Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

"Όχι" στο πολυνομοσχέδιο από τον Δήμο Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη: Ένα ομόθυμο «όχι» στο πολυνομοσχέδιο που προβλέπει την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και απολύσεις σχολικών φυλάκων και δημοτικών υπαλλήλων, είπε χθες το δημοτικό συμβούλιο...

Θεσσαλονίκη: Ένα ομόθυμο «όχι» στο πολυνομοσχέδιο που προβλέπει την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και απολύσεις σχολικών φυλάκων και δημοτικών υπαλλήλων, είπε χθες το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, στην έκτακτη συνεδρίασή του. Η αίθουσα ήταν κατάμεστη από εργαζόμενους στον δήμο, πολλοί από τους οποίους στράφηκαν λεκτικά κατά του νυν υφυπουργού Παιδείας και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον δήμο Κώστα Γκιουλέκα, ο οποίος (ως αναμένονταν) απουσίαζε από τη συνεδρίαση...

Από τη συνεδρίαση απουσίαζε και ο δήμαρχος Γ. Μπουτάρης, που βρισκόταν στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ και με μήνυμα τόνισε «η διάλυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι έξω από την πόρτα μας. Πρέπει να διεκδικήσουμε τον ρόλο της Τ.Α. για να εκφράζονται οι κοινωνίες». Μετά από πρόταση του προέδρου του σώματος, Π. Αβραμόπουλου, το Δ.Σ. Θεσσαλονίκης με σχεδόν ομόφωνο ψήφισμά του (διαχώρισε τη θέση ο σύμβουλος της παράταξης του ΚΚΕ) ζητεί την απόσυρση των άρθρων 76 έως 82 του πολυνομοσχεδίου που θίγουν αυτοδιοίκηση και τεχνική εκπαίδευση. Ο δήμος θα παραμείνει κλειστός τη Δευτέρα και την Τρίτη, στο πλαίσιο και των αποφάσεων της ΚΕΔΕ. Το Δ.Σ. αποφάσισε, τέλος, να στηρίξει τυχόν προσφυγές της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας και της ΚΕΔΕ στην ελληνική δικαιοσύνη και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Στη συνεδρίαση δόθηκε ο λόγος σε εκπροσώπους των εργαζομένων. Ο πρόεδρος του Σωματείου Δημοτικών Αστυνομικών Θεσσαλονίκης, Π. Παπαφίλης, μίλησε για τον ρόλο του ένστολου σώματος και τη συνεισφορά του στα έσοδα του δήμου και στο κοινωνικό του έργο. Όπως είπε το 2012 οι δημοτικοί αστυνομικοί πραγματοποίησαν 8.000 επισκέψεις σε σπίτια ανήμπορων πολιτών για να τους εξυπηρετήσουν. «Με εξουσιοδότησή τους τούς πήγαμε τις συντάξεις τους. Το προσωπικό του σώματός μας έχει τη μεγαλύτερη ακαδημαϊκή επάρκεια από κάθε άλλο φορέα στην Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά.

Ακολούθως, η εκπρόσωπος των σχολικών φυλάκων, Ευριδίκη Βαφειάδου, τόνισε: «Κρατήσαμε τα σχολικά κτήρια άρτια σε εξοπλισμό και τους ανθρώπους ασφαλείς, όμως, από αύριο θα είναι έρμαια των παραβατικών», ενώ ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης, Σ. Βάιος, προέβλεψε πως το 2015 ο δήμος θα εξυπηρετεί τους πολίτες με μόλις 500 - 600 εργαζόμενους.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Ανοικτή Πόλη» Τρ. Μηταφίδης τόνισε ότι ο δήμος πρέπει να ζητήσει την απόσυρση όλου του πολυνομοσχεδίου και όχι μόνο των επίμαχων άρθρων του. Αργά χθες το απόγευμα δημοτικοί υπάλληλοι και καθηγητές πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία, η οποία κατέληξε έξω από το κτήριο της ΕΤ 3.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η κυβέρνηση, ο Άδωνις και το κράτος δικαίου

Στις αρχικές συζητήσεις για το ταμείο ανάκαμψης, στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, πολλές χώρες ζήτησαν να συνδεθεί η κοινοτική χρηματοδότηση με τη λειτουργία του κράτους δικαίου. Το θέμα αυτό έθιγε κυρίως την Ουγγαρία και την Πολωνία.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο