Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Υφυπουργός της τρικομματικής κυβέρνησης Σαμαρά επί υπουργίας Π. Παναγιωτόπουλου / "Έδωσε" τον Παναγιώτη Καράμπελα ο Αντώνης Κάντας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υφυπουργός της τρικομματικής κυβέρνησης Σαμαρά επί υπουργίας Π. Παναγιωτόπουλου / "Έδωσε" τον Παναγιώτη Καράμπελα ο Αντώνης Κάντας

Τον πρώην υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Παναγιώτη Καράμπελα επί υπουργίας Π. Παναγιωτόπουλου και τέσσερις στρατιωτικούς που συμμετείχαν στις επιτροπές αξιολόγησης κατονόμασε ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής Αντώνης Κάντας ως τα "πρόσωπα - κλειδιά" για την προμήθεια των αυτοκινούμενων πυροβόλων Wegmann. Ο Αντ. Κάντας αναφέρθηκε επίσης, χωρίς να τον κατονομάσει, και στον "πατέρα", έναν παλαιό πολιτικό ο οποίος είχε εμπλοκή στο πολυπλόκαμο κύκλωμα της μίζας μέσω του οποίου διακινήθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Ο Αντ. Κάντας, που ομολόγησε ότι έχει λάβει συνολικά περί τα δεκατέσσερα εκατομμύρια ευρώ από μίζες κατά τη διάρκεια της θητείας του στο ΥΠΕΘΑ, παραδέχθηκε το "δωράκι" που έλαβε από τη γερμανική εταιρεία Wegmann, ύψους, 750.000 ευρώ, για τη σύμβαση των αυτοκινούμενων πυροβόλων με τη γερμανική εταιρεία.

Σύμφωνα με την κατάθεσή του, "για την προμήθεια των αυτοκινούμενων πυροβόλων μέσω της Wegmann, τρεις ήταν οι υπηρεσίες κλειδιά. Όχι γενικώς για τα αυτοκινούμενα πυροβόλα, αλλά για τα αυτοκινούμενα από την Wegmann". Οι υπηρεσίες αυτές ήταν κατά τους ισχυρισμούς του "το 4ο επιτελικό γραφείο του ΓΕΣ, όπου υπηρετούσε τότε ο Παναγιώτης Καράμπελας, ο 3ος κλάδος του ΓΕΣ και στη Γενική Διευθυνση Εξοπλισμών οι Κολλίρης, Ανδρουλάκης, Λεονταρίτης και Κωνσταντόπουλος και βέβαια ο αρμόδιος υπαρχηγός".

Ο Α. Κάντας είπε στους ανακριτές πως "δεν ισχυρίζομαι ότι τα πρόσωπα αυτά δωροδοκήθηκαν, προσθέτω όμως ότι ήταν τα πρόσωπα κλειδιά για την υλοποίηση αυτής της προμήθειας, τα οποία ουδείς μπορούσε να αγνοήσει από τις εταιρείες χωρίς συνέπειες...".

Ο "άπληστος πατέρας"

Ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής δέχθηκε επίμονες ερωτήσεις για την ενδεχόμενη εμπλοκή πολιτικών προσώπων, αλλά περιορίστηκε να αναφέρει στους ανακριτές: "Σε συνάντηση που έγινε στο γραφείο του Ευσταθίου στην Πλουτάρχου, κατά τη διάρκεια αυτής μπήκε στο γραφείο και ο Λυγινός, ο οποίος διέκοψε τη συνάντηση και είπε: 'Πετάγομαι μέχρι τον πατέρα, δίπλα'. Ρώτησα ποιος είναι ο πατέρας και αυτός απάντησε: 'Παλιός πολιτικός, καλός φίλος, αλλά άπληστος'. Όταν το 2008 τον συνάντησα εκ νέου στη Γενεύη, τον ρώτησα ποιον εννοούσε με τη φράση ο 'πατέρας' και αυτός δεν αποκάλυψε το όνομά του".

Ο ίδιος δέχτηκε καταιγισμό ερωτήσεων και για το αν έλαβαν χρηματικά οφέλη και οι προϊστάμενοί του, δηλαδή η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, και επανέλαβε τον κυνικό ισχυρισμό του ότι "δεν έχω στοιχεία, όμως η λογική λεει ότι, αφού πήρα εγώ, πήραν και οι πιο πάνω...".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL