Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.6°C
2 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
2 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.1°C13.8°C
0 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.1°C10.9°C
3 BF 93%
15-17 Απριλίου το Patras IQ στο αθλητικό κέντρο "Δ. Τόφαλος" / Από την καινοτομία στην παραγωγή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

15-17 Απριλίου το Patras IQ στο αθλητικό κέντρο "Δ. Τόφαλος" / Από την καινοτομία στην παραγωγή

Ρεπορτάζ: Μίνα Κωστοπούλου

Τι κοινό μπορεί να έχουν ένα ρομπότ που λέγεται Ζαχαρίας και η καλλιέργεια με τη μέθοδο της αεροπονίας; Θα συναντηθούν στα περίπτερα της 3ης Έκθεσης Μεταφοράς Τεχνογνωσίας Patras Innovation Quest 2016 (Patras IQ 2016), που θα γίνει 15 έως 17 Απριλίου στην Πάτρα.

"Θέλουμε οι ιδέες που θα έρθουν εδώ να μείνουν στην Ελλάδα και να αξιοποιηθούν εδώ. Δεν θέλουμε να είναι μια έκθεση που επενδυτές θα παίρνουν την τεχνογνωσία μας στο εξωτερικό. Θέλουμε να φέρουμε την τεχνογνωσία του εξωτερικού εδώ". Με αυτά τα λόγια ο Δημοσθένης Πολύζος, αναπληρωτής πρύτανης Έρευνας και Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο Πάτρας, περιέγραφε το όραμα της έκθεσης: να γίνει δηλαδή θεσμός στην Ελλάδα και, αρχής γενομένης από του χρόνου, να διεθνοποιηθεί, σε συνεργασία με την ομογένεια, με Έλληνες του εξωτερικού. "Δεν μας αφορά η νοοτροπία του πυροτεχνήματος" τόνισε ο Δ. Πολύζος συμπληρώνοντας πως "είναι η πρώτη φορά που συνδέεται τόσο στενά η κοινωνία με το πανεπιστήμιο".

Από την αεροπονία...

Η σύνδεση αυτή είναι επιτυχής, πάντως, όταν έχεις να κάνεις με παραδείγματα όπως αυτό της αεροπονίας. "Σήμερα λειτουργεί στην Αμαλιάδα η πρώτη επισκέψιμη αεροπονική φάρμα για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Τα αποτελέσματα από τις δοκιμαστικές καλλιέργειες λαχανικών είναι εντυπωσιακά και στοχεύουμε στη μεταφορά της τεχνολογίας αυτής στην παραγωγή και τη δημιουργία ενός Εθνικού - Ευρωπαϊκού Κέντρου Αεροπονικής Τεχνολογίας στο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας", λέει ο δρ. Γιώργος Σαλάχας, στο τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων, που φέτος θα βρεθεί στην έκθεση για πρώτη φορά με την αεροπονία.

...στον Ζαχαρία

Για δεύτερη φορά θα συμμετάσχει ο Νίκος Βώρος, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής στο ίδιο ΤΕΙ. "Είμαστε ένα ερευνητικό εργαστήριο και θα έχουμε πολλά projects. Είχαμε συμμετάσχει και πέρυσι. Με μεγάλη χαρά θα το κάνουμε και φέτος, θέλοντας να εκλαϊκεύσουμε αυτό που κάνουμε και ο κόσμος να το καταλαβαίνει, να βλέπει την κοινωνική χρησιμότητα της τεχνολογίας" λέει συνεχίζοντας για τον Ζαχαρία, το ρομπότ:

"Είναι ένα χαμηλού κόστους οικιακό ρομπότ, στο οποίο αναπτύσσουμε τεχνολογίες, ώστε μέσα σε ένα έξυπνο σπίτι να εντοπίζει καταστάσεις που χρήζουν βοήθειας. Ο Ζαχαρίας ενημερώνει σε πραγματικό χρόνο όσους έχει προγραμματιστεί να ενημερώνει". Φέτος το ρομπότ θα δοκιμαστεί σε σπίτια ηλικιωμένων κατοίκων της Πάτρας, σε μια κλινική αποκατάστασης στη Ρώμη και σε κλινική για ηλικιωμένους στην Ισπανία.

Δύο workshops από εθελοντές φοιτητές

Ο Γιώργος Λυδάκης είναι εθελοντής φοιτητής στην έκθεση. "Πέρυσι είχε μεγάλη επιτυχία, κι ας ήταν σε τοπικό επίπεδο. Έτσι θέλαμε να βοηθήσουμε και φέτος" είπε. Σπουδάζει στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πάτρας. Είναι ένας από τους 80 εθελοντές που στηρίζουν το Patras IQ. Στηρίζει μέσω της φοιτητικής ομάδας Co.Mv.o.S. (Cooperation & MotiVation of Students), που ξεκίνησε το 2012 από προπτυχιακούς φοιτητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Πατρών.

"Με το Co.Mv.o.S. θα κάνουμε δύο workshops φέτος, που θέλουμε να απευθύνονται σε φοιτητές. Το πρώτο αφορά τη διαμόρφωση της επιχειρηματικής τους ιδέας, το άλλο τη διαχείρισή της" συμπληρώνει ο Γιώργος. Ο Κώστας Δελτούζος, ένας ακόμη εθελοντής, που κάνει στο ίδιο τμήμα το διδακτορικό του, μας είπε πως "πέρυσι οι επισκέπτες στην έκθεση ήταν 5.000 και ο αντίκτυπος της έκθεσης στην πόλη σημαντικός. Φέτος ολοένα περισσότεροι θέλουν να συμμετάσχουν".

"Η 'οικουμενική' χτίζεται από τα κάτω", όπως εξάλλου είχε πει η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σ. Αναγνωστοπούλου κατά τη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της έκθεσης. Η ίδια θα παραστεί στα εγκαίνια του Patras IQ. Το "παρών" θα δώσουν στην έκθεση κι ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας Κώστας Φωτάκης και η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας.

Την έκθεση φέτος "τρέχουν" από κοινού το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Επιμελητήριο Αχαΐας, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, υπό την αιγίδα των υπουργείων Παιδείας και Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Δ. ΠΟΛΥΖΟΣ, αναπληρωτής πρύτανης Έρευνας και Ανάπτυξης, Πανεπιστήμιο Πάτρας

"Η έρευνα είναι επένδυση και όχι επιχορήγηση"

* Ποιο είναι το μήνυμα του Patras IQ;

Αν η κοινωνία δεν δει αποτελέσματα από την έρευνα, τότε παύει να ενδιαφέρεται για τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά της ιδρύματα και αυτά με τη σειρά τους χωρίς πόρους μαραζώνουν και υποβαθμίζονται. Η διασύνδεση της έρευνας με την εθνική οικονομία είναι αυτονόητη σε μια ανεπτυγμένη και όχι τριτοκοσμική οικονομία. Αυτό είναι το πνεύμα που θέλει η έκθεση να μεταφέρει προς όλη την ελληνική κοινωνία: η έρευνα είναι επένδυση και όχι επιχορήγηση.

* Στην περσινή διοργάνωση είχατε πει πως «δεν είναι μια έκθεση για την έκθεση». Τι διαφορετικό έχει;

Αν παραμείνει απλά μια έκθεση, τότε σίγουρα το Patras IQ θα σβήσει γρήγορα. Ενώ η αρχική ιδέα του Patras IQ ήταν να παρουσιαστούν οι ώριμες ερευνητικές προτάσεις των ερευνητών μας, φέτος αποφασίστηκε να εκθέσουν και νέοι επιχειρηματίες, που στο δύσκολο ελληνικό οικονομικό περιβάλλον έχουν επιτύχει με μικρομεσαίες καινοτόμες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη διεθνή αγορά.

Η επέκταση αυτή κατά τη γνώμη μου είναι πολύ σημαντική διότι θα δούμε πιο άμεσα τα αποτελέσματα του Patras IQ στη τοπική οικονομία. Αν οι επιχειρήσεις αυτές συνεργαστούν με τους ερευνητικούς φορείς της Πάτρας, τότε θα είναι σε θέση να καινοτομούν συνεχώς και να αντέχουν στον πραγματικά δύσκολο διεθνή ανταγωνισμό.

* Ποιο είναι το κόστος για την έρευνα; Υπάρχουν "ηθικοί περιορισμοί"; Δυστυχώς πέρυσι είδαμε καινοτόμες ιδέες με πειραματόζωα στην έκθεση.

Η δραστηριότητα κάθε ερευνητή ακολουθεί τους κανόνες της ακαδημαϊκής δεοντολογίας και βιοηθικής. Προσωπικά δεν γνωρίζω μέχρι στιγμής κανένα παράδειγμα όπου αυτοί οι όροι έχουν παραβιαστεί. Το κόστος της έρευνας ήταν και θα είναι πάντα υψηλό και για τον λόγο αυτόν κάθε πολιτισμένο κράτος δαπανά αρκετά κονδύλια για την έρευνα. Όμως προσδοκά και αποτελέσματα. Περιμένει ότι μέσα από την έρευνα θα προκύψουν καινοτόμες ιδέεςν η αξιοποίηση των οποίων θα προσφέρει στη κοινωνία και την οικονομία πολύ περισσότερα από αυτά που έχουν δαπανηθεί. Αυτό είναι η ανάπτυξη και η πρόοδος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL