Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.8°C
2 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.2°C18.5°C
2 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.6°C15.5°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.5°C14.6°C
1 BF 59%
Δύο νεκροί και ένας σοβαρά τραυματισμένος από τη δολοφονική επίθεση στα γραφεία της ΧΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δύο νεκροί και ένας σοβαρά τραυματισμένος από τη δολοφονική επίθεση στα γραφεία της ΧΑ

(Photo Eurokinissi)

Ρεπορτάζ: Ζώτου Έλλη, Παπαντωνίου Κώστας, Βενιζέλος Βασίλης

Δύο νεκροί και ένας σοβαρά τραυματισμένος, ο οποίος νοσηλεύεται στο Γενικό Κρατικό Αθηνών, είναι ο απολογισμός της χθεσινής επίθεσης από αγνώστους που άνοιξαν πυρ κατά μελών/υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής, λίγο μετά τις 7μμ, έξω από τα γραφεία της οργάνωσης, στο Νέο Ηράκλειο Αττικής. Τις έρευνες ανέλαβε από την πρώτη στιγμή η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, ενώ στο σημείο έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, που απέκλεισαν την περιοχή.

Οι νεκροί είναι ο 27χρονος, Γιώργος Φουντούλης και ο 22χρονος, Μανώλης Καπελώνης, ενώ ο σοβαρά τραυματισμένος είναι ο Αλέξανδρος Γέροντος, 29χρονος, παντρεμένος με ένα παιδί 2 ετών. Ο Γιώργος Φουντούλης, εργαζόταν στην υποδοχή-εξυπηρέτηση, σε ένα κλαμπ της περιοχής, με το όνομα "Deep Inside".

Σημειώνουμε ότι νωρίς το ξημέρωμα, στην επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας, επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη και τέταρτου ατόμου, το οποίο ήταν έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, ο οποίος γλίτωσε τις σφαίρες, μπαίνοντας στα γραφεία.

Στις τελευταίες πληροφορίες που έχουν ανακοινωθεί από την Αστυνομία είναι ότι μετά τη συγκριτική βαλλιστική έρευνα των 12 καλύκων, που περισυνέλεξε η Αντιτρομοκρατική από το σημείο, επισημαίνεται ότι οι σφαίρες προήλθαν από 9άρι πιστόλι τύπου zastava, το οποίο όμως είναι "καθαρό", δεν έχει δηλαδή χρησιμοποιηθεί σε καμία άλλη ενέργεια.

Νωρίς, σήμερα το μεσημέρι, ανακοινώθηκε επίσης ότι περίπου 2 χιλιόμετρα μακριά από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, στη Μεταμόρφωση, βρέθηκε μία δίκυκλη μοτοσυκλέτα, η οποία εξετάζεται από την αντιτρομοκρατική, μήπως είναι η μοτοσυκλέτα των δραστών.

Χθες, λίγο μετά το συμβάν, η αστυνομία είχε εντοπίσει μια ακόμη, κλεμμένη μοτοσυκλέτα, στην οδό Γρηγορίου Αυξεντίου, στο Νέο Ηράκλειο, η οποία, όπως φαίνεται, δεν έχει σχέση με την επίθεση.

Πληροφορίες, μάλιστα, υποστήριζαν ότι υπάρχει μάρτυρας, ή μάρτυρες, που είχαν συγκρατήσει δύο ψηφία από τις πινακίδες της μηχανή που επέβαιναν οι δράστες, καθώς και τη μάρκα της.

Όσο για το χρονικό της επίθεσης, οι τελευταίες πληροφορίες, τόσο από διαρροές από την Αστυνομία, όσο και από μάρτυρες που μίλησαν στην "Α", υποστηρίζουν πως οι δύο δράστες προσέγγισαν το πεδίο πεζή, αφήνοντας κοντά τη μηχανή με την οποία διέφυγαν και πως πυροβόλησαν πρώτα προς το πεζοδρόμιο των γραφείων της Χρυσής Αυγής, στο ισόγειο των οποίων βρίσκεται και η καφετέρια. Έξω από την καφετέρια βρισκόταν ο τραυματίας, Αλέξανδρος Γέροντας και στη συνέχεια οι δράστες πυροβόλησαν και σκότωσαν τον Γ. Φουντούλη και τον Μ. Καπελώνη, που βρίσκονταν στη γωνία, στο απέναντι πεζοδρόμιο.

Πιθανότατα, οι δύο εκ των θυμάτων, φέρονται να εκτελούσαν χρέη φρουρού των γραφείων της οργάνωσης.

Έξω από τα γραφεία της οργάνωσης έσπευσαν λίγο μετά την επίθεση οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μίχος, Γιώργος Γερμενής και Ηλίας Κασιδιάρης, καθώς επίσης και η Ουρανία Μιχαλολιάκου. Επιπλέον, από νωρίς άρχισαν να συγκεντρώνονται μέλη της οργάνωσης και υποστηρικτές της, φώναζαν "Αίμα - Τιμή Χρυσή Αυγή" και έψαλλαν τον Εθνικό Ύμνο. Το κλίμα ήταν τεταμένο, με συνέπεια, όταν περίπου μία ώρα μετά το συμβάν, ένας νεαρός δικυκλιστής, προσπάθησε να περάσει από την περιοχή του εγκλήματος και δέχθηκε επίθεση από μέλη της Χρυσής Αυγής, προκαλώντας την επέμβαση της Αστυνομίας.

Την οδύνη του εκφράζει ο πολιτικός κόσμος

"Οι δολοφόνοι, όποιοι και αν είναι, θα αντιμετωπιστούν αμείλικτα από τη Δημοκρατία μας, τη Δικαιοσύνη και ενωμένη την Ελληνική κοινωνία. Ας το γνωρίζουν οι πάντες", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, ενώ ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, αφού εξέφρασε την οδύνη του,  διαβεβαίωσε  ότι "ο νόμος θα επιβληθεί κατά πάντων. Δεν θα επιτραπεί να γίνει η χώρα πεδίο εκκαθάρισης λογαριασμών για οποιαδήποτε αιτία". Ο ίδιος μετά το γεγονός ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για το γεγονός και την πορεία των αστυνομικών ερευνών.

«Η σημερινή δολοφονία δημιουργεί κλίμα αποσταθεροποίησης και στοχεύει στη δημοκρατία. Πρέπει να τύχει της απόλυτης καταδίκης, καθώς και της ηθικής, ιδεολογικής και πολιτικής απομόνωσής της», τονίζει το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας ότι «η αφαίρεση της ανθρώπινης ζωής συνιστά το ύψιστο έγκλημα». Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, με μήνυμα του στο στο twitter τόνισε: "Η αποψινή επαγγελματική δολοφονία, όποιοι κι αν είναι από πίσω,πλήττει τη δημοκρατία,την κοινωνία, τη χώρα. Τρέφει και δεν χτυπά τον φασισμό"

"Κάποιοι ετοιμάζονται να οδηγήσουν τη χώρα σε εμφύλιο πόλεμο", σημείωσε με δήλωσή του ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, ο οποίος κάλεσε όλους τους Έλληνες "σε ενότητα, ομοψυχία και εθνική αντίσταση απέναντι σε αυτούς που επιβουλεύονται την εθνική κυριαρχία μέσω της διχόνοιας".

"Στη βία αντιτάσσεται η δημοκρατία και η νομιμότητα. Αυτές προστατεύουν τη χώρα. Μαζί με την ψυχραιμία και την ενότητα του ελληνικού λαού", αναφέρει σε μήνυμα του το ΠΑΣΟΚ, ενόσω ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης.

Από την ΔΗΜ.ΑΡ., ο εκπρόσωπος Τύπου, Ανδρέας Παπαδόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ αφού τόνισε ότι τον λόγο έχουν οι Αστυνομικές Αρχές και η δικαιοσύνη. Ταυτόχρονα επέκρινε τον Πάνο Καμμένο για τις δηλώσεις του, λέγοντας ότι δεν βοηθούν δηλώσεις περί συνωμοσίας, εκτιμώντας ότι αυτές μπορεί να αποβούν επικίνδυνες και να οδηγήσουν σε φαύλο κύκλο αίματος. Παράλληλα εκτίμησε ότι η Χρυσή Αυγή θα επιδιώξει σπέκουλα πάνω στους νεκρούς.

"Αυτή η επίθεση δημιουργεί πολύ σοβαρά ερωτηματικά για τα κίνητρα και τους σκοπούς που υπηρετεί", επισημαίνει το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL