Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C22.4°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C20.2°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.5°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.1°C
2 BF 42%
Γ. Τσιρώνης: / Γ. Τσιρώνης: "Δεν αίρεται ο δημόσιος χαρακτήρας της ΕΥΑΘ"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ. Τσιρώνης: / Γ. Τσιρώνης: "Δεν αίρεται ο δημόσιος χαρακτήρας της ΕΥΑΘ"

Η ΕΥΑΘ θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο διαβεβαίωσε χθες από τη Θεσσαλονίκη ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Τσιρώνης, ενώ για τις Σκουριές τόνισε ότι η επένδυση είναι σε εκκρεμότητα και έκανε σαφές ότι αν δεν παρουσιάσει η εταιρεία, ως οφείλει, τη μέθοδο ακαριαίας τήξης για τη μεταλλουργία, δεν πρόκειται να προχωρήσει τίποτε.

Τα παραπάνω δήλωσε ο κ. Τσιρώνης κατά τη συνάντηση που είχε με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα. Πιο συγκεκριμένα, για την ΕΥΑΘ ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε ότι «δεν αίρεται ο δημόσιος χαρακτήρας της. Δεν νομίζω να υπάρχει κανείς που να έχει αντίρρηση στο να έχουμε κάποια συνέργεια με τον ιδιωτικό τομέα με μειοψηφικά πακέτα. Το θέμα είναι να παραμείνει ο δημόσιος έλεγχος, αυτό ενδιαφέρει τους πολίτες". "Η τιμολόγηση και η κοστολόγηση παραμένουν στην ευθύνη του Ελληνικού Δημοσίου" συμπλήρωσε, για να προσθέσει πως «δώσαμε σκληρή μάχη με τους θεσμούς να έχουμε αυτό το προνόμιο, δηλαδή οι δικές μας υπηρεσίες, η Ειδική Γραμματεία Υδάτων να κάνει την τιμολόγηση - κοστολόγηση και όχι να ιδιωτικοποιηθεί αυτό το σημείο, το κρίσιμο, για όλη την Ελλάδα».

Για την υπόθεση της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές ο κ. Τσιρώνης υπογράμμισε πως η εταιρεία οφείλει -είναι στη σύμβασή της- να παρουσιάσει τη μέθοδο flash smelting, τη μέθοδο ακαριαίας τήξης για τη μεταλλουργία. "Όσο δεν την παρουσιάζει, είναι προφανές ότι όχι από δική μας ευθύνη, αλλά από δική τους ευθύνη, η επένδυση είναι σε εκκρεμότητα" δήλωσε, για να επισημάνει πως "αν δεν γίνει αυτή η μέθοδος -επειδή ξέρουν ότι το κυάνιο - η κυάνωση - απαγορεύεται στην Ελλάδα από το Συμβούλιο της Επικρατείας- προφανώς σημαίνει ότι το μετάλλευμα θα φεύγει στο εξωτερικό για μεταλλουργείο". "Ουσιαστικά κάτι τέτοιο αποτελεί πλήρη ανατροπή όλου του business plan. Δεν λέμε κάτι καινούργιο. Αν η εταιρεία τηρεί τον νόμο και προστατεύει το περιβάλλον, δεν υπάρχει κανένας να την κουνήσει. Από εκεί και πέρα, αν δεν τα τηρεί αυτά που έχει υποσχεθεί, προφανώς υπάρχει πρόβλημα" κατέληξε.

Ο κ. Τσιρώνης ενημέρωσε επίσης τον κ. Τζιτζικώστα ότι το Προεδρικό Διάταγμα για τον Όλυμπο, "που για χρόνια ήταν στα συρτάρια με διάφορες μικροαντιθέσεις, είναι πια σε τελική φάση ολοκλήρωσης", ενώ για τους δασικούς χάρτες εκτίμησε ότι μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι θα είναι όλοι έτοιμοι και αναρτημένοι.

Μ.ΠΛΗΚΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL