Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.6°C22.4°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.3°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.1°C
6 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.7°C20.9°C
4 BF 35%
Ετοιμάζουν ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας σε ξένες κρατικές επιχειρήσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ετοιμάζουν ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας σε ξένες κρατικές επιχειρήσεις

Θεσσαλονίκη: «Σχεδόν όλοι παραδέχονται πλέον ότι το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο. Συνεπώς το να πουλάς τον δημόσιο πλούτο -κερδοφόρες δημόσιες επιχειρήσεις και ακίνητα- για την εξυπηρέτησή του είναι σα να το πετάς στο πίθο των Δαναϊδων», τόνισε μεταξύ άλλων η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Β' Αθήνας, Νάντια Βαλαβάνη, μιλώντας στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Θεσσαλονίκης, το βράδυ της Πέμπτης για το μέτωπο ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις.

Στην εκδήλωση μίλησε επίσης το μέλος της Ν.Ε. Α' Θεσσαλονίκης Ανέστης Ταρπάγκος, ενώ συμμετείχαν συνδικαλιστές και εργαζόμενοι στις υπό ιδιωτικοποίηση δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς, αλλά και του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι όταν πήραν τον λόγο έκαναν σαφές ότι θα δώσουν σκληρό αγώνα για να αποτραπεί το επιχειρούμενο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου. Η Νάντια Βαλαβάνη ήταν ιδιαιτέρως κατατοπιστική και αναλυτική για το μεγάλο «φαγοπότι» που προετοιμάζει η τρικομματική κυβέρνηση με συνδαιτυμόνα το μεγάλο κεφάλαιο, τόσο το αμιγώς ιδιωτικό όσο και το ξένο κρατικό. Στηλίτευσε επίσης το αντιφατικό γεγονός ότι στο ελληνικό πάρτι των αποκρατικοποιήσεων συμμετέχουν ξένες κρατικές επιχειρήσεις (Deutsce Telecom, Cosco, Gazprom κ.ά.), αλλά και το κράτος του Κατάρ...

Επισήμανε μάλιστα ότι η τελευταία έκθεση του ΔΝΤ προειδοποιεί ότι η «μικρή» τρόικα θα έρθει τον Ιούνιο στην Αθήνα, προκειμένου να εξετάσει την πορεία των αποκρατικοποιήσεων και εάν οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος συνεχίζονται, η τρόικα θα αντικαταστήσει τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕ με ξένους μάνατζερς, ειδικούς στην πώληση επιχειρήσεων και γης. «Το κυριότερο επίτευγμα του συστατικού νόμου του Μεσοπρόσθεσμου του καλοκαιριού του 2011, με την Πλατεία Συντάγματος πνιγμένη στα χημικά για ν' αναχαιτιστούν οι χιλιάδες «αγανακτισμένοι» που πολιορκούσαν τη Βουλή, είναι η συγκρότηση του ίδιου του ΤΑΙΠΕΔ, του ταμείου ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, επειδή συμπεριλαμβάνει στη δράση του επίσης λιμάνια, αεροδρόμια, παραλίες, λίμνες, ποτάμια, τη δημόσια περιουσία του Δημοσίου, που το Σύνταγμα απαγορεύει να πουληθεί» είπε χαρακτηριστικά, ενώ μίλησε και για τη νομοθετημένη αδιαφάνεια στις αποφάσεις του ΤΑΙΠΕΔ, αφού ουδείς θα έχει πρόσβαση στα πρακτικά των συνεδριάσεών του για δέκα χρόνια.

Σημείωσε ότι ο υπό κρίση στόχος για φέτος είναι η προώθηση συνολικά 29 project, μεταξύ των οποίων ολοκλήρωση της πώλησης δημόσιων επιχειρήσεων, όπως οι ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, τα ΕΛΤΑ, ο χρυσοφόρος ΟΠΑΠ, τα ΕΛΠΕ, η ΕΥΑΘ, το «καλύτερο παραθαλάσσιο οικόπεδο της Ευρώπης», δηλ. τα 6.200 στρέμματα του Ελληνικού κ.ά. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι «απαιτείται σοβαρό σχέδιο και συγκροτημένη δράση των εργατικών και λαϊκών δυνάμεων, των σωματείων, των διαφόρων συλλογικοτήτων, των κινημάτων και της Τ.Α. για την επόμενη πολύ δύσκολη περίοδο, κατά την οποία θα έχουν αρχίσει να «ωριμάζουν» για πώληση τα διάφορα project». Χαιρέτισε, τέλος, την καμπάνια «SOSτε το νερό» στη Θεσσαλονίκη και το μέτωπο που άρχισε να στήνεται ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ. Η Νάντια Βαλαβάνη μαζί με τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ είχαν συναντήσεις με τα σωματεία εργαζομένων του ΟΣΕ, της ΕΛΒΟ, του ΟΛΘ και της ΕΥΑΘ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL