Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.1°C17.3°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.3°C14.6°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C14.4°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C15.2°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
10.4°C10.4°C
1 BF 74%
Μετά τις έντονες αντιδράσεις αιρετών και εργαζομένων / Αποσύνδεση του "αλγορίθμου" από τις απολύσεις υπόσχεται ο Λ. Γρηγοράκος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μετά τις έντονες αντιδράσεις αιρετών και εργαζομένων / Αποσύνδεση του "αλγορίθμου" από τις απολύσεις υπόσχεται ο Λ. Γρηγοράκος

Εργαζόμενοι στην Αυτοδιοίκηση με τριγωνάκια στα χέρια τα "έψαλαν" έξω από το γραφείο του Λ. Γρηγοράκου, ενώ κρατούσαν και ένα κουτί με τη φωτογραφία του Μιχάλη Λιάπη ζητώντας ενίσχυση υπέρ του πρώην υπουργού

Τα "μαζεύει" το υπουργείο Εσωτερικών στο θέμα των "πλεοναζόντων" υπαλλήλων των ΟΤΑ ύστερα από τις μεγάλες αντιδράσεις που προκάλεσε στους αιρετούς η πρόσφατη επιστολή του αναπληρωτή υπουργού Λ. Γρηγοράκου, με την οποία τους ανακοίνωσε ότι "περισσεύουν" στην Αυτοδιοίκηση περίπου 4.000 εργαζόμενοι. Σε συνάντηση που είχε χθες με το προεδρείο της ΚΕΔΕ, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου επιχείρησε να κατευνάσει τους δημάρχους υποσχόμενη ότι η επίμαχη μελέτη στελέχωσης -που χρησιμοποίησε στοιχεία του Ιουνίου του 2013- θα επικαιροποιηθεί και θα διορθωθεί σε συνεργασία με τους δήμους. Επίσης, θα ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες κάθε δήμου, ενώ θα συγκροτηθεί μία μόνιμη επιτροπή από εκπροσώπους του υπουργείου Εσωτερικών, της ΚΕΔΕ και των εργαζομένων για το θέμα.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Λ. Γρηγοράκος υποστήριξε ότι η μελέτη του υπουργείου για τους "πλεονάζοντες" δεν έχει σχέση με την εθελοντική κινητικότητα, τις απολύσεις και τη διαθεσιμότητα. Χαρακτήρισε "ουσιαστική και εποικοδομητική" τη συζήτηση με τους δημάρχους, ενώ είπε ότι η μελέτη στελέχωσης θα έχει μόνιμο και συστηματικό χαρακτήρα, μάλλον ανά εξάμηνο.

"Δηλώσαμε κατηγορηματικά ότι η καταγραφή του προσωπικού των δήμων που έχει ξεκινήσει από πλευράς του υπουργείου, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συνδέεται με απολύσεις και διαθεσιμότητες" σημείωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης. "Η δική μας πρόταση για την εθελοντική διαδημοτική κινητικότητα αποτελεί τη μόνη εφικτή διέξοδο στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί" δήλωσε.

Θα κλείσουν οι δημοτικές επιχειρήσεις που δεν θα δώσουν στοιχεία

Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά τις 748 δημοτικές επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα, πηγές του υπουργείου Εσωτερικών ανέφεραν πως έχουν ήδη καταθέσει πλήρη οικονομικά στοιχεία έως τώρα 521 και υπάρχει περιθώριο να το πράξουν έως το τέλος του χρόνου και οι υπόλοιπες. Όσες δεν προσκομίσουν τα στοιχεία θα κλείσουν, όπως και αυτές που εμφανίζουν επί τρία συνεχή έτη παθητικό, σύμφωνα με την πρόβλεψη του "Καλλικράτη". Εξαιρούνται οι επιχειρήσεις που αφορούν κοινωνικές δομές, ενώ για τα δημοτικά ραδιόφωνα οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι για την τύχη τους θα αποφασίσουν οι δήμαρχοι, όπως είχε δηλώσει παλαιότερα ο υπουργός Εσωτερικών.

"Κάλαντα" από την ΠΟΕ-ΟΤΑ

Νωρίς χθες το πρωί πλήθος εργαζόμενοι στην Αυτοδιοίκηση με τριγωνάκια στα χέρια τα "έψαλαν" έξω από το γραφείο του Λ. Γρηγοράκου για τη διαδημοτική κινητικότητα. "Καλήν ημέραν άρχοντες κι όποιος ο ορισμός σας να μάθετε πως σύντομα έρχεται και ο χαμός σας! Χριστός γεννάται σήμερον και του λαού η πάλη σύντομα απ τα χέρια σας θα πάρει τη σκυτάλη" ανέφεραν τα κάλαντα της ΠΟΕ-ΟΤΑ, ενώ οι εργαζόμενοι κρατούσαν και ένα κουτί με τη φωτογραφία του Μιχάλη Λιάπη ζητώντας ενίσχυση υπέρ του πρώην υπουργού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την ένταση σχετικά με τη διαδημοτική κινητικότητα ο Λ. Γρηγοράκος επέρριψε ευθύνες στον δήμαρχο Αθηναίων. Μιλώντας στον "Σκάι", ο αναπληρωτής υπουργός είπε μάλιστα ότι κατανοεί τα κίνητρα του Γ. Καμίνη, λέγοντας πως "είναι ανασφαλής εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης του Μαΐου". Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αθηναίων κατηγόρησε τον Λ. Γρηγοράκο ότι "συνέταξε μια μελέτη στο πόδι".

Ρεπορτάζ: Μαριάννα Γαλανοπούλου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL