Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
18.6°C21.8°C
3 BF 75%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.8°C16.2°C
3 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.1°C20.0°C
1 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
29 °C
24.4°C28.8°C
6 BF 24%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
0 BF 94%
Μόνο τρία από τα δώδεκα Super Puma ήταν διαθέσιμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μόνο τρία από τα δώδεκα Super Puma ήταν διαθέσιμα

Σοβαρά ερωτήματα διατυπώνονται για τη διαθεσιμότητα των Surer Puma και τη συμμετοχή τους στην επιχείρηση διάσωσης των επιβατών από το φλεγόμενο πλοίο. Αν και η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει 12 ελικόπτερα αυτού του τύπου, συμμετείχαν τελικά στην επιχείρηση μόλις τα δύο και αυτά εστάλησαν από τη Λήμνο και τη Χίο. Δεν υπήρχαν άλλα διαθέσιμα πιο κοντά; Λέγεται ότι δεν πέταξαν τα ελικόπτερα από την Ηγουμενίτσα επειδή ο καιρός δεν το επέτρεπε. Αν όμως ήταν σε διαθεσιμότητα την κρίση στιγμή, γιατί δεν εστάλησαν αυτά αλλά τα δύο από την Λήμνο και τη Χίο;

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε δηλώσεις του ανέφερε ότι σε διαθεσιμότητα ήταν τρία Super Puma. Το υπουργείο Άμυνας μπορεί να ξεκαθαρίσει πόσα από τα δώδεκα ελικόπτερα ήταν την κρίσιμη στιγμή σε διαθεσιμότητα και να διαψεύσει τον υπουργό Ναυτιλίας; Τι φταίει για τη μειωμένη διαθεσιμότητα; Δεν υπάρχουν κονδύλια για επισκευές και συντήρηση; Είναι σωστό ότι δεν ήταν σε διαθεσιμότητα; Όλοι αναγνωρίζουν τον σημαντικό υπεράνθρωπο αγώνα των πιλότων, διατυπώνουν όμως ερωτήματα για την επαρκή εκπαίδευσή τους σε επιχειρήσεις προσνήωσης καθώς τα πληρώματα της αεροπορίας για τα Super Puma δεν διαθέτουν ανάλογη πιστοποίηση. Είναι έτσι; Έμπειροι αξιωματικοί αναφέρουν ότι η πιστοποίηση απαιτεί κονδύλια για προγράμματα αντίστοιχης εκπαίδευσης, τα οποία όμως δεν διατίθενται.

Το υπουργείο Άμυνας οφείλει να δώσει πειστικές απαντήσεις στα κρίσιμα αυτά ερωτήματα και να μην κρύβεται πίσω από τον ηρωισμό των πιλότων που δίνουν καθημερινά μάχη κάτω σε αντίξοες συνθήκες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL