Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ / Ρουα ματ... αδιαφορίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ / Ρουα ματ... αδιαφορίας

Τα φώτα της δημοσιότητας φώτισαν για λίγο τον υπέροχο κόσμο του σκακιού την Τρίτη, με τη βράβευση της παγκόσμιας πρωταθλήτριας, στην κατηγορία κορασίδων, Σταυρούλας Τσολακίδου από τον Αντώνη Σαμαρά. Αλλά όταν έπεσαν οι κουρτίνες, τα προβλήματα -αυτά που δεν φωτίστηκαν με την τελετή- παρέμειναν άλυτα: υποχρηματοδότηση και παντελής αδιαφορία από την πολιτεία για ένα άθλημα που έχει προσφέρει αρκετές και σημαντικές διακρίσεις στη χώρα μας. «Το σκάκι επιβιώνει χάρη στην αγάπη των αθλητών, των παραγόντων και των γονέων. Η πολιτεία αρέσκεται μόνο σε πυροτεχνήματα λίγων ημερών, όπως στην περίπτωση της Τσολακίδου», λέει στην «Α» ο Σάκης Κουβάτσος, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας (ΕΣΟ) και πρόεδρος στον Κύδωνα Χανίων.

Άθλημα, τέχνη και επιστήμη

Το σκάκι είναι ένα ιδιαίτερο άθλημα, καθώς, όπως σημειώνουν οι λάτρεις του, είναι ένα πνευματικό σπορ που συνδυάζει την τέχνη με την επιστήμη. Έχει όλα τα στοιχεία ενός αθλήματος, με πρωταθλήματα και βαθμολογίες, ενώ θα μπορούσε κάποιος να του προσδώσει και χαρακτηριστικά τέχνης, με έντονα πολιτιστικά και ψυχαγωγικά στοιχεία. Γύρω από το σκάκι έχει αναπτυχθεί ολόκληρη φιλοσοφία, ενώ στην εκτέλεσή του είναι μια επιστήμη. Η ίδια η σκακιστική θεωρία αποτελεί άλλωστε μια ολοκληρωμένη φιλοσοφία που διδάσκει τον τρόπο αντιμετώπισης ακόμα και των πιο δύσκολων καταστάσεων, με σημαντική παιδαγωγική επιρροή. «Δεν είναι τυχαίο ότι σε μία σειρά χωρών το σκάκι είναι ενταγμένο στο εκπαιδευτικό σύστημα. Βοηθάει στην κοινωνικοποίηση αλλά και στη συγκέντρωση, δίνοντας στα παιδιά τη δυνατότητα να αναπτύσσουν τις πνευματικές τους ικανότητες», εξηγεί ο κ. Κουβάτσος.

Από την Καβάλα έως τα Χανιά, επιτυχίες με δικά τους έξοδα

Οι διακρίσεις της Ελλάδας, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο, είναι δεκάδες. Η χώρα μας διακρίθηκε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εθνικών Ομάδων που έγινε το 2010 στην Τουρκία, καταλαμβάνοντας την 6η θέση, νικώντας μάλιστα την παγκόσμια πρωταθλήτρια Ρωσία, ενώ έχει αναδείξει σημαντικά ταλέντα που τις τελευταίες δεκαετίες φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις των πανευρωπαϊκών και παγκόσμιων πρωταθλημάτων.

Χριστόδουλος Μπανίκας, Άννα Μαρία Μπότσαρη και Μαρία Κουβάτσου είναι μερικά από τα πολλά ταλέντα που έχουν προβάλει τη χώρα μας διεθνώς, με την 14χρονη Σταυρούλα Τσολακίδου να αποτελεί το πιο πρόσφατο παράδειγμα.

Η απήχηση που έχει το σκάκι στην Ελλάδα μπορεί να μην είναι αντίστοιχη με αυτή άλλων αθλημάτων, ωστόσο δεκάδες χιλιάδες το έχουν αγκαλιάσει «Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας υπάρχουν περίπου 270 σύλλογοι και 11 ενώσεις, με τα συνολικά δελτία να ανέρχονται στις 42.000», εξηγεί ο Χρήστος Πιλάλης, πρώην μέλος της σκακιστικής ομοσπονδίας και διεθνής εκπαιδευτής. Η απήχηση του αθλήματος, όπως σημειώνει, είναι ιδιαίτερα μεγάλη όχι μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και στην επαρχία. «Ειδικά στην επαρχία, το σκάκι έχει σημειώσει σημαντικές ατομικές και ομαδικές διακρίσεις. Καβάλα και Χανιά είναι πρωτοπόροι, με την Αθήνα αυτή τη φορά να προσπαθεί να ακολουθήσει», προσθέτει.

Τα σωματεία πάντως καταφέρνουν να επιβιώνουν με νύχια και με δόντια, στηριζόμενα κυρίως στους γονείς και στους αθλητές, που βάζουν το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν τα έξοδα μετακίνησης. «Δεν υπάρχει καμία οικονομική ενίσχυση από την πολιτεία. Καταφέρνουν και μένουν ζωντανά χάρη στο μεράκι των σκακιστικών παραγόντων και των γονέων», τονίζει ο Σ. Κουβάτσος.

«Το σκάκι έχει θαφτεί και υποβαθμιστεί στο πλαίσιο της αντικοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης», προσθέτει από την πλευρά του ο Χ. Πιλάλης, ο οποίος επιρρίπτει ευθύνες και στην Ομοσπονδία: «Δεν έχει διεκδικητικό ρόλο, ενώ ακολουθεί την τακτική της μετακύλισης του κόστους στον σκακιστή», επισημαίνει.

Το «έγκλημα» που έχει διαπραχθεί την τελευταία δεκαετία ενάντια στο ελληνικό σκάκι -όπως και γενικότερα στον ελληνικό αθλητισμό- φαίνεται ξεκάθαρα από την πορεία των χρηματοδοτήσεων: από τα 850.000 ευρώ το 2003 και τα 400.000 ευρώ το 2010, το 2013 έκλεισε με το ποσό - «χαρτζιλίκι» των 50.000 ευρώ. «Τα χρήματα που έχουμε δεν φτάνουν όχι μόνο για να συντηρήσεις το προσωπικό, αλλά ούτε καν για να προχωρήσεις σε απολύσεις. Το πρόβλημα είναι τεράστιο, ουσιαστικά δεν μπορεί να υπάρξει αθλητισμός», αναφέρει ο Σάκης Κουβάτσος, υποστηρίζοντας ότι χωρίς τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη δεν θα μπορούσαν να πληρώσουν ούτε τους μισθούς των εργαζομένων. Ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ έχει δώσει «ανάσα» στην Ομοσπονδία μέσω δωρεών, τη στιγμή που η τελευταία αναμένει άλλα 72.000 ευρώ από την πολιτεία, τα οποία δεν έχουν εκταμιευτεί...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΑΣΠΑΡΑΚΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL