Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.4°C19.8°C
1 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.5°C15.5°C
1 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.0°C18.7°C
4 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
24.8°C24.8°C
6 BF 47%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.4°C
0 BF 100%
Υπ. Δικαιοσύνης: Προς νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπ. Δικαιοσύνης: Προς νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου

Το δικαίωμα κάθε ανθρώπου στον αυτοπροσδιορισμό αναγνωρίζει και κατοχυρώνει νομοθετικά το υπουργείο Δικαιοσύνης. Μετά την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομοφυλόφυλα ζευγάρια, η Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου προχωρά στη θέσπιση νέου νομοθετικού πλαισίου για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Η πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου έγινε με αφορμή δημοσιεύματα αναφορικά με διαφημιστικό σποτ του Athens Pride που υποβλήθηκε στο ΕΣΡ αλλά δεν εγκρίθηκε η δωρεάν προβολή του ως κοινωνικού μηνύματος.

Η προτεραιότητα που δίνει το υπουργείο και η κυβέρνηση στο συγκεκριμένο αίτημα εκφράζεται και από το γεγονός ότι ήδη η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή που επεξεργάστηκε το νομοσχέδιο για το νέο σύμφωνο συμβίωσης εργάζεται εντατικά για τη σύνταξη του σχετικού νομοσχεδίου.

Οι εργασίες έχουν προχωρήσει σημαντικά και μάλιστα όπως αναφέρει το υπουργείο μέλη της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής και στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών με ειδίκευση στα ληξιαρχικά θέματα πραγματοποίησαν επίσκεψη εργασίας στη Μάλτα για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο και τις βέλτιστες πρακτικές για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Μόλις η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή ολοκληρώσει το έργο της, θα ακολουθήσει η νομοθετική πρωτοβουλία που θα προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Όπως υπογραμμίζει το υπουργείο, "η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου θα διασφαλίσει θεμελιώδη δικαιώματα μιας μερίδας συμπολιτών μας, σύμφωνα και με τις συστάσεις διεθνών οργανισμών. Παράλληλα, αναγκαία είναι και η ενημέρωση της κοινής γνώμης αναφορικά με την ανάγκη σεβασμού της ετερότητας και θετικές οι συναφείς δράσεις ευαισθητοποίησης".

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών το ΕΣΡ είχε "κόψει" δύο φορές το φετινό τηλεοπτικό σποτ για το φεστιβάλ Athens Pride 2016. Σύμφωνα με τους διοργανωτές "η πρώτη απάντηση ήρθε τηλεφωνικώς, αφού σύμφωνα με την κρίση της επιτροπής που είναι αρμόδια για την έγκριση ή την παραπομπή των αιτημάτων σε ολομέλεια, η οποία σημειωτέον δεν υπάρχει, ήταν πως το μήνυμα 'δεν ήταν ξεκάθαρο'".

Το Athens Pride στη συνέχεια επανήλθε με διορθωμένο σποτ και "η δεύτερη απάντηση, τηλεφωνικώς και πάλι, ήταν ότι το σποτ δεν περιλαμβάνει κοινωνικό μήνυμα αλλά διεκδίκηση. Στη μακρά επιχειρηματολογία για να δικαιολογηθεί η απόφαση αναφέρθηκε ότι 'η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου δεν υπάρχει σε πολλές χώρες και υπάρχει πολύς κόσμος που πιστεύει ότι άνδρας και γυναίκα γεννιέσαι άρα το μήνυμα που περνάει στον κόσμο αφήνει απορίες'".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL