Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Το δικαστικό συμβούλιο αποφασίζει για την προφυλάκιση Κοντομηνά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το δικαστικό συμβούλιο αποφασίζει για την προφυλάκιση Κοντομηνά

Το Δικαστικό Συμβούλιο αναμένεται να επιλύσει σήμερα την διαφωνία που προέκυψε χθες ανάμεσα σε ανακριτή και εισαγγελέα σχετικά με την προφυλάκιση ή μη του Δημήτρη Κοντομηνά, που κατηγορείται για τα επισφαλή δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Ο ίδιος πάντως απολογούμενος ισχυρίστηκε ότι δεν ήταν δική του ευθύνη η έγκριση των δανείων, αλλά των διοικήσεων του Τ.Τ., ενώ αρνήθηκε ότι τα χρήματα κατέληξαν σε προσωπικούς του λογαριασμούς. Στον ανακριτή προσήλθε χθες και το στέλεχος του Τ.Τ. Χαράλαμπος Γιαγκούδης.

Τον πρόεδρο του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, που κατηγορείται για απάτη εις βάρος του Δημοσίου, άμεση συνέργεια σε απάτη κατ' εξακολούθηση και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, επισκέφθηκαν χθες στο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται φρουρούμενος, ο ανακριτής της υπόθεσης Γιώργος Ανδρεάδης και η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου που συνέταξε το πόρισμα - "φωτιά" για τα θαλασσοδάνεια του Τ.Τ. Μετά την ολοκλήρωση της απολογίας του η εισαγγελέας είχε τη γνώμη ότι θα έπρεπε να προφυλακιστεί γιατί είναι ύποπτος φυγής και τέλεσης νέων αδικημάτων, ενώ αντιθέτως ο ανακριτής υποστήριξε ότι θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερος με την επιβολή χρηματικής εγγύησης ύψους πέντε εκατομμυρίων ευρώ και άλλους περιοριστικούς όρους.

Ο κατηγορούμενος υπέβαλε στους δικαστικούς λειτουργούς πολυσέλιδο απολογητικό υπόμνημα με το οποίος αρνήθηκε τις κατηγορίες, πέντε φακέλους με στοιχεία που, κατά τους ισχυρισμούς του, αντικρούουν τις κατηγορίες και υπόμνημα με νομικούς ισχυρισμούς κατά του ενδεχόμενου προφυλάκισής του.

Εγώ ζήταγα δάνεια και το Τ.Τ. μου τα έδινε...

Ο Δ. Κοντομηνάς φέρεται, κατά το κατηγορητήριο, να προκάλεσε ζημιά στο Τ.Τ. 16 εκατ. ευρώ από επισφαλείς δανειοδοτήσεις. Επιπλέον, κατά την κατηγορούσα αρχή, προκάλεσε ζημία 138 εκατ. για την υπόθεση της εξαγοράς του 50% της εταιρείας του Bestline από το Τ.Τ. για την υλοποίηση προγράμματος πιστωτικών καρτών.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε στο απολογητικό του υπόμνημα, η ευθύνη για την έγκριση των δανείων που του χορηγήθηκαν βαρύνει τις διοικήσεις του Τ.Τ. προσθέτοντας ότι δεν είναι υποχρεωμένος να διασφαλίζει τα συμφέροντα της τράπεζας.

Όσον αφορά την καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση δανείων ύψους 16 εκατομμυρίων ευρώ, ο Δ. Κοντομηνάς ισχυρίστηκε ότι οφείλεται στην οικονομική κρίση, ωστόσο ο ίδιος παραδέχτηκε ότι η οικονομική κατάσταση των εταιρειών του είναι πολύ καλή, αφού καμία επιχείρησή του δεν έχει κλείσει και όλες είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερες.

Ο πρόεδρος του Alpha επίσης αρνήθηκε ότι τα επιχειρηματικά δάνεια που έλαβε από το Τ.Τ. κατέληξαν σε προσωπικούς του λογαριασμούς. Eπίσης, υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει ροή χρήματος προς τους ατομικούς του λογαριασμούς, ενώ για την αγορά σπιτιού στο Λονδίνο επισήμανε ότι το ακίνητο αγοράστηκε από εταιρεία του έναντι 10 εκατ. ευρώ και πωλήθηκε αργότερα έναντι 15 εκατ., πόσο που επιστράφηκε για εξόφληση δανείου σε άλλη τράπεζα.

Τ.Τ. - Bestline: Σύμφωνη με τους τραπεζικούς κανόνες η σύμβαση

Όσον αφορά τη σύμβαση ανάμεσα στο Τ.Τ. και την Bestline, ο Δ. Κοντομηνάς υποστήριξε στο υπόμνημά του ότι ήταν σύμφωνη με τους τραπεζικούς κανόνες και αυτός ήταν και ο λόγος που εγκρίθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδας.

Η συνεργασία κατά το απολογητικό υπόμνημα ήταν ανέφελη κατά τα έτη 2008, 2009 και τους πρώτους μήνες του 2010, κατά τα οποία προέκυψαν κέρδη και διανεμήθηκαν μερίσματα, ωστόσο, όπως αναφέρεται στο υπόμνημα, το 2010 υπήρξε πρόβλημα στη συνεργασία των μετόχων γιατί το Τ.Τ. δεν μετέφερε το χαρτοφυλάκιο καρτών που είχε κληρονομήσει από την T Bank στην Bestline, γεγονός που, κατά τους ισχυρισμούς του Δ. Κοντομηνά, επιβεβαίωνε ότι το Τ.Τ. ανταγωνιζόταν την κοινή εταιρεία. Ακολούθησε καταγγελία της σύμβασης στο διαιτητικό δικαστήριο, το οποίο δικαίωσε την πλευρά Κοντομηνά, κι έτσι ενεργοποιήθηκε η ρήτρα που υποχρέωνε το Τ.Τ. να αγοράσει τις μετοχές της ΔΕΜΚΟ (συμφερόντων Κοντομηνά) στην εταιρεία έναντι 32 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που η ΔΕΜΚΟ ζήτησε να συμψηφιστεί με δάνεια που ήδη είχε λάβει.

Όσον αφορά τα επιτόκια δανεισμού, ο επιχειρηματίας αναφέρει ότι στην πραγματικότητα το Τ.Τ. δάνειζε εταιρεία στην οποία ήταν μέτοχος κατά 50%, επομένως ήταν λογικό να δανείζει με ευνοϊκότερο επιτόκιο.

Τέλος, όσον αφορά την επιστροφή χρημάτων στο Τ.Τ., η απάντηση που δόθηκε διά του υπομνήματος ήταν ότι δόθηκαν εγγυήσεις και προσημειώσεις μέσω πληρεξουσίου σε τράπεζες ύψους περίπου έξι εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία ωστόσο δεν έγιναν δεκτά με το σκεπτικό ότι αφού έλαβε ρευστό θα πρέπει και να επιστρέψει ρευστό.

Ελεύθερος με όρους ο Χαρ. Γιαγκούδης

Στο μεταξύ, ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε χθες μετά την πολύωρη απολογία του στον ανακριτή ο πρώην υψηλόβαθμος υπάλληλος του Τ.Τ. Χαράλαμπος Γιαγκούδης που κατηγορείται για απιστία κατ' εξακολούθηση σχετικά με τέσσερις περιπτώσεις επισφαλών δανείων. Στον κατηγορούμενο επιβλήθηκαν, με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέως κυρίας Πόπης Παπανδρέου, εγγύηση 10.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Χ. Γιαγκούδης σχετίζονται με το γεγονός ότι, ως μέλος υποεπιτροπής αξιολόγησης Επενδύσεων, είχε εγκρίνει ένα δάνειο προς τον Δημήτρη Κοντομηνά, δύο προς το ζεύγος Γριβέα και ένα προς τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Σύμφωνα με τον συνήγορό του Π. Μπιτσαξή, ο Χ. Γιαγκούδης αρνήθηκε τις σε βάρος του κατηγορίες και ισχυρίστηκε ότι προχώρησε στην αξιολόγηση των επίμαχων εταιρειών με βάση τα οικονομικά δεδομένα της εποχής και την τότε οικονομική τους εικόνα, επισημαίνοντας τις ενδείξεις και αντενδείξεις για κάθε δάνειο.

Ο ίδιος φέρεται ότι τόνισε στον ανακριτή ότι τα δάνεια για τα οποία εισηγήθηκε ο ίδιος ήταν ενήμερα ώς το 2012. Τέλος, σε ό,τι αφορά το δάνειο προς εταιρεία του Λ. Λαυρεντιάδη, φέρεται να υποστηρίζει ότι, τρεις μήνες μετά τη χορήγησή του, η ΤτΕ ενέκρινε την αγορά της Proton Bank από τον επιχειρηματία, γεγονός που καταδεικνύει ότι ο επιχειρηματίας εμφάνιζε καλή οικονομική εικόνα.

Τουλάχιστον 17 τα επισφαλή δάνεια

Αίτημα προς την Τράπεζα της Ελλάδας προκειμένου να διεξαγάγει ξεχωριστούς ελέγχους των δανείων που χορηγήθηκαν από το Τ.Τ. υπέβαλε ο επικεφαλής της Αρχής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, εισαγγελέας κ. Παναγιώτης Νικολούδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας εκτιμά ότι τα δάνεια που χρήζουν διερεύνηση, είναι πολύ περισσότερα από αυτά που δόθηκαν στους κατηγορούμενους επιχειρηματίες και φτάνουν τα 17.

Σημειώνεται ότι ήδη ο Παν. Νικολούδης έχει στείλει στην Εισαγγελία Διαφθοράς δύο πορίσματα και μία αναφορά (η τελευταία σχετίζεται με τον επιχειρηματία Δ. Κοντομηνά)

Στον επικεφαλής της Αρχής, τέλος, απέστειλαν αίτημα οι κατηγορούμενοι και μόνιμοι κάτοικοι Λονδίνου Κυριάκος Γριβέας και η σύζυγός του Αναστασία Βάτσικα ζητώντας να αρθεί η δέσμευση των περιουσιακών τους στοιχείων. Οι δύο καταζητούνται βάσει διεθνούς εντάλματος σύλληψης.

Ρεπορτάζ: Ειρήνη Λαζαρίδου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL