Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Ιερώνυμος: Η Ευρώπη της αλληλεγγύης μεταβλήθηκε στην Ευρώπη των τοκογλύφων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιερώνυμος: Η Ευρώπη της αλληλεγγύης μεταβλήθηκε στην Ευρώπη των τοκογλύφων

«Είναι απαραίτητο να υπάρξει καλό κλίμα συνεννόησης και ανάπτυξης των θέσεών μας και όχι κραυγές και διάθεση σύγκρουσης», τόνισε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, σχετικά με τις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας.

Πρόσθεσε μάλιστα πως «για το καλό της πατρίδας είναι αναγκαίες οι καθαρές σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας». Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε: «Έχω εμπειρία καλής συνεργασίας με τις κυβερνήσεις όλων των κομμάτων, με μοναδικό μου γνώμονα το καλό της πατρίδας και να μη βλάπτεται το όνομα του Κυρίου».

Από το βήμα της Πανθρακικής Ιερατικής Σύναξης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα με τη συμμετοχή των τεσσάρων ακριτικών Μητροπόλεων Κομοτηνής, Αλεξανδρουπόλεως, Διδυμοτείχου και Ξάνθης, ο αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι «η Ελλάδα δέχεται τραχύ εκβιασμό από τους δανειστές της». «Μας πνίγουν, μας οδηγούν σε ασφυξία μέχρι να επιτύχουν την πλήρη παράδοση», είπε χαρακτηριστικά. «Τα μνημόνια», πρόσθεσε, «δεν είναι καινούριο φαινόμενο, τα έχουμε ξανασυναντήσει στην νεώτερη ιστορία της Ελλάδας».

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος, παρουσία τριακοσίων και πλέον ιερέων, απάντησε σε πολλές ερωτήσεις των ιερέων των τεσσάρων Μητροπόλεων, σχετικά με τη σημερινή Ευρώπη, τα μνημόνια, τις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας και την προσφορά της Εκκλησίας στην ακριτική Ελλάδα.

Σημείωσε ότι «η Ευρώπη της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και του χριστιανικού πνεύματος, μεταβλήθηκε στην Ευρώπη της εκμετάλλευσης και των τοκογλύφων του εμπορίου» και συμπλήρωσε ότι «όσο η Ευρώπη απομακρύνεται από το χριστιανικό της πνεύμα, οι λαοί της δεν θα έχουν μέλλον. Γι’ αυτό και δημιουργούνται τα φαινόμενα του ευρωσκεπτικισμού».

Επιπλέον, τόνισε πως «οι ηγέτες της Ευρώπης πρέπει να σέβονται τον πολιτισμό, τις παραδόσεις, τα ήθη και τις συνήθειες του κάθε λαού. Δεν έχω ψευδαισθήσεις. Οι ξένοι δεν θα φύγουν από την Ελλάδα μέχρι η ιστορία της χώρας μας να αποχρωματιστεί, ο λαός μας να πάψει να θρησκεύει, να αποκοπούμε από τις ρίζες και τις παραδόσεις μας, να μπούμε σε αυτό που λέγεται νέος κύκλος της ιστορίας».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του προς τους ιερείς, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος υπογράμμισε πως «για την Εκκλησία δεν υπάρχει δικό μου και δικό σου. Υπάρχει το δικό μας. Για εμάς η πατρίδα είναι μπροστά» και εξέφρασε ότι αισθάνεται ντροπή «όταν βλέπω τα σχολεία μας να έχουν πετάξει στα σκουπίδια τις μορφές των ηρώων μας, τον Κολοκοτρώνη, τον Καραϊσκάκη και τις άλλες ένδοξες προσωπικότητες της ελληνικής ιστορίας».

Ο μακαριότατος αποκάλεσε «ήρωες» τους ιερείς της Θράκης και τους κάλεσε να αγωνιστούν ενωμένοι και να ενισχύσουν τη διακονία τους στον άνθρωπο, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει πως «η Θράκη αποτελεί μοντέλο συμβίωσης Ελλήνων χριστιανών και μουσουλμάνων».

Τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος καλωσόρισε ο μητροπολίτης Διδυμοτείχου Δαμασκηνός, ενώ στη σύναξη μίλησαν ο μητροπολίτης Ξάνθης Παντελεήμων και ο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ Χρυσόστομος Σταμούλης, με θέμα «Η Εκκλησία στον σύγχρονο κόσμο».

Τον αρχιεπίσκοπο συνοδεύουν ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης και ο γενικός διευθυντής της «Αποστολής» Κωνσταντίνος Δήμτσας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL