Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.6°C19.1°C
1 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.6°C15.0°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.6°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 67%
Επιστρέφεται ως απαράδεκτη η επιστολή Γρηγοράκου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιστρέφεται ως απαράδεκτη η επιστολή Γρηγοράκου

"Φτιάχτηκε στο πόδι" δηλώνει ο Γ. Καμίνης αλλά απορρίπτει την πρόταση της Ανοιχτής Πόλης να κλείσει ο δήμος

Αναβρασμό στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει προκαλέσει η επιστολή - "βόμβα" του υπουργού αναπληρωτή Εσωτερικών Λ. Γρηγοράκου προς όλους τους δημάρχους, με την οποία τους ανακοινώνει τους "πλεονάζοντες" κάθε δήμου βάσει ενός "μπακαλίστικου" μαθηματικού τύπου με στόχο να βρει άμεσα περίπου 4.000 "διαθέσιμους".

Επείγουσα συνάντηση με τον Λ. Γρηγοράκο για διευκρινίσεις ζήτησε χθες ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης, ενώ το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας σε έκτακτη συνεδρίασή του αποφάσισε ομόφωνα να επιστρέψει ως απαράδεκτη τη μελέτη στελέχωσης που του κοινοποιήθηκε σύμφωνα με την οποία 667 υπάλληλοι "περισσεύουν". Έντονες είναι οι αντιδράσεις από αιρετούς σε όλη τη χώρα, την ώρα που οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ ετοιμάζουν δυναμική απάντηση.

"Μας είχατε διαβεβαιώσει ότι οποιαδήποτε σχετική μελέτη, πριν καταλήξει σε συμπεράσματα και δημοσιοποιηθεί, θα είχε τεθεί υπόψη μας. Αντιθέτως, το υπουργείο προχώρησε σε ανακοίνωση των συμπερασμάτων για κάθε δήμο χωριστά, με αποτέλεσμα να έχουν προκληθεί μεγάλες απορίες, ερωτηματικά και εύλογες αντιδράσεις για τις προτάσεις της μελέτης. Η μελέτη φέρεται να περιλαμβάνει κριτήρια και παραδοχές χωρίς να γίνεται κατανοητή η επιστημονική αναγκαιότητα αυτών των κριτηρίων" υπογραμμίζει στην επιστολή του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Αυθαίρετες παραδοχές

Για μελέτη στελέχωσης του Δήμου Αθηναίων, "που φτιάχτηκε κυριολεκτικά στο πόδι", έκανε λόγο στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης. Όπως είπε, θα ζητήσει έκτακτη σύγκληση των Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής, ενώ σε έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τις επόμενες ημέρες θα κληθούν όλοι οι βουλευτές της Περιφέρειας Αττικής προκειμένου να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους. Πάντως, ο Γ. Καμίνης απέρριψε τις προτάσεις για κλείσιμο του δήμου, που κατέθεσαν η "Ανοιχτή Πόλη", η "Ανταρσία", ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι, αλλά και εκπρόσωποι εργαζομένων του δήμου, με το επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο "δεν επιτρέπεται μέσα στα Χριστούγεννα".

Αποκαλυπτική για τη μεθοδολογία που ακολούθησε το υπουργείο Εσωτερικών ήταν η τοποθέτηση του γενικού γραμματέα του δήμου Θ. Λιβάνιου, ο οποίος τόνισε ότι η μελέτη στελέχωσης για τον Δήμο Αθηναίων συντίθεται από πλήθος αυθαίρετων στοιχείων και παραδοχών.

"Ομαδοποιεί και βάζει σε ένα τσουβάλι όλους τους δήμους άνω των 100.000 κατοίκων. Μοριοδοτεί αυθαίρετα τους δήμους με κριτήρια τα οποία δήθεν στηρίζονται στην πραγματικότητα. Η 'μελέτη' ξέχασε ότι ο Δήμος Αθηναίων είναι πρωτεύουσα νομού, καθώς και ότι παρέχει διοικητική υποστήριξη από 1.1.2011 σε όμορους δήμους" σημείωσε. Παρατήρησε μάλιστα ότι ο αλγόριθμος βγάζει πάντα τον ίδιο αριθμό πλεοναζόντων, ακόμη και αν αλλάξουν τα στοιχεία για τον αριθμό των υπαλλήλων (συνταξιοδοτήσεις, εργαζόμενοι που πληρώνονται αποκλειστικά από ευρωπαϊκά προγράμματα).

Ελ. Πορτάλιου: Καμία απόλυση, κινητοποιήσεις

"Οι κρίσιμες στιγμές απαιτούν, εκτός από μεγάλα λόγια, και μεγάλες πράξεις. Νομίζουμε ότι ήρθε η ώρα για τη δημοτική αρχή και τον δήμαρχο κ. Καμίνη ν' αντιληφθούν ότι ο δήμος θα βάλει σύντομα λουκέτο και ότι η συμφωνία της πλειοψηφίας με τις μνημονιακές πολιτικές ευθύνεται για τη σημερινή κατάσταση του δήμου. Καλούμε τον κ. Καμίνη να μην δεχτεί καμία απόλυση - μετακίνηση εργαζόμενου από τον δήμο της Αθήνας και να προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις" υπογράμμισε στην τοποθέτησή της η επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης Ελένη Πορτάλιου.

Πρότεινε δε να συγκληθούν άμεσα η ΚΕΔΕ και όλες οι ΠΕΔ και να προχωρήσουν σε άμεση υποβολή παραιτήσεων των κεντρικών αιρετών οργάνων, να ανασταλεί η λειτουργία του δήμου και να οργανωθεί σοβαρός αγώνας διαρκείας με ενεργοποίηση των δημοτών σε συμμαχία με τους εργαζόμενους (ΠΟΕ-ΟΤΑ, τοπικά σωματεία).

Αντίθετος αλλά απών ο Ν. Κακλαμάνης...

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χθεσινή συνεδρίαση δεν παρέστη η παράταξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον δήμο, καθώς ο επικεφαλής της Νικ. Κακλαμάνης, αν και δήλωσε αντίθετος με τα συμπεράσματα του υπουργείου Εσωτερικών για τους πλεονάζοντες στους δήμους, θεώρησε με ανακοίνωσή του ότι το θέμα δεν ήταν αρκετά επείγον για να δικαιολογεί την έκτακτη σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου Αθηναίων.

Γ. Μπουτάρης: Μας λείπουν άτομα

Την αντίθεσή του στη λίστα του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία βγάζει 321 πλεονάζοντες στον Δήμο Θεσσαλονίκης, εξέφρασε ο Γ. Μπουτάρης. "Όχι μόνο δεν μας περισσεύουν, αλλά μας λείπουν κιόλας άτομα" δήλωσε αναφέροντας ότι ο συγκεκριμένος αριθμός προέκυψε με στοιχεία του Ιουνίου 2013 χωρίς να υπολογίζονται οι περίπου 100 συνταξιοδοτήσεις που έγιναν τους τελευταίους μήνες, οι 180 δημοτικοί αστυνομικοί και οι 160 σχολικοί φύλακες που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

Ιωακειμίδης: Δεν θα μπορούμε να λειτουργήσουμε

"Αν εφαρμοστεί το αποτέλεσμα της 'μελέτης', αυτής, η οποία λέει ότι πλεονάζουν 113 υπάλληλοι, ο Δήμος μας δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει" δήλωσε και ο δήμαρχος Νίκαιας - Αγ. Ιω. Ρέντη Γ. Ιωακειμίδης.

ΠΟΕ - ΟΤΑ: Θέλουν να διαλύσουν την Τ.Α.

"Τα περί δήθεν διαδημοτικής κινητικότητας δεν είναι τίποτε άλλο από μία προσπάθεια της κυβέρνησης να προχωρήσει σε νέες απολύσεις εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης" κατήγγειλε τέλος η ΠΟΕ-ΟΤΑ. "Είναι προφανές πώς η κυβέρνηση θέλει να διαλύσει την Τ.Α. και καταφεύγει σε πρακτικές ανήκουστες, αυθαίρετες και πέραν κάθε λογικής" σημείωσε, ενώ προειδοποίησε ότι η απάντηση των εργαζομένων στους δήμους θα είναι σκληρή, άμεση και δυναμική.

Ρεπορτάζ: ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL