Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Σε νέα ζοφερή περίοδο εισέρχονται τα εργασιακά δικαιώματα στο Δημόσιο / Απολύουν έγκυο υπάλληλο και δύο εργαζόμενες σε λοχεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε νέα ζοφερή περίοδο εισέρχονται τα εργασιακά δικαιώματα στο Δημόσιο / Απολύουν έγκυο υπάλληλο και δύο εργαζόμενες σε λοχεία

Ούτε η θεμελιώδης αρχή προστασίας της μητρότητας στην εργασία δεν κάμπτει τη μνημονιακή επιταγή των απολύσεων στο Δημόσιο, με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να απολύει έγκυο υπάλληλο και δύο ακόμη εργαζόμενες σε λοχεία με το το ν/σ για τις καταργήσεις 21 φορέων.

Μπροστά στις προσταγές της τρόικας για τις κεφαλές επί πίνακι 15.000 δημόσιων υπαλλήλων ώς το τέλος του 2014, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης παραβιάζει βασικά εργασιακά δικαιώματα, που προστατεύει η νομοθεσία ακόμη και στον ιδιωτικό τομέα, απαγορεύοντας την απόλυση των εγκύων εργαζομένων, τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και για χρονικό διάστημα 18 μηνών μετά τον τοκετό. Έτσι, καταργώντας το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ), νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου του υπουργείου Εργασίας, στέλνει στην ανεργία τρεις γυναίκες υπαλλήλους Ιδιωτικού Δικαίου Αόριστου Χρόνου (ΙΔΑΧ), παρ' ότι η μία βρίσκεται στα πρώτα στάδια εγκυμοσύνης, ενώ οι άλλες δύο σε περίοδο λοχείας.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, του οποίου η διαβούλευση έληξε την περασμένη Τρίτη και αναμένεται μέσα στην εβδομάδα να κατατεθεί στη Βουλή, οι ΙΔΑΧ υπάλληλοι των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, που καταργούνται, απολύονται αυτοδικαίως, ενώ οι υπάλληλοι στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου τίθενται σε διαθεσιμότητα.

Η 39χρόνη έγκυος υπάλληλος του Ινστιτούτου (τα πλήρη στοιχεία της είναι στη διάθεση της εφημερίδας) έχει ήδη απευθυνθεί σε εργατολόγους για την προστασία των δικαιωμάτων της, αλλά και στον Συνήγορο του Πολίτη, στον οποίο, όπως μας περιγράφει, "μου δήλωσαν προφορικά ότι πρόκειται για πρωτόγνωρη υπόθεση και πως μέχρι σήμερα, έχουν λάβει γνώση μόνο για εγκύους υπαλλήλους, που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα". Η 39χρονή υπάλληλος, η οποία προσελήφθη με ΑΣΕΠ το 2003 και είναι μάλιστα κάτοχος διδακτορικού διπλώματος, κάνει λόγο για "κατάφωρη αδικία να απολύονται εργαζόμενοι με υψηλά προσόντα, που προσελήφθησαν με ΑΣΕΠ", ενώ εγκαλεί τον κ. Μητσοτάκη "για υποκρισία, όταν μιλάει διαρκώς για το πελατειακό κράτος του παρελθόντος και την ανάγκη αξιοκρατίας και διαφάνειας στο Δημόσιο, προτάσσοντας το ΑΣΕΠ. Εμείς δεν παρακαλέσαμε κανέναν για να προσληφθούμε, μπήκαμε με ΑΣΕΠ και παρ' όλα αυτά τώρα βρισκόμαστε στον δρόμο" σημειώνει με αγανάκτηση. Αξίζει να σημειώσουμε πως στον φορέα εργάζονται 67 υπάλληλοι, στην πλειονότητά τους προσληφθέντες με ΑΣΕΠ. Εξ αυτών 55 πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, εκ των οποίων οι 26 κατέχουν τουλάχιστον έναν μεταπτυχιακό τίτλων σπουδών και 9 κατέχουν διδακτορικό τίτλο. Επιπλέον, απασχολούνται 8 ΔΕ και 4 ΤΕ, εκ των οποίων οι δύο κάτοχοι μεταπτυχιακού.

Καταργούν σειρά συνταγματικών προστατευτικών ρυθμίσεων στο Δημόσιο

Μιλώντας με στελέχη της ΑΔΕΔΥ, μας περιέγραψαν το κενό στον Υπαλληλικό Κώδικα, στον οποίο υπάγονται και οι ΙΔΑΧ, σχετικά με την προστασία της μητρότητας, καθώς η τελευταία είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την προστασία της μονιμότητας στο Δημόσιο, που προφύλασσε μέχρι σήμερα από τέτοιους κινδύνους. Μάλιστα, σε μελέτη του ΙΝΕ ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ για τη μητρότητα και την κωδικοποίηση της νομοθεσίας εργαζομένων γυναικών στη δημόσια διοίκηση (2004, Σ. Καζάκου Έ. Βαρχαλαμά, Μ. Ζαλαώρα), υπάρχει ρητή αναφορά ότι σε αντίθεση με το ιδιωτικό πεδίο, όπου υπάρχει ειδική νομοθεσία, στο Δημόσιο "αποτελεί κατευθυντήρια γραμμή για όλο το θεσμικό πλαίσιο της υπηρεσιακής κατάστασης του δημοσιοϋπαλληλικού σώματος η εφαρμογή της αρχής της μονιμότητας των υπαλλήλων του Δημοσίου και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (κατά την έννοια του άρθρου 103 του Συντάγματος και των εκτελεστικών αυτού νόμων)". Για τον λόγο αυτό, "οι (υποψήφιες) μητέρες και γενικότερα οι εργαζόμενοι γονείς στον δημόσιο τομέα δεν διατρέχουν τον κίνδυνο της απόλυσης (καταγγελίας της σύμβασης εργασίας τους), για λόγους που οφείλονται στην εγκυμοσύνη, τη μητρότητα και εν γένει τις οικογενειακές υποχρεώσεις".

"Αυτό που συμβαίνει σήμερα με τις γυναίκες εργαζόμενες αποτελεί μία ακόμη απόδειξη, μετά τις απολύσεις, τη διαθεσιμότητα, κ.λπ., ότι μπαίνουμε σε έναν πρωτοφανή εργασιακό Μεσαίωνα στο Δημόσιο, με μια σειρά προστατευτικών διατάξεων να καταργούνται, θέτοντας τον πήχυ της εργατική προστασίας ακόμη πιο κάτω και απ' όσα ισχύουν στον ιδιωτικό τομέα", σχολιάζουν τα στελέχη της ΑΔΕΔΥ.

Στον αέρα 100.000 θέσεις εργασίας

Η κατάργηση του ΕΙΕΑΔ έχει και άλλες αρνητικές πτυχές, με σοβαρότερη τη ναρκοθέτηση του προγράμματος του ΕΣΠΑ, που διαχειρίζεται, το οποίο συμβάλλει αποφασιστικά στην επιβίωση χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων και στη διασφάλιση 100.000 θέσεων εργασίας! Ειδικότερα, το ΕΙΕΑΔ υλοποιεί ως ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης το συγχρηματοδοτούμενο έργο με τίτλο «Διαρθρωτική προσαρμογή εργαζομένων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που απασχολούν 1-49 εργαζόμενους σε περίοδο οικονομικής κρίσης», ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ. Στο εν λόγω έργο συμμετέχουν πάνω από 14.000 επιχειρήσεις και 500 εργοδοτικοί φορείς και ωφελούνται πάνω από 100.000 μισθωτοί που εργάζονται σε αυτές.

Δεκάδες ωφελούμενοι κλαδικοί φορείς και σωματεία (κρεοπωλών, υδραυλικών, ψυκτικών, κουρέων, ηλεκτρολόγων εγκαταστάσεων, μηχανικών αυτοκινήτων, φανοποιών,επαγγελματιών φροντιστών, βιοτεχνών μετάλλου, κατ/ρχων καθαριστηρίων, ιδιοκτητών φροντιστηρίων κ.λπ.) έχουν ήδη εκδώσει ανακοινώσεις διαμαρτυρίας, ενώ οι εργοδοτικές οργανώσεις (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ και ΓΣΕΒΕΕ) έστειλαν κοινή επιστολή στους υπουργούς Εργασίας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης προειδοποιώντας για τους κινδύνους. Σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι "η κυβέρνηση, υλοποιώντας παράλογες μνημονιακές πολιτικές, λαμβάνει μέτρα που αφενός μεγαλώνουν την ήδη εφιαλτική λίστα των ανέργων, αφετέρου πετούν στον δρόμο εκατομμύρια ευρώ, λες και περισσεύουν".

Τέλος, σοβαρό ζήτημα προκύπτει και με τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, στις οποίες μεταφέρονται οι συμβατικές υποχρεώσεις και οι εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις του ΕΙΕΑΔ. Ήδη, ως γνωστόν, ο ΟΑΕΔ λειτουργεί στα όρια, λόγω της συνεχούς αύξησης των ανέργων, του μεγάλου φόρτου εργασίας και των ελλείψεων προσωπικού και υποδομών, με συνέπεια η αποτελεσματική διαχείριση ενός εξειδικεύμενου προγράμματος να είναι εξαιρετικά αμφίβολη. Για τη δυσκολία αυτή, όμως, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης φρόντισε να δώσει τη δυνατότητα,"κατά παρέκκλιση των υπαρχουσών διατάξεων", σύναψης συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου ή έργου. Κοινώς, ιδιώτης-εργολάβος εν όψει...

Ρεπορτάζ: Νίκος Μορφονιός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL