Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.2°C24.7°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.8°C19.6°C
3 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.0°C
5 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
0 BF 43%
Επιτέλους, έγινε η μετονομασία / Οδός Γιάννη Χαλκίδη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιτέλους, έγινε η μετονομασία / Οδός Γιάννη Χαλκίδη

Θεσσαλονίκη

Μετά τις επίμονες προσπάθειες χρόνων τόσο της Θεσσαλονίκης Ανοιχτής Πόλης όσο και αντιστασιακών οργανώσεων, τμήμα της οδού Κωνσταντινουπόλεως μετονομάστηκε και επίσημα σε οδό Γιάννη Χαλκίδη, προς τιμήν της μνήμης του αγωνιστή του αντιδικτατορικού αγώνα, που ήταν και το πρώτο θύμα της χούντας στη Θεσσαλονίκη.

Στην ειδική εκδήλωση που έγινε στον τόπο της εν ψυχρώ δολοφονίας παρευρέθηκαν συγγενείς και πολλοί συναγωνιστές του Γ. Χαλκίδη, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Παν. Αβραμόπουλος, ο αντιδήμαρχος Αθ. Παππάς, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων Θεσσαλονίκη - Ανοιχτή Πόλη Τρ. Μηταφίδης και Λαϊκή Συσπείρωση Γ. Δελής, δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι και πολίτες.

"Στο πρόσωπο του Γιάννη Χαλκίδη τιμούμε σήμερα όλους εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα ενάντια στη χούντα και αποκαθιστούμε μία ιστορική αλήθεια" τόνισε ο Γ. Μπουτάρης, ενώ ο Τρ. Μηταφίδης επισήμανε ότι «ο αγωνιστής Γιάννης Χαλκίδης μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για τους σημερινούς νέους, αφού σηματοδοτεί την αντιδικτατορική αντίσταση. Η τιμή στο πρόσωπό του αποτελεί ανάχωμα στην κακοποίηση της Ιστορίας και στη ναζιστική δημαγωγία».

«Εκφράζω τη συγκίνησή μου για το σημερινό γεγονός, που αποκαθιστά έναν αγωνιστή που έδωσε τη ζωή του για τη δημοκρατία και την ελευθερία» τόνισε ως εκπρόσωπος της οικογένειας του αγωνιστή ο Γ. Μουρατίδης, ενώ ο φίλος και συναγωνιστής του Γιάννη Χαλκίδη, Σπύρος Σακέτας, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην απουσία του Γρηγόρη Παντή, συντρόφου του Χαλκίδη, που πυροβολήθηκε στο ίδιο σημείο και απεβίωσε πέρυσι, αλλά και στον αγώνα που έδωσε προκειμένου να τιμηθεί μετά θάνατον ο Γιάννης Χαλκίδης.

Κατά τη διάρκεια της τελετής μικρή ομάδα θερμοκέφαλων εθνικιστών προσπάθησε να δημιουργήσει ένταση: «Γιατί δεν δίνετε στον δρόμο το όνομα ενός αρχαίου Έλληνα και τιμάται αυτόν τον κομμουνιστή...».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL