Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.0°C23.4°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.0°C21.0°C
2 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.2°C21.0°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
21 °C
19.8°C22.7°C
2 BF 79%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.4°C20.7°C
0 BF 72%
ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου / Οδυσσέας Βουδούρης : Nα τελειώσει το αυτοκρατορικό σύστημα Τατούλη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου / Οδυσσέας Βουδούρης : Nα τελειώσει το αυτοκρατορικό σύστημα Τατούλη

"Αυτοκρατορικού τύπου" χαρακτηρίζει τον τρόπο διοίκησης Τατούλη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ο Οδυσσέας Βουδούρης μιλώντας στην "Αυγή". Ο υποψήφιος περιφερειάρχης με την παράταξη Πελοπόννησος Πρώτα υποστηρίζει ότι το «σύστημα - Τατούλη» είναι ο συνδυασμός "μιας ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής με μια μέθοδο διοίκησης που βασίζεται στην αδιαφάνεια και τον αυταρχισμό".

Ο Οδυσσέας Βουδούρης καταγγέλλει τον περιφερειάρχη για "παραποίηση εισήγησης" της αρμόδιας υπηρεσίας προκειμένου να δοθεί η διαχείριση των απορριμμάτων σε συγκεκριμένη εταιρεία. Επισημαίνει μάλιστα μια περίεργη σύμπτωση:η εν λόγω εταιρεία έχει δώσει υπεργολαβία στην εταιρεία, συμφερόντων της οικογένειας Τατούλη, ενώ κανείς δεν γνωρίζει στην πραγματικότητα πόσα είναι τα έργα της Περιφέρειας, τα οποία έχει πάρει η κατασκευαστική, που ανήκει σε συγγενείς του περιφερειάρχη.

* Πρώτα απ' όλα να ξεκινήσουμε με τα μηνύματα, τόσο για τον συνδυασμό όσο και ευρύτερα πολιτικά, που παίρνετε από την επαφή με τον κόσμο στην Πελοπόννησο λίγες ημέρες πλέον πριν από την εκλογική αναμέτρηση.


Στη χώρα μας εφαρμόζεται το περίφημο «δόγμα του σοκ». Πρέπει να διαπιστώσουμε δυστυχώς ότι αυτό έχει λειτουργήσει σε σημαντικό βαθμό. Και ο κόσμος δεν εκδηλώνεται εύκολα, παρότι συσσωρεύει μέσα του απόγνωση και οργή. Όπου περνάμε στην Πελοπόννησο, στα χωριά, στις γειτονιές, στα μαγαζιά, στις αγορές, ο κόσμος μας υποδέχεται εγκάρδια. Μέχρι πρότινος όμως χωρίς να εκφράζεται πολύ. Τις τελευταίες μέρες παρατηρούμε μια μεταστροφή. Ο κόσμος ανοίγεται. Και ταυτόχρονα παρατηρούμε μια μεταστροφή σε αυτό που οι δημοσκόποι ονομάζουν «παράσταση νίκης». Πολλοί άνθρωποί, από διαφορετικούς πολιτικούς ορίζοντες, έρχονται αυθόρμητα και μας λένε πως πιστεύουν ότι μπορούμε να κερδίσουμε τις εκλογές, να τελειώσει επιτέλους η αυτοκρατορικού τύπου διοίκηση του κ. Τατούλη. Είναι πολύ ενθαρρυντικό.

* Αναφέρεστε διαρκώς στο «σύστημα Τατούλη» στην Πελοπόννησο και ειδικότερα στην πριμοδότηση επιχειρηματικών συμφερόντων συγγενικών του προσώπων. Έχετε καταγγείλει μια «ανάρμοστη σχέση», θα έλεγα. Ότι δηλαδή ο περιφερειάρχης δίνει έργα σε κατασκευαστικές εταιρείες που έχουν ο αδελφός και τα παιδιά του. «Γιάννης κερνά και Γιάννης πίνει» δηλαδή... Πόσα είναι αυτά τα έργα, για τι ποσά μιλάμε; Έχετε ενδείξεις ή στοιχεία ότι η ίδια εταιρεία αναλαμβάνει να υλοποιήσει έργα άλλων εταιρειών στην Περιφέρεια;

Το «σύστημα - Τατούλη» είναι ο συνδυασμός μιας ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής με μια μέθοδο διοίκησης που βασίζεται στην αδιαφάνεια, στον αυταρχισμό, στον υπερσυγκεντρωτισμό. Όταν ο κ. Τατούλης θέλει να περάσει αντιλαϊκά μέτρα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, καλεί τα ΜΑΤ για να φιλτράρουν την είσοδο. Όταν η εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας δεν οδηγεί στην επιλογή που έχει προαποφασίσει, απλώς παραποιεί την εισήγηση.

Σωρεία συμπτώσεων ακολουθεί. Μόλις ανέλαβε Περιφερειάρχης, εγκρίθηκε δημόσια χρηματοδότηση ύψους 10,6 εκατ. ευρώ για ένα ιδιωτικό ιατρικό κέντρο αποκατάστασης, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν ήδη δυο δημόσια κέντρα αποκατάστασης, που υπολειτουργούν λόγω έλλειψης στοιχειώδους χρηματοδότησης. Ποιοι ήταν οι μέτοχοι; Κατά σύμπτωση, εταιρείες της οικογένειας Τατούλη. Με ρωτάτε πόσα έργα έχουν ανατεθεί από τον περιφερειάρχη κ. Τατούλη στις εταιρείες Τατούλη. Είναι, απ' ό,τι φαίνεται, εφτασφράγιστο μυστικό. Όποιος και να ρωτήσει, απάντηση δεν παίρνει. Και είναι δύσκολο να βρεις άκρη.

Παράδειγμα: η περιφέρεια αναθέτει τον δρόμο Κουμπίλα - Λουλούδι στην εταιρεία ΤΕΡΝΑ. Την επομένη μέρα η ΤΕΡΝΑ δίνει το έργο υπεργολαβία στην ΚΑΣΤΑΤ, συμφερόντων Τατούλη. Και βέβαια η ΤΕΡΝΑ δεν είναι οποιαδήποτε κατασκευαστική. Κατά σύμπτωση είναι η εταιρεία στην οποία προσπαθεί να αναθέσει ο κ. Τατούλης με σκανδαλώδη σύμβαση τη διαχείριση των απορριμμάτων. Αυτό εστί «σύστημα - Τατούλη».


* Το «σύστημα - Τατούλη» ενδιαφέρεται μόνο για την επιχειρηματική δραστηριότητα συγγενών του ή με ανάλογο τρόπο «φροντίζει» και για άλλες μεγάλες επιχειρηματικές οικογένειες της χώρας, αυτές που αποκαλούνται διαπλοκή; Τι έχει συμβεί για παράδειγμα με το θέμα των απορριμμάτων στην οποία αναφερθήκατε πριν;


Πρόκειται για μια παραδειγματική υπόθεση! Με κοινοτικά χρήματα θα κατασκευαστούν τρεις μονάδες οι οποίες θα ανήκουν σε ιδιώτη. Ο τρόπος διαχείρισης που επιλέχθηκε είναι ξεπερασμένος, εφόσον αγνοεί τις δράσεις για την μείωση του όγκου των σκουπιδιών, την ανακύκλωση, τη διαλογή στην πηγή, την κομποστοποίηση των οργανικών απορριμμάτων. Ξεπερασμένος άλλα άκρως κερδοφόρος για την εταιρεία διαχείρισης, εφόσον η Περιφέρεια δεσμεύεται να τροφοδοτεί ετησίως με 150.000 τόνους απορριμμάτων, ακόμα και όταν θα παράγει τα μισά, για 28 χρόνια!

Με απλά λόγια, ένας ιδιώτης, συγκεκριμένα η ΤΕΡΝΑ που αναφέραμε προηγουμένως, χτίζει με δημόσια χρήματα μια ιδιωτική επιχείρηση και εξασφαλίζει ότι θα την πληρώνουν ακόμα και τα παιδιά ή και τα εγγόνια μας. Και αυτή η λεηλασία βαφτίζεται, με σφραγίδα Τατούλη, «σύμπραξη δημοσίου - ιδιωτικού τομέα".

* Εκτός όμως από οικογενειακό σύστημα Τατούλη καταγγέλλετε και το «σύστημα Τατούλη - Φούχτελ». Τι εννοείτε με αυτό και πόσο έχει προχωρήσει στην Πελοπόννησο;


Η νεοφιλελεύθερη πολιτική αποσκοπεί, ως γνωστό στην κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων, του κοινωνικού κράτους και την αποποίηση κάθε δημόσιας περιουσίας προς όφελος του ιδιωτικού τομέα. Η Ελλάδα είναι το πειραματόζωο αυτής της πολιτικής. Και η Πελοπόννησος είναι το πειραματόζωο της εφαρμογής αυτής της πολιτικής στην Ελλάδα. Αυτό έχει ένα όνομα. Λέγεται Ειδική Οικονομική Ζώνη. Αυτό το πείραμα ονειρεύονται να επιβάλλουν στον τόπο μας οι κ. Φούχτελ και Τατούλης.


* Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες του προγράμματός σας για την Περιφέρεια;

Είναι ακριβώς στον αντίποδα αυτού του συστήματος. Θέλουμε ανάπτυξη, όχι για τις μεγαλοεταιρείες, αλλά προς όφελος των κατοίκων. Ανάπτυξη που θα στηριχτεί στη στροφή προς την παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, η μεταποίηση των οποίων θα γίνεται εντός Πελοποννήσου. Θέλουμε την ανάπτυξη ενός ήπιου μοντέλου τουρισμού, που σέβεται το περιβάλλον και αξιοποιεί την ιστορική, αρχαιολογική, θρησκευτική κληρονομιά μας. Και που στηρίζεται σε οικογενειακές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Προγραμματίζουμε ένα δίκτυο κοινωνικής προστασίας, με υπηρεσίες σε κάθε νομό για να μην μένει κανένας συμπολίτης μας χωρίς περίθαλψη, χωρίς τα βασικά είδη πρώτης ανάγκης, να μην μένει απροστάτευτος απέναντι στη γραφειοκρατία των τραπεζών, της εφορίας και των χαρατσιών. Μια υπηρεσία που θα στελεχώνεται από κοινωνικό λειτουργό, νομικό σύμβουλο, επισκέπτη υγείας.

Και θα δημιουργήσουμε αυτό που λείπει δραματικά σήμερα: μια διοίκηση με διαφάνεια και συμμετοχικότητα. Αξιοποιώντας τα περιφερειακά δημοψηφίσματα και δημιουργούντες έναν μηχανισμό συνεχούς και ανεξάρτητης αξιολόγησης όλων των υπηρεσιών της Περιφέρειας από τους χρήστες τους. Το σύνθημά μας είναι «Ανατροπή, Αλληλεγγύη, Ανάπτυξη» και θα το κάνουμε πράξη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL