Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

ΙΝΚΑ: Δεν θα κάνει φέτος διακοπές το 75% των Ελλήνων

Τρεις στους τέσσερις Έλληνες δεν θα κάνουν φέτος διακοπές, αποκαλύπτει πανελλαδική έρευνα του ΙΝΚΑ. Βασικός λόγος, φυσικά, ο οικονομικός, καθώς όπως εκτιμά το Ινστιτούτο το ελάχιστο κόστος για διαμονή-διατροφή 15 ημερών μιας τετραμελούς οικογένειας σε τουριστικό προορισμό αγγίζει τα 2.700 ευρώ.

Τρεις στους τέσσερις Έλληνες δεν θα κάνουν φέτος καλοκαιρινές διακοπές... Αυτό αποκαλύπτει πανελλαδική έρευνα του ΙΝΚΑ, σύμφωνα με την οποία βασικός λόγος είναι ο οικονομικός. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι η συντριπτική πλειονότητα αυτών που θα φύγουν έστω και για λίγες ημέρες θα μείνουν στο εξοχικό τους ή σε συγγενικό σπίτι, καθώς όπως εκτιμά το Ινστιτούτο το ελάχιστο κόστος για διαμονή-διατροφή 15 ημερών μιας τετραμελούς οικογένειας σε τουριστικό προορισμό αγγίζει πλέον τα 2.700 ευρώ.

Η πανελλαδική έρευνα του ΙΝΚΑ διεξήχθη από τις 2 έως τις 16 Ιουνίου με τη μέθοδο τηλεφωνικών συνεντεύξεων. Σ' αυτήν συμμετείχαν 791 άτομα, από τα οποία μόλις τα 198 απάντησαν πως θα κάνουν διακοπές το φετινό καλοκαίρι.

Το 75% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν θα κάνει διακοπές για οικονομικούς λόγους (75%), λόγω επαγγελματικής και εισοδηματικής αστάθεια (15%), λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων κ.ά. (10%). Από τους υπόλοιπους το 40% θα κάνει ολιγοήμερες διακοπές το πολύ πέντε ημερών.

Συγκεκριμένα, 4 ήμερες διακοπές θα κάνει το 40% των οικογενειών, 7 ημέρες το 25% των οικογενειών, 10 ήμερες το 20% των οικογενειών, 15 ήμερες το 13% των οικογενειών και 20 ήμερες μόλις το 2% των οικογενειών.

Το μέρος καταγωγής κερδίζει έδαφος, καθώς εκεί στρέφονται αναγκαστικά οι Έλληνες. Έτσι, στις διακοπές το 40% θα διαμείνει σε ιδιόκτητο σπίτι , το 30% σε συγγενικό - φιλικό σπίτι και μόνο το 30% σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα σπίτια ή δωμάτια .

Σύμφωνα με το ΙΝΚΑ, η σύντμηση της διάρκειας των διακοπών οφείλεται κυρίως σε παράγοντες αποσυντονισμού του σύγχρονου Έλληνα, σε ένταση της οικονομικής δυσπραγίας, σε δυσανάλογες και αντίστροφες με τον πραγματικό πληθωρισμό μειώσεις αμοιβών της μισθωτής εργασίας, συντάξεων, δώρων, επιδομάτων αδείας σε συνδυασμό με την παρεπόμενη ανάγκη για πρόσθετη εργασία αλλά και στην χαλάρωση των οικογενειακών δεσμών τόσο μεταξύ γονέων όσο και κυρίως μεταξύ παιδιών και γονιών.

Τέλος, το Ινστιτούτο Καταναλωτή σχολιάζει τα παράπονα των καταναλωτών για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες (κόστος μεταφοράς Ι.Χ. και ατόμου, αρρωστημένος κλιματισμός), τονίζοντας πως αποτελούν ένας επιπλέον αίσθημα ανασφάλειας και απέχθειας για την μετακίνησή τους.

 

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Προσφυγικό: Οικτρή αποτυχία

Όταν τον Μάιο του 2018 είχε γίνει στη Λέσβο το Περιφερειακό Συνέδριο Βορείου Αιγαίου, η Νέα Δημοκρατία είχε καταγγείλει τον τότε πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα ότι «άνοιξε τα σύνορα και γέμισε την Ελλάδα και την Ευρώπη με μετανάστες» και «δεν αξιοποιεί την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση».

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις