε συγκεκριμένες κομματικές επιδιώξεις. Σκεφτόσαστε με όλα αυτά τα προβλήματα που έχει η Ευρώπη και η Γαλλία, μιλάμε για χοντρά προβλήματα, να υπήρχε τέτοια μικροκομματική αντίληψη και μάλιστα όταν η σημερινή κυβέρνηση προσπαθεί επιτυχώς με την ενέργεια στα Εξάρχεια την τελευταία να διορθώσει καταστάσεις. Αν κάποιοι περιμένουν ότι μέσα σε είκοσι τέσσερις ώρες ή σε έναν χρόνο -εάν θέλετε-, θα διορθωθούν όλα τα κακώς έχοντα σε αυτόν τον τόπο, νομίζω πως είναι μακριά από κάθε έννοια ρεαλισμού· εμείς ξεκινήσαμε, εμείς τολμάμε. Και κατόπιν συμπλήρωσε: "Αντί να πυροδοτούν λοιπόν κάποιες καταστάσεις, καλό είναι να βοηθούν".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL