Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.9°C21.9°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.9°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.0°C20.4°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.4°C18.9°C
2 BF 42%
Η Θεσσαλονίκη καλωσορίζει τους πρόσφυγες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Θεσσαλονίκη καλωσορίζει τους πρόσφυγες

Με πυξίδα τα λόγια του βυζαντινού λόγιου Νικηφόρου Χούμνου "Κανείς δεν μένει χωρίς πατρίδα, όσο υπάρχει η Θεσσαλονίκη", άνθρωποι των γραμμάτων και του πολιτισμού της πόλης συγκρότησαν την πρωτοβουλία "Μαζί τους - Η Θεσσαλονίκη για τους πρόσφυγες". Η νέα ανοικτή πρωτοβουλία έκανε χθες την πρώτη της δημόσια εμφάνιση με συνέντευξη Τύπου στην ΕΣΗΕΜΘ, όπου ο δημοσιογράφος και συγγραφές Ηλίας Κουτσούκος, ο συγγραφέας Βαγγέλης Τασιόπουλος, ο ποιητής Σταύρος Ζαφειρίου, ο φιλόλογος Φοίβος Τσικλιάς και η σκηνοθέτιδα και υπεύθυνη προγράμματος της ΕΡΤ3 Κυριακή Μάλαμα παρουσίασαν του στόχους της πρωτοβουλίας, που είναι η επίδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης και η εξαφάνιση της «γκρίζας ζώνης» της μισαλλοδοξίας, του φασισμού και της ξενοφοβίας.

Όπως τόνισε ο Σταύρος Ζαφειρίου, η πρωτοβουλία «ξεκίνησε ως μια παρέα ανθρώπων του πολιτισμού και στόχο έχει να πάει ένα βήμα παραπέρα από την υποδοχή», των προσφύγων. "Στην Ελλάδα υπάρχουν 54.000 πρόσφυγες πρέπει να αποδεχτούμε την παρουσία τους και να δούμε τι θα κάνουμε με τους ανθρώπους αυτούς και αυτοί με εμάς. Πρέπει να διαχειριστούμε διαφορετικά το θέμα των προσφύγων, μακριά από φοβικά σύνδρομα που διαχέουν τα ΜΜΕ" πρόσθεσε. Από όλους τονίστηκε η ανάγκη η Θεσσαλονίκη να σταθεί αντάξια της ιστορίας της ως πολυπολιτισμική πόλη και προσφυγομάνα.

«Η Ελλάδα έχει δώσει εξετάσεις και έχει πάρει εξαιρετικό βαθμό αλλά το πρόβλημα δεν λύνεται και χρειάζεται η συμπαράσταση όλων των ανθρώπων. Η πρωτοβουλία αυτή έχει ως στόχο να βοηθήσει στον συντονισμό και άλλων κινήσεων που προσπαθούν οργανωμένα να βοηθήσουν τους πρόσφυγες» τόνισε, από την πλευρά του, ο Ηλίας Κουτσούκος, ενώ ο Βαγγέλης Τασιόπουλος μίλησε για την ανάγκη να προσεγγίσουμε τους ανθρώπους αυτούς «αξιοποιώντας το παρελθόν της πόλης και να δραστηριοποιηθούμε από κοινού μαζί με τους πρόσφυγες.

Η πρωτοβουλία «Μαζί τους» διοργανώνει ήδη δράσεις και παρεμβάσεις στην πόλη, ενώ θα συμμετέχει στην έκθεση φωτογραφίας για το προσφυγικό που προγραμματίζεται στο λιμάνι στις 31 Μαΐου. Στις προθέσεις της πρωτοβουλίας είναι επίσης η δημιουργία ποδοσφαιρικής ομάδας στην οποία θα συμμετέχουν πρόσφυγες αλλά και μουσικές εκδηλώσεις όπου θα λαμβάνουν μέρος και μουσικοί πρόσφυγες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας. Με την πρωτοβουλία συμπορεύονται ήδη η δημοτική κίνηση "Θεσσαλονίκη - Ανοιχτή Πόλη", αλλά και το ΚΘΒΕ, το Μέγαρο Μουσικής και άλλοι φορείς της πόλης. Όποιος επιθυμεί να συμπορευθεί σε αυτήν την προσπάθεια μπορεί να επικοινωνήσει στο e-mail: [email protected].

Στο μεταξύ στην Ειδομένη κάτοικοι της περιοχής κατέθεσαν μήνυση εναντίον του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, τον οποίο κατηγορούν για επικίνδυνη διατάραξη της οικιακής ειρήνης και παραβίαση των διατάξεων που προβλέπονται για προστασία από τη μετάδοση ασθενειών.

ΜΑΡΟΥΛΑ ΠΛΗΚΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL