Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
Πανικόβλητη η κυβέρνηση, απαγορεύει τις κάλπες για το νερό στη Θεσσαλονίκη και απειλεί με μαζικές συλλήψεις!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πανικόβλητη η κυβέρνηση, απαγορεύει τις κάλπες για το νερό στη Θεσσαλονίκη και απειλεί με μαζικές συλλήψεις!

Παραδομένη στον εκλογικό πανικό της, που πλέον αγγίζει τα όρια της παραφροσύνης, η κυβέρνηση καταφεύγει στην ανοιχτή τρομοκρατία για να εμποδίσει το δημοψήφισμα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, φοβούμενη ένα καταλυτικό "όχι" που διαφαίνεται ότι θα βγάλουν οι κάλπες. Σαν να μην έφθανε ο χαρακτηρισμός του δημοψηφίσματος ως "παράνομου", λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, τώρα απειλεί και με μαζικές συλλήψεις πολιτών! 'Το δημοψήφισμα θα γίνει" επιμένουν οι δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης, αψηφώντας τις απειλές του υπουργού Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη.

Την Παρασκευή το βράδυ, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες ο Γ. Μιχελάκης απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου, με κοινοποίηση στον υπουργό Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδια, στην οποία ζητούσε να ληφθούν μέτρα κατά του δημοψηφίσματος. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Περιήλθαν στην υπηρεσία μας καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες την Κυριακή 18 Μαϊου, ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών για δημοτικές και περιφερειακές αρχές σε κάποιους δήμους της χώρας, κάποιοι προτίθενται να στήσουν παράνομα κάλπες εντός σχολικών συγκροτημάτων στα οποία θα διεξάγονται οι εκλογές, προκειμένου οι εκλογείς να ψηφίζουν για θέματα άσχετα με την επίσημη και νομοθετικά προβλεπόμενη εκλογική διαδικασία. Παρακαλείστε να μεριμνήσετε για την ενημέρωση των αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής όσο και των εφόρων αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής προκειμένου να διεξαχθεί η απρόσκοπτη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας».

Ο Χ. Αθανασίου απέστειλε την επιστολή στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, η οποία την κοινοποίησε στους 6 Δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. Το γεγονός κινητοποίησε τους δημάρχους της περιοχής, μια και αυτοί είναι οι "κάποιοι" που διοργανώνουν το δημοψήφισμα, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας. Κάλεσαν σε συνέντευξη Τύπου στο Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, αλλά στο μεταξύ έλαβαν νέα εγκύκλιο, αυτή τη φορά από την εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, στην οποία διατυπώνεται ευθέως η απειλή για συλλήψεις όσων φέρουν εκλογικούς καταλόγους, που "αποτελούν επίσημα έγγραφα του κράτους", δηλαδή όλων των μελών των εκατοντάδων εφορευτικών επιτροπών! Γίνεται μάλιστα επίκληση στο άρθρο 63 του Ποινικού Κώδικα που προβλέπει φυλάκιση και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων 3-6 μηνών και ειδικά για τους δικηγόρους, αφαίρεση άδειας. 

Στη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΠΕΔ, δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών Σ. Δανιηλίδης και οι δήμαρχοι  Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης, Θέρμης Θ .Παπαδόπουλος και Αμπελοκήπων - Μαινεμένης Λ. Κυρίζογλου, εκπροσωπώντας τους 11 Δήμους που υδροδοτούνται από την ΕΥΑΘ, χαρακτήρισαν προσβλητικό το έγγραφο Μιχελάκη και τόνισαν ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί κανονικά. Οι εφορευτικές επιτροπές δεν θα στηθούν στα προαύλια των εκλογικών τμημάτων αλλά έξω από αυτά, ενώ δεν θα υπάρχου επίσημοι εκλογικοί κατάλογοι αλλά λίστες πολιτών που ήδη καταρτίζονται με ευθύνη των Δήμων και θα διανεμηθούν στις εφορευτικές επιτροπές.

Έτσι, όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να αποφύγει ένα ακόμη δυσμενές εκλογικό αποτέλεσμα, παρά τις απειλές προς την κοινωνία της Θεσσαλονίκης. Υπενθυμίζεται ότι την απόφαση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος με το ερώτημα "ναι ή όχι στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ" έλαβαν τα 11δημοτικά συμβούλια των Δήμων που υδροδοτούνται από την ΕΥΑΘ, με τη στήριξη της Πρωτοβουλίας "SOSτε το νερό", αφού η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε πεισματικά να προχωρήσει σε μία από τις λίγες θετικές προβλέψεις του «Καλλικράτη», για τα τοπικά δημοψηφίσματα, μη εκδίδοντας το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

Μ. Λαμτζίδης: Πρόκληση και περιφρόνηση δημοκρατικών θεσμών η προσπάθεια ματαίωσης του δημοψηφίσματος

"Η απόπειρα της κυβέρνησης να ματαιώσει το δημοψήφισμα κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, χαρακτηρίζοντάς το παράνομο, συνιστά πρόκληση και δείχνει τη βαθιά της περιφρόνηση στους δημοκρατικούς συμμετοχικούς θεσμούς", δήλωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Καλαμαριάς με την Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση, Μανώλης Λαμτζίδης, σχολιάζοντας την εγκύκλιο που απέστειλε στους δήμους της Θεσσαλονίκης ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Μιχελάκης.

"Καταλογίζω ευθύνες σε όσους γνώριζαν την ύπαρξη του σχετικού εγγράφου και δεν αντέδρασαν ακαριαία", πρόσθεσε ο υποψήφιος δήμαρχος, ενώ τόνισε πως "η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος είναι για μας αδιαπραγμάτευτο ζήτημα".

.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL