Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.6°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.3°C
4 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.0°C
6 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C21.8°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.1°C
0 BF 59%
Ρακές και πορτοκάλια εσείς; Ξύλο και χημικά τα ΜΑΤ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρακές και πορτοκάλια εσείς; Ξύλο και χημικά τα ΜΑΤ

Χημική απάντηση από τα ΜΑΤ επιφυλάχθηκε στους αγρότες της Κρήτης που έφτασαν στο Σύνταγμα διαμαρτυρόμενοι για τη φορολόγηση της αγροτικής γης. Ένας αγρότης μεταφέρθηκε αιμόφυρτος στο νοσοκομείο, χτυπημένος από κλομπ στο κεφάλι, ενώ ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Μιχ. Κριτσωτάκης κατήγγειλε ότι δέχτηκε επίθεση με κλωτσιές από τα ΜΑΤ έξω από τη Βουλή, όταν αντιπροσωπεία προσπάθησε να περάσει για την προγραμματισμένη συνάντησή τους. Ο βουλευτής ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής να επιληφθεί της κατάστασης: «Πρέπει να γίνει έρευνα καθώς τα κρούσματα είναι επαναλαμβανόμενα».

Η ένταση ξεκίνησε νωρίς το πρωί, όταν η αστυνομία εμπόδισε φορτηγό με 2.000 κιλά πορτοκάλια Αργολίδας να φτάσει στην πλατεία για να τα διαθέσει στον κόσμο. Το φορτηγό εγκλωβίστηκε έξω από την Παλαιά Βουλή, χωρίς εξηγήσεις, παρά τις διαπραγματεύσεις αντιπροσωπείας των διαδηλωτών και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Δερμιτζάκη, Μ. Διακάκη Μιχ. Κριτσωτάκη και Ανδρ. Ξανθού με τους αστυνομικούς. Οι αγρότες, τραγουδώντας «Πότε θα κάνει ξαστεριά», πήραν τα τελάρα στα χέρια και μοίρασαν πορτοκάλια στον κόσμο.

Λίγο πριν από τη μία το μεσημέρι έφτασαν έξω από τη Βουλή όπου αντιπροσωπεία θα παρέδιδε ψήφισμα διαμαρτυρίας. Παρ' ότι πρόσφεραν πορτοκάλια και ρακές στους άνδρες των ΥΜΕΤ, οι τελευταίοι τους απώθησαν με σπρωξιές, κλωτσιές, χτυπήματα με ασπίδες, ακόμα και μπουνιές, οπότε ακολούθησε πορτοκαλοπόλεμος. «Ήμουν στην αντιπροσωπεία και ετοιμαζόμουν να περάσω στη Βουλή όταν ένας άνδρας των ΥΜΕΤ μου επιτέθηκε χωρίς λόγο και με γρονθοκόπησε στο πρόσωπο» καταγγέλλει ο Χανιώτης αγρότης Αντ. Μπιτσάκης.

Μετά τη «θερμή» υποδοχή, θύμα της οποίας ήταν και ο Μ. Κριτσωτάκης, η αντιπροσωπεία τελικά πέρασε στη Βουλή, όπου συναντήθηκε με τα κόμματα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Τ. Πεβερέτο, οι βουλευτές της Ν.Δ. είπαν στην αντιπροσωπεία ότι είναι δίκαιο το αίτημά τους για απόσυρση της φορολόγησης των χωραφιών, ωστόσο δεν είναι διατεθειμένοι «να ρίξουν την κυβέρνηση».

Η ένταση ωστόσο συνεχίστηκε έξω, όταν άνδρας των ΥΜΕΤ, σε συζήτηση με αγρότη, του απάντησε χαμογελώντας ότι δεν τον ακουμπάνε όλα αυτά καθώς πληρώνεται από τη... Μέρκελ. Οι αγρότες τότε ξέσπασαν, πετώντας ξανά πορτοκάλια, ενώ ανταπέδωσαν στα χτυπήματα και τις κλοτσιές με τις κρητικές κατσούνες που είχαν μαζί τους. Αμέσως εμφανίστηκαν ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ που περικύκλωσαν τους διαδηλωτές στη λεωφόρο Αμαλίας ενώ λίγο αργότερα προχώρησαν σε ρίψη χημικών. Οι διαδηλωτές, αφού κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών, έμειναν αρκετές ώρες στην πλατεία Συντάγματος διαμηνύοντας ότι όποιος βουλευτής ψηφίσει το νομοσχέδιο θα αντιμετωπιστεί ως εχθρός.

Αλ. Τσίπρας: Δίκαιος ο αγώνας των αγροτών

"Δίκαιο" χαρακτήρισε τον αγώνα των αγροτών ο Αλ. Τσίπρας στη συνάντηση με την αγροτική αντιπροσωπεία στην οποία συμμετείχαν οι βουλευτές Μιχ. Κριτσωτάκης, Α. Ξανθός, Κ. Δερμιτζάκης, Μ. Διακάκη, Β. Αποστόλου και Θ. Πετράκος. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι το υψηλό ενεργειακό κόστος και το κόστος παραγωγής καταστρέφουν την αγροτική παραγωγή και ερημώνουν την ύπαιθρο, ανέφερε ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ ο αγροτικός και κτηνοτροφικός τομέας αποτελεί βασικό πυλώνα για την παραγωγική ανασυγκρότηση και ότι η υπερφορολόγηση των αγροτεμαχίων μαζί με την έλλειψη ρευστότητας πλήττουν την αγροτική παραγωγή.

Ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες η μνημονιακή πολιτική συρρίκνωσης και υπερφορολόγησης των μικρών και μεσαίων αγροτών κινείται στον αντίποδα της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, είπε και επισήμανε ότι η μερική άρση των πλειστηριασμών είναι η κερκόπορτα για την κατάσχεση και εκποίηση και της αγροτικής γης.

"Βροντερή απάντηση στην εμμονή της μνημονιακής συγκυβέρνησης στην αποδιάρθρωση του αγροτικού χώρου και την εγκατάλειψη της αγροτικής παραγωγής" χαρακτήρισε το συλλαλητήριο το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας ότι "είναι ο καιρός του πανελλαδικού συντονισμού και δημοκρατικής αυτοοργάνωσης των αγροτών" για να πληρώσουν την κρίση τα συμφέροντα που λυμαίνονται τον αγροτικό χώρο και στα χέρια των οποίων "ωθούν τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής οι μνημονιακές κυβερνήσεις". Την επίθεση και τη χρήση χημικών σε βάρος των αγροτών κατήγγειλε το ΚΚΕ.

Ρεπορτάζ: Μανώλης Γασπαράκης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL