Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.6°C21.2°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C22.0°C
2 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
20.1°C20.1°C
2 BF 47%
Με στόχο να συμπληρωθούν οι απολύσεις / Μέχρι τα Χριστούγεννα το νομοσχέδιο με την κατάργηση ΝΠΙΔ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με στόχο να συμπληρωθούν οι απολύσεις / Μέχρι τα Χριστούγεννα το νομοσχέδιο με την κατάργηση ΝΠΙΔ

Μαύρα Χριστούγεννα θα κάνουν εκατοντάδες υπάλληλοι Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, καθώς μέχρι τότε θα έχει ανακοινωθεί ποιοι οργανισμοί καταργούνται για να συμπληρωθεί ο μνημονιακός στόχος των 4.000 απολύσεων στο τέλος του έτους.

Αυτό αποκάλυψε προχθές στην εκπομπή "Στον Ενικό" ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος ανακοίνωσε ότι το νομοσχέδιο με τα λουκέτα σε ΝΠΙΔ θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση εντός των επόμενων ημερών και εκτίμησε ότι αυτό θα έχει γίνει πριν από τα Χριστούγεννα. Αν και δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για την κατάργηση 12 οργανισμών, εν τούτοις επισήμανε ότι το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας, που απασχολεί 129 εργαζόμενους, θα είναι ο μεγαλύτερος από τους φορείς που θα κλείσουν σ' αυτό το πρώτο κύμα καταργήσεων, ενώ περιέγραψε και το δεύτερο κύμα λέγοντας ότι "θα ακολουθήσει τον επόμενο χρόνο μια πιο εμπεριστατωμένη δουλειά που αφορά την αξιολόγηση - συρρίκνωση νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου. Δεν εκτιμώ ότι θα υπάρχει εκεί κάποιο κλείσιμο, αλλά πιστεύω ότι υπάρχει περιθώριο για συρρίκνωση προσωπικού".

Επίσης, περιγράφοντας τις δεξαμενές και των 4.000 απολύσεων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τροποποιώντας ελαφρώς τους αριθμούς, που είχε δηλώσει ο ίδιος στο παρελθόν, σημείωσε ότι είναι: "2.500 από την ΕΡΤ, περί τους 1.000 από πειθαρχικές υποθέσεις ή υποθέσεις ιατρικών περιστατικών που απομακρύνονται υπάλληλοι. Εκκρεμεί η διαπραγμάτευση για τα ΕΑΣ, εκτιμώ ότι θα υπάρχουν ενδεχομένως και από εκεί κάποιες απομακρύνσεις. Και υπάρχει και το σχέδιο του υπουργείου για την κατάθεση ενός νομοσχεδίου, το οποίο ενδεχομένως να προλάβουμε να το καταθέσουμε και πριν από τα Χριστούγεννα, που αφορά το κλείσιμο κάποιων μικρότερων νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου που θα προσμετρηθούν στον τελικό στόχο των 4.000" κατέληξε.

Στην εκπομπή παρενέβη και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μητρόπουλος, ο οποίος επανέλαβε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι "θα αποκαταστήσουμε όσους και όσες απολύθηκαν με τους εφαρμοστικούς νόμους".

Τέλος, προκλητικός και κυνικός υπήρξε ο Κ. Μητσοτάκης απέναντι στην εκπρόσωπο του Συντονιστικού Καθαριστριών του ΥΠ.ΟΙΚ., Δ. Κωστοπούλου, η οποία, όταν τον ρώτησε για τις απολύσεις στον τομέα της καθαριότητας, αναφέρθηκε στο νέο μοντέλο απασχόλησης των υπαλλήλων καθαριότητας στο Δημόσιο, εκείνο της σύστασης «κοινωνικών επιχειρήσεων» από τους ίδιους του υπαλλήλους. «Θα γίνουμε δηλαδή επιχειρηματίες; Θα γίνουμε εμείς εργολάβοι;» ήταν η αυθόρμητη ερώτηση της Κ. Κωστοπούλου για να λάβει τη φυσική απάντηση του υπουργού: "Ναι"...

Ρεπορταζ: Νίκος Μορφονιός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL