Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.4°C
2 BF 89%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
14 °C
10.8°C14.9°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.6°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.5°C17.8°C
4 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
2 BF 100%
Διαχωρίστηκε η υπόθεση των δύο χρυσαυγιτών για τη δολοφονική επίθεση κατά μαθητή στο Φάληρο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διαχωρίστηκε η υπόθεση των δύο χρυσαυγιτών για τη δολοφονική επίθεση κατά μαθητή στο Φάληρο

Διαχωρίστηκε η υπόθεση των δύο χρυσαυγιτών Γ. Αποστολόπουλου και Αλ. Χατζηπαυλίδη, οι οποίοι κατηγορούνται για τη δολοφονική επίθεση τον Ιανουάριο του 2013 κατά του 17χρονου μαθητή Φοίβου Δ. Έξω από το σχολείο του, στο Παλαιό Φάληρο, τον Ιανουάριο του 2013. Το δικαστήριο έκρινε ότι ο Χατζηπαυλίδης – ο οποίος κατηγορείται για συναυτουργία - ήταν ανήλικος όταν συμμετείχε στην εγκληματική πράξη και θα πρέπει να δικαστεί από το Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων. Η δίκη του Αποστολόπουλου – γιου αστυνομικού, πρώην Διοικητή των ΕΚΑΜ - στο Β΄ Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο θα συνεχιστεί στις 30 Απριλίου.

Το πρωί αντιφασιστικές οργανώσεις, γονείς και μαθητές συγκεντρώθηκαν έξω από το Β' Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο, ενώ σοκ έχει προκαλέσει η περιγραφή της επίθεσης από το ίδιο το θύμα και τους γονείς του.

Συμμαθητής του Φοίβου Δ, ο οποίος κατέθεσε σήμερα, είπε ότι είχε, και αυτός, απειληθεί από τον Αποστολόπουλο, γιατί είχε διαφωνήσει με τις φασιστικές θέσεις της συμμαθήτριάς του και φίλης του Αποστολόπουλου Αρτέμιδας Καμπιώτη. Όπως είπε ο μαθητής, είχε δει τον Αποστολόπουλο και την Καμπιώτη, βράδυ να γράφουν συνθήματα και σβάστικες στο σχολείο. Εξήγησε, μάλιστα, ότι αναγκάστηκε να ζητήσει συγνώμη από την Καμπιώτη, καθώς ο Αποστολόπουλος τον απειλούσε με μαχαίρι.

Στο δικαστήριο κατέθεσαν και οι δύο αστυνομικοί οι οποίοι είχαν πάρει καταθέσεις από αυτόπτες μάρτυρες μετά τη δολοφονική επίθεση και είχαν αναλάβει την έρευνα. Αναφέρθηκαν στις καταθέσεις μαθητών και περιοίκων, αλλά και στα ευρήματα στο σπίτι του Αποστολόπουλου (εθνικιστικά σύμβολα, σιδηρογροθιά και φασιστικά συνθήματα).

Στοιχεία – σοκ για την επίθεση

Την Τρίτη, με τις καταθέσεις τους, τόσο ο ίδιος ο μαθητής, όσο και οι γονείς του, περιέγραψαν πώς οι δράστες χτύπησαν τον Φοίβο Δ. με μαχαίρι στο πρόσωπο, κόβοντάς του τη μύτη, ενώ τον τραυμάτισαν και λίγα χιλιοστά αριστερά της καρωτίδας.

'Οπως προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία, αιτία της επίθεσης ήταν το γεγονός ότι ο 17χρονος είχε εκφράσει τις αντιφασιστικές του θέσεις στη συμμαθήτριά του και φίλη του Αποστολόπουλου, Αρτέμιδα Καμπιώτη. Προηγήθηκαν μάλιστα απειλές και απόπειρες επιθέσεων μέχρι την επίθεση του Ιανουαρίου του 2013.

Από την πλευρά τους οι θύτες, κατά τη συνήθη πρακτική της Χρυσής Αυγής, υποστηρίζουν ότι επρόκειτο για "συμπλοκή", με αφορμή τη μαθήτρια.

Ωστόσο, τα στοιχεία που γνωστοποιήθηκαν ήταν αποκαλυπτικά:

- τόσο οι κατηγορούμενοι όσο και η Καμπιώτη είναι μέλη του Μετώπου Νεολαίας της Χρυσής Αυγής. Στα κινητά τηλέφωνά τους βρέθηκαν μηνύματα με τα οποία ειδοποιούνταν διαβαθμισμένα (κατά τον ίδιο τρόπο που συνέβαινε από την τοπική οργάνωση της Νίκαιας στην υπόθεση Φύσσα) για εκδηλώσεις και "δράσεις" της οργάνωσης, του τύπου "ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΖΑΡΟΥΛΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ! ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ!", κλπ.

- η επίθεση στον 16χρονο μαθητή ήταν προμελετημένη. Από τα μηνύματα ανάμεσα σε Αποστολόπουλο και Καμπιώτη προκύπτει μάλιστα ότι είχαν στηθεί άλλα δύο καρτέρια θανάτου σε βάρος του μαθητή, πριν την 28η του Γενάρη. Ο Αποστολόπουλος φοβόταν μήπως απογοητεύσει την ερωμένη του, η οποία τον παρακινούσε να διαπράξει την επίθεση:

- ο Αποστολόπουλος λειτουργούσε σαν νταής και μπράβος που επιχειρούσε να εισβάλει ακόμα και μέσα στη σχολική κοινότητα του 3ου Λυκείου Φαλήρου. Αποκαλύπτεται ότι "ομοϊδεάτης" καθηγητής του Αποστολόπουλου του ζήτησε μέσω της Καμπιώτη να εκφοβίσει τη διευθύντρια του σχολείου, με το αζημίωτο φυσικά!

- οι δράστες, αφού διέφυγαν μετά την επίθεση στον μαθητή, φτάνοντας στο σπίτι τους φωτογραφήθηκαν κρατώντας το μαχαίρι για ενθύμιο. Μαζί με αυτές τις φωτογραφίες, βρέθηκαν ακόμα δεκάδες άλλες με το πουλί της Χούντας της 21ης Απριλίου, συνθήματα όπως "Ορθοδοξία ή

Η υπόθεση περιλαμβάνεται στο πόρισμα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χ. Βουρλιώτη για τη Χρυσή Αυγή και έχει ενσωματωθεί στη δικογραφία με τις 32 υποθέσεις για την εγκληματική δράση της οργάνωσης που διερευνούν οι δύο ειδικές ανακρίτριες.

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL