Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.3°C
4 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.6°C17.0°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C18.8°C
6 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C20.2°C
2 BF 59%
Ν. ΤΟΣΚΑΣ: / Νίκος Τόσκας: Διαλύεται η ομάδα ΔΕΛΤΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν. ΤΟΣΚΑΣ: / Νίκος Τόσκας: Διαλύεται η ομάδα ΔΕΛΤΑ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΛΗ ΖΩΤΟΥ

Τους τίτλους τέλους της διαβόητης ομάδας ΔΕΛΤΑ διάβασε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας κατά την πρώτη του συνέντευξη Τύπου σε αυτή τη θέση, δίνοντας το στίγμα της πολιτικής του και θέτοντας την εξυπηρέτηση του πολίτη ως  πρώτη προτεραιότητα του υπουργείου. Παράλληλα προανήγγειλε αλλαγές και σε μονάδες "ελίτ" που δημιουργήθηκαν την περίοδο των Ολυμπιακών και τώρα δεν εξυπηρετούν τις υπάρχουσες ανάγκες, ώστε να υπάρξει ενίσχυση άλλων υπηρεσιών -όπως στα νησιά που δέχονται το προσφυγικό κύμα- καθώς και νέα διαδικασία προσλήψεων με αξιοκρατία και διαφάνεια στην ΕΥΠ, η οποία θα μετονομαστεί σε Υπηρεσία Προστασίας Εθνικής Κυριαρχίας.

Σύμφωνα με τον Ν. Τόσκα, η ομάδα ΔΕΛΤΑ θα διαλυθεί σε τρία μέρη. Ένα μέρος θα ενισχύσει την ΟΠΚΕ, ένα άλλο την αστυνόμευση εντασσόμενη στην ομάδα ΔΙΑΣ και το τρίτο την Υπηρεσία Αποκατάστασης Τάξης, δηλαδή τα ΜΑΤ. Στις νέες υπηρεσίες τους, οι πρώην δελτάδες δεν θα αποχωριστούν τις μηχανές τους, σύμφωνα με διευκρινήσεις από κύκλους της Κατεχάκη, συμπεριλαμβανομένων και των αστυνομικών που θα πάνε στα ΜΑΤ ως "ευέλικτες ομάδες συλλήψεων" και θα αστυνομεύουν μηχανοκίνητες πορείες ή θα χρησιμοποιούνται σε επεισόδια με χούλιγκαν. Η επίσημη διάλυσή τους θα γίνει με την έκδοση της ανάλογης διαταγής. Σε σχέση με τις καταγγελίες για κακοποίηση συλληφθέντων στα Εξάρχεια από δελτάδες προεκλογικά, ο υπουργός ανέφερε πως η προανάκριση ολοκληρώθηκε και ότι σύντομα θα υπάρξει ενημέρωση.

Θυμίζουμε ότι η δράση των δελτάδων έχει, από την "πρεμιέρα" τους στην πορεία της πρώτης επετείου από την δολοφονία Αλ. Γρηγορόπουλου, σημαδέψει αρκετά κορμιά διαδηλωτών, με πρώτη τη συνταξιούχο εκπαιδευτικό Αγγελική Κουτσουμπού, για την οποία, παρά τον σοβαρό τραυματισμό της, η ποινή που επιβλήθηκε στον αστυνομικό της ομάδας ΔΕΛΤΑ ήταν "χάδι".

Τμήμα Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ: Να μπει τέλος στην ατιμωρησία των αστυνομικών

Αύριο, μάλιστα, επαναλαμβάνεται η δίκη του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα και του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών εναντίον αστυνομικών της Ομάδας ΔΕΛΤΑ, μετά από έφεση που άσκησε ο εισαγγελέας εφετών Αθηνών στην αθωωτική απόφαση. Οι δελτάδες στις 5 Μαΐου του 2010, μετά το τέλος της μεγάλης αντιμνημονιακής διαδήλωσης εισέβαλαν χωρίς αφορμή και χωρίς ένταλμα στα γραφεία του Δικτύου, όπως σημειώνει και το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, καταστρέφοντας ό,τι βρήκαν μπροστά τους και τραυματίζοντας πολλούς από τους παρευρισκόμενους, μεταξύ των οποίων και τη Μυρτώ Λαζαρίδου.

Το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ ζητάει "να μπει οριστικό τέλος στην ατιμωρησία όσων αστυνομικών, είτε κινούμενοι από 'υπερβάλλοντα ζήλο', είτε εκτελώντας άνωθεν εντολές της πολιτικής ηγεσίας, παραβίασαν βάναυσα συνταγματικά δικαιώματα, τρομοκράτησαν, βανδάλισαν ή τραυμάτισαν διαδηλωτές και αγωνιστές, τόσο στη συγκεκριμένη όσο και σε κάθε άλλη υπόθεση αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας".

"Δεν πάμε να δημιουργήσουμε ένα αστυνομικό κράτος"

Πρέπει να σημειωθεί ότι στην αρχή της εισήγησής του ο υπουργός αναφέρθηκε στην προχθεσινή επίσκεψή του σε Σάμο, Λέρο και Κω και στους καταπονημένους αστυνομικούς που αντίκρισε οι οποίοι χρειάζονται ενίσχυση, ενώ δήλωσε πως από πλευράς υπουργείου θα γίνει κάθε τι δυνατό για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Την Παρασκευή φτάνουν ως υποστηρικτικό προσωπικό 600 στελέχη της Frontex, είπε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Εσωτερικών Τζ. Φιλιππάκος.

Σε ερώτηση για έρευνες της αστυνομίας και της ΕΥΠ σε σχέση με είσοδο τζιχαντιστών, ο υπουργός απάντησε πως "τα περιστατικά εγκληματικότητας που προέρχονται από μετανάστες είναι σχεδόν μηδενικά. Σε ό,τι αφορά την περίπτωση να περάσουν και άνθρωποι που έχουν σχέση με οργανώσεις εξτρεμιστών τζιχαντιστών, παρακολουθούμε το θέμα ειδικά η ΕΥΠ και η Ελληνική Αστυνομία", συμπληρώνοντας πως "παρακολουθούμε κάποιες καταστάσεις και κάποια πρόσωπα, υπάρχει ανταλλαγή πληροφοριών με άλλες χώρες".

Αναφερόμενος στην επικείμενη αναδιάρθρωση αστυνομίας και πυροσβεστικής, ο Ν. Τόσκας σημείωσε πως "δεν το πάμε στο να δημιουργήσουμε ένα κράτος αστυνομικό", συμπληρώνοντας πως "δεν πάμε να κάνουμε αναδιοργάνωση με λογιστικό τρόπο, αλλά να γίνει αποτελεσματικότερη για τον πολίτη". Μίλησε επίσης για "λιγότερη καταστολή" και "περισσότερες υπηρεσίες για τον πολίτη", ειδικά σε υποβαθμισμένες συνοικίες. "Σε ό,τι αφορά τα κουκουλώματα και τις απειθαρχίες, νομίζω έχετε καταλάβει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ανεχτούμε τέτοιες καταστάσεις και κρύψιμο προβλημάτων 'κάτω από το χαλί'" είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL