Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
4 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
11.2°C11.9°C
3 BF 93%
Πρωτόγνωρη διαδικασία δημοκρατίας "από τα κάτω" στις Σκουριές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρωτόγνωρη διαδικασία δημοκρατίας "από τα κάτω" στις Σκουριές

Θεσσαλονίκη

Θεαματική ήταν η συμμετοχή των κατοίκων του Δήμου Αριστοτέλη στην ψηφοφορία για την ανάδειξη του υποψηφίου δημάρχου που θα εκφράσει το κίνημα ενάντια στον χρυσό στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. Πρώτος σε ψήφους ήρθε τελικά ο οικονομολόγος - επιχειρηματίας Γιάννης Μίχος και αυτός θα είναι ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης Ενωτική Πρωτοβουλία που θα προσπαθήσει να ανατρέψει στις εκλογές του Μαΐου τη σημερινή διοίκηση του δήμου και τον Χρ. Πάχτα, που είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της καταστροφικής επένδυσης της Eldorado Gold στην περιοχή του όρους Κάκκαβου.

Είναι ίσως η πρώτη φορά στην Ελλάδα που μέσα από μια αμεσοδημοκρατική διαδικασία αναδεικνύεται υποψήφιος δήμαρχος. Οι κάτοικοι της ΒΑ Χαλκιδικής που παλεύουν για τη σωτηρία του τόπου τους και ζητάνε τη ματαίωση της ανοικτής εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές συμμετείχαν μαζικά στο δημοψήφισμα που διοργάνωσαν οι Επιτροπές Αγώνα. Κάλπες στήθηκαν και άνοιξαν συγχρόνως σε έξι χωριά του Δήμου Αριστοτέλη και συγκεκριμένα στην Ιερισσό, την Ουρανούπολη, τα Νέα Ρόδα, την Αρναία, τη Μεγάλη Παναγιά και την Αμμουλιανή.

Συνολικά ψήφισαν 3.025 δημότες του Δήμου Αριστοτέλη, αριθμός ιδιαίτερα μεγάλος για έναν μικρό δήμο. Η μεγάλη συμμετοχή στο δημοψήφισμα της Κυριακής κάνει ξεκάθαρο ότι το κίνημα που γεννήθηκε στη ΒΑ Χαλκιδική ενάντια στην εξόρυξη χρυσού είναι τοπικά δυνατό, δυναμικό, δεν είναι καθοδηγούμενο και δεν θα εγκαταλείψει τον αγώνα που ξεκίνησε, με στόχο ένα άλλο μοντέλο ήπιας και αειφόρου ανάπτυξης, που δεν θα επιτρέπει στους σύγχρονους χρυσοθήρες να «ξεκοιλιάσουν» ένα αρχέγονο δάσος στο όνομα του κέρδους, δίνοντας μερικές εκατοντάδες θέσεις εργασίας.

Και οι τρεις υποψήφιοι για επικεφαλής της Ενωτικής Πρωτοβουλίας συμμετέχουν στον αγώνα ενάντια στις εξορύξεις χρυσού και έχουν δεσμευτεί να συνεισφέρουν από οποιαδήποτε θέση στη διαμόρφωση των προγραμματικών θέσεων και στην εκλογική νίκη του ψηφοδελτίου της Ενωτικής Πρωτοβουλίας.

Η καταμέτρηση των ψήφων ανέδειξε πρώτο στις προτιμήσεις των πολιτών που συμμετείχαν στη διαδικασία τον Γιάννη Μίχο με 1.821 ψήφους και δεύτερο τον καθηγητή του ΑΠΘ Κυριάκο Παναγιωτόπουλο με 998 ψήφους. Ο επίσης καθηγητής του ΑΠΘ Χαράλαμπος Λαζαρίδης έλαβε 172 ψήφους, ενώ στις κάλπες βρέθηκαν και 34 άκυρα και λευκά ψηφοδέλτια. Ο Γ. Μίχος είναι οικονομολόγος και έχει δική του εταιρεία, ενώ έχει προβληθεί πολλές φορές από εφημερίδες και περιοδικά ως πετυχημένος και καινοτόμος επιχειρηματίας.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ορισμένα μέλη του κινήματος δεν έκρυβαν ότι θα προτιμούσαν να τους εκπροσωπήσει ένα πιο κινηματικό πρόσωπο, ωστόσο τόνιζαν ότι αποδέχονται τη θέληση της πλειοψηφίας και θα δουλέψουν για την επιτυχία του συνδυασμού που θα διεκδικήσει τον Δήμο Αριστοτέλη.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΡΟΥΛΑ ΠΛΗΚΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL