Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Είναι η Περιφέρεια Ιόνιων Νησιών εγκλωβισμένη στη μνημονιακή πολιτική;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Είναι η Περιφέρεια Ιόνιων Νησιών εγκλωβισμένη στη μνημονιακή πολιτική;

Από την 1η Σεπτεμβρίου, τη διοίκηση της Περιφέρειας Ιονίων νησιών (ΠΙΝ) αναλαμβάνει η ΑΝΑΣΑ, η παράταξη που υποστήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Ιονίων νησιών, στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μάη («Τρεις κάλπες, μια ψήφος»).

Παρόλα αυτά, η ηττημένη παράταξη του μερκελιστή Σπ. Σπύρου, πριν την παράδοση της εξουσίας διαμόρφωσε προϋποθέσεις που καταρχήν φαίνονται ικανές να δυσχεράνουν τις πολιτικές που σχεδιάζει να υλοποιήσει η ΑΝΑΣΑ με επικεφαλής τον Θόδωρο Γαλιατσάτο. Συγκεκριμένα:

- συντάχθηκε υπό την επίβλεψη και με την επιμέλεια της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και Υποδομών-ΠΙΝ (ΓΔΑΠΥ-ΠΙΝ), «Κείμενο Θέσεων για τις Κατευθύνσεις Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής 2014-2020», του οποίου οι κατευθυντήριοι άξονες και οι προτεινόμενες πολιτικές θα έχουν θεσμοθετηθεί σε ΦΕΚ περί τα τέλη του 2014, σε αντικατάσταση του «Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης» (ΦΕΚ 56 Β', 19 Ιανουαρίου 2004).

- συντάχτηκε, αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο μέσω της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής-ΠΙΝ (ΕΔΑ-ΠΙΝ) και «κλείδωσε» το ΠΕΠ Ιονίων 2014-2020.

(α) Σύμφωνα με την εισήγηση «Η περιφερειακή στρατηγική Ιονίων Νήσων για την περίοδο 2014-2020» της ΕΔΑ-ΠΙΝ, το 33,35% του ΠΕΠ (Θ.Σ. 10 & Θ.Σ. 9) προορίζεται για την αναπαραγωγή της απασχολησιμότητας και του «μαγειρέματος» των στατιστικών στοιχείων που καταγράφουν την ανεργία και την κοινωνική εξαθλίωση μέσω σεμιναρίων, επιδοτούμενων προγραμμάτων εκπαίδευσης κ.ά. ενώ για τη «Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων» (Θ.Σ. 3) προορίζεται μόνο το 5,85% του ΠΕΠ και για την «Ενίσχυση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας» (Θ.Σ. 1) προορίζεται μόνο το 1,95% του ΠΕΠ.

Αναδεικνύεται δηλαδή, με τον πλέον κρυστάλλινο τρόπο ο ταξικός προσανατολισμός των χρηματοδοτούμενων πολιτικών του ηττημένου περιφερειάρχη Σπύρου, ο οποίος επικεντρώνεται στην υλοποίηση μη αναπαραγωγικών δράσεων και την παροχή υπηρεσιών. Σύμφωνα με τα κείμενα των ΓΔΑΠΥ-ΠΙΝ και ΕΔΑ-ΠΙΝ για την περίοδο 2014-2020 επελέγησαν πολιτικές αναπαραγωγής του πλήθους του εφεδρικού στρατού ανέργων, μεγέθυνσης του συγκεντροποιημένου κεφαλαίου των Ιονίων και αναδιανομής του παραγόμενου πλούτου προς όφελος μιας ολιγοπληθούς ελίτ, που μέσω της κερκυραϊκής κοινωνικής ηγεμονίας κυβερνά την Περιφέρεια Ιονίων νησιών.

(β) Είναι τόσο υποκριτική η μνημονιακή πρακτική που χαρακτηρίζει τον απερχόμενο περιφερειάρχη, ώστε σύμφωνα με την εισήγηση «Η περιφερειακή στρατηγική Ιονίων Νήσων για την περίοδο 2014-2020», η αναπαραγωγή και επέκταση τόσο του πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, όσο και οι περιστροφές της αξίας των παραγωγικών συντελεστών και των εμπορευμάτων προσδιορίζεται ότι θα χρηματοδοτηθούν από τα τομεακά προγράμματα, δηλαδή από τα κονδύλια που διαχειρίζεται η κοινωνική γραφειοκρατία της συγκυβέρνησης Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ!!!

(γ) Τροποποιήσεις, μεταβολές και κάθε είδους ανακατανομές στα κονδύλια του ΠΕΠ, είναι εφικτή μόνο μέσω των διαδικασιών που ορίζει η Ε.Ε. και διαχειρίζεται η δική της γραφειοκρατική δομή στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΕΠ Ιονίων.

Επομένως, συσσωρεύονται προϋποθέσεις κοινωνικής σύγκρουσης μεταξύ ΑΝΑΣΑ/ΣΥΡΙΖΑ, από τη μια και εκτελεστών του Μνημονίου και της τρόικας, από την άλλη.

Παρόλα αυτά, τα εμπόδια που η συντήρηση έθεσε διά των υπηρεσιακών συνεργατών της, πριν παραδώσει την εξουσία, μπορούν να παρακαμφθούν. Συγκεκριμένα, η ΠΙΝ μπορεί:

- να συνάψει προγραμματικές συμβάσεις με τους δήμους των νησιών του Ιονίου, κοινωνικούς φορείς και εταίρους που δρουν εντός της περιοχής που περικλείεται από τον άξονα διαπεριφερειακής παράκτιας οικονομικής συνεργασίας των Ιονίων (ΦΕΚ 56 Β', 19 Ιανουαρίου 2004)

- να αναζητήσει οικονομικές συνεργασίες στην Αδριατική και το Ιόνιο, εντός του ζωτικού θαλασσίου χώρου της, με φορείς των Βαλκανίων και της Ε.Ε., όπως για παράδειγμα είναι το κονσόρτσιουμ λιμανιών NAPA (Βενετία, Τεργέστη, Ριέκα και Κόπερ), η δράση INWAPO κ.λπ.

- να ενδυναμώσει τις υπάρχουσες εμπορικές ανταλλαγές μεταξύ των παραγωγικών συντελεστών στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα του Ιονίου και μέσω αυτών να αντλήσει πόρους απευθείας από τις δράσεις των Γενικών Διευθύνσεων στις Βρυξέλλες με σκοπό να υλοποιήσει πολιτικές μεγέθυνσης και επέκτασης των τριών τομέων της παραγωγής, έχοντας υπόψη ότι:

οι συνθήκες αναπαραγωγής και επέκτασης του τουριστικού κλάδου έχουν αναχθεί σε προϋποθέσεις αναπαραγωγής και επέκτασης της κερκυραϊκής οικονομίας

η αξιοποίηση των συνθηκών εκτέλεσης της συνολικής κυκλοφορίας του κοινωνικού κεφαλαίου ξεχωριστά σε Λευκάδα, Κεφαλονιά-Ιθάκη και Ζάκυνθο και η ενδυνάμωση της υπάρχουσας μεταξύ τους επικοινωνίας μπορεί να άρει την σπατάλη σε παραγωγικούς συντελεστές στα Ιόνια, διαμορφώνοντας προϋποθέσεις μεγέθυνσης του προϊόντος

Ανακεφαλαιώνοντας, συμπεραίνεται ότι φαίνεται αναπόφευκτη η πολιτική σύγκρουση της ΑΝΑΣΑ με τη μνημονιακή γραφειοκρατία. Εκκινούν από αντίπαλες αφετηρίες, οι οποίες στο πεδίο του κοινωνικού ανταγωνισμού θα οδηγήσουν σε ρήξη, δεδομένου ότι έγκαιρα η συντήρηση προέβλεψε το ενδεχόμενο ήττας της και έθεσε προϋποθέσεις οικονομικού στραγγαλισμού των πολιτικών του ταξικού αντιπάλου της. Εντούτοις, η αξιοποίηση του ανταγωνισμού στην αγορά προς όφελος των κοινωνικών αγώνων και διεκδικήσεων φαίνεται ότι μπορεί να αξιοποιηθεί ως επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ.

* Ο δρ Παύλος Μεταλληνός είναι καθηγητής-ΣΕΠ στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, οικονομολόγος-πολιτικός μηχανικός, [email protected]

(ΜΟΤΟ:)

Η ηττημένη παράταξη του μερκελιστή Σπ. Σπύρου, πριν την παράδοση της εξουσίας διαμόρφωσε προϋποθέσεις που καταρχήν φαίνονται ικανές να δυσχεράνουν τις πολιτικές που σχεδιάζει να υλοποιήσει η ΑΝΑΣΑ με επικεφαλής τον Θόδωρο Γαλιατσάτο

Συσσωρεύονται προϋποθέσεις κοινωνικής σύγκρουσης μεταξύ ΑΝΑΣΑ/ΣΥΡΙΖΑ, από τη μια και εκτελεστών του Μνημονίου και της τρόικας, από την άλλη

Τα εμπόδια που η συντήρηση έθεσε διά των υπηρεσιακών συνεργατών της, πριν παραδώσει την εξουσία, μπορούν να παρακαμφθούν

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL