Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Εργάτη, μπορείς χωρίας αφεντικά...

«Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη, μπορείς χωρίς αφεντικά» ήταν το σύνθημα που δόνησε τον χώρο του Συνεδρίου όταν ο εκπρόσωπος των εργαζόμενων στο αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ...

«Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη, μπορείς χωρίς αφεντικά» ήταν το σύνθημα που δόνησε τον χώρο του Συνεδρίου όταν ο εκπρόσωπος των εργαζόμενων στο αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ μετέφερε στους συνέδρους την απάντηση της εργατικής τάξης στα λουκέτα και τις απολύσεις: «αν δεν μπορείτε εσείς, μπορούμε εμείς». Με ένα θερμό χειροκρότημα υποδέχτηκαν οι σύνεδροι τον χαιρετισμό των εργατών της ΒΙΟΜΕ που διά στόματος του Μάκη Αναγνώστου τόνισαν πως «στο χέρι του ενοποιημένου ΣΥΡΙΖΑ είναι να γίνει κομμάτι ενός ονείρου για μια σύγχρονη, αριστερή, εργατική εξουσία».

Οι εκπρόσωποι του αυτοδιαχειριζόμενου εργοστασίου βρίσκονται από την πρώτη μέρα στον χώρο του Συνεδρίου με δικό τους περίπτερο, όπου οι σύνεδροι και τα μέλη μπορούν να προμηθευτούν προϊόντα, στηρίζοντας έτσι τη σκληρή προσπάθεια που ανέλαβαν μετά το λουκέτο της εργοδοσίας. «Παλεύουμε για ζωή και αξιοπρέπεια» είναι το σύνθημα αυτών που, όπως λένε, αρνήθηκαν να αρκεστούν σε ένα επίδομα ανεργίας και πήραν την απόφαση να αποδείξουν πως μπορούν χωρίς αφεντικά. Αποτέλεσμα του αγώνα τους ήταν γρήγορα να γίνουν σημείο αναφοράς του ντόπιου εργατικού κινήματος αλλά και να δικτυωθούν με αυτοδιαχειριζόμενα εργοστάσια σε Ευρώπη και Λατινική Αμερική. «Είμαστε εμείς που μιλάμε για ιδανικά και όχι για προσωπικό συμφέρον. Είμαστε η κοινωνία που μπορούμε να απαιτήσουμε να αλλάξουν τα πράγματα, να πάρουμε άλλη ρότα. Είμαστε αυτοί που μπορούν να επιβάλουν τη δημοκρατία γιατί είμαστε οι πολλοί» ήταν το μήνυμα των εργατών της ΒΙΟΜΕ στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η κυβέρνηση, ο Άδωνις και το κράτος δικαίου

Στις αρχικές συζητήσεις για το ταμείο ανάκαμψης, στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, πολλές χώρες ζήτησαν να συνδεθεί η κοινοτική χρηματοδότηση με τη λειτουργία του κράτους δικαίου. Το θέμα αυτό έθιγε κυρίως την Ουγγαρία και την Πολωνία.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις