Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Αναπάντητα ερωτήματα / Ελλιπής η ιατροδικαστική έκθεση για τον Βασιλη Μάγγο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αναπάντητα ερωτήματα / Ελλιπής η ιατροδικαστική έκθεση για τον Βασιλη Μάγγο

«Αυτή τη στιγμή γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια η αστυνομία να λειτουργήσει στο πλαίσιο του συντάγματος και των νόμων». Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης βγήκε το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, σε φίλιο περιβάλλον, με εμφανή πρόθεση να «μαζέψει» την αισχρή ανακοίνωση της προηγούμενης ημέρας με την οποία προδίκαζε την ιατροδικαστική έκθεση που αναμενόταν και αθώωνε εξαρχής τους αστυνομικούς που είχαν ξυλοκοπήσει βάρβαρα τον Βασίλη Μάγγο έναν μήνα πριν τον θάνατό του.

Αυτή τη φορά, ο σχεδόν ισόβιος υπουργός της αστυνομίας αποδέχτηκε ότι υπήρξε χρήση βίας από μέρους των αστυνομικών, αλλά προσπάθησε να ανασκευάσει την ανακοίνωση περί «ψεμάτων» λέγοντας ότι «δεν γνωρίζουμε» αν ο θάνατος αυτός σχετίζεται με τον ξυλοδαρμό.

Είναι όμως άγνωστο αν συνειδητοποίησε και ο ίδιος τι είπε όταν μιλούσε για «προσπάθειες» προκειμένου «να λειτουργεί η αστυνομία στο πλαίσιο του συντάγματος και των νόμων». Όταν δηλαδή στην ουσία είπε ότι το σώμα που είναι θεωρητικά υπεύθυνο για την τήρηση του νόμου παραβιάζει το σύνταγμα, αλλά γίνονται προσπάθειες να σταματήσει αυτό…

Λίγο αργότερα, την ώρα που στην Αθήνα η ομάδα ΔΡΑΣΗ ξυλοφόρτωνε εκ νέου διαδηλωτές εντελώς απρόκλητα και εμφανιζόταν σε βίντεο να προσπαθεί να τους βάλει μπουκάλια στην τσάντα ως «πειστήρια», η ιατροδικαστική έκθεση για τον θάνατο του Βασίλη Μάγγου έκανε λόγο για «οξύ πνευμονικό οίδημα» ως αιτία θανάτου.

Κι ενώ από τη μεριά της ΕΛ.ΑΣ. και διαφόρων ΜΜΕ επιχειρούνταν να παρουσιαστεί αυτή η έκθεση ως αποδεικτική του γεγονότος ότι ο 27χρονος ακτιβιστής από τον Βόλο δεν πέθανε από το ξύλο, οι γιατροί αναφέρουν ότι σε καμία περίπτωση δεν προκύπτει τέτοιο συμπέρασμα. Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, η αναφορά σε πνευμονικό οίδημα είναι ανεπαρκής και ελλιπής, καθώς το οίδημα αποτελεί σύμπτωμα παθολογικής νόσου και όχι αίτιο. Αυτό που θα πρέπει επομένως να πει η ιατροδικαστική έκθεση είναι τι είναι αυτό που προκάλεσε το οίδημα. Αρκετοί γιατροί μάλιστα πρόσθεταν ότι αυτό πρέπει να γίνει άμεσα, πριν κλείσει η έκθεση.

Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, το οξύ πνευμονικό οίδημα μπορεί να έχει προκληθεί από πνευμονική εμβολή, από εγκεφαλική αιμορραγία και από μετατόπιση σπονδύλου που πίεσε τον πνεύμονα, τρία ενδεχόμενα που συνδέονται άμεσα με τη σωματική κακοποίηση που είχε υποστεί από τους αστυνομικούς ο Βασίλης Μάγγος.

Επιπλέον, ανέφεραν ότι ο χρόνος που μεσολαβεί ανάμεσα στον ξυλοδαρμό του και τον θάνατό του είναι απολύτως συμβατός με αυτά τα ενδεχόμενα. Στην ουσία, το ιατροδικαστικό πόρισμα, με την επιφύλαξη να δημοσιοποιηθεί ολόκληρο, δεν απαντά σε κανένα από αυτά τα ερωτήματα και απλά αναφέρει μια συμβατική αιτία θανάτου, η οποία δεν αποκαλύπτει τις συνθήκες.

Οι ίδιοι γιατροί πρόσθεταν ότι τα ερωτήματα αυτά παραμένουν οτιδήποτε κι αν δείξουν οι τοξικολογικές εξετάσεις, καθώς αυτές δεν πρόκειται να απαντήσουν από τι προκλήθηκε το οίδημα.

Οι γιατροί ήταν σαφείς ότι οποιαδήποτε ουσία κι αν βρεθεί στο αίμα δεν μπορεί να συναχθεί συμπέρασμα ότι αυτή ευθύνεται για το οίδημα.

Δηλώσεις έκανε ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου, ο οποίος ανέφερε ότι η ιατροδικαστική έκθεση δεν μπορεί να δείξει την ψυχολογική ζημιά που έκανε η αστυνομική βία στον γιο του, ενώ από τις οργανώσεις των μαζικών κινημάτων του Βόλου στα οποία συμμετείχε ο Βασίλης εκφράζεται η πρόθεση να κατατεθεί μήνυση κατά των αστυνομικών που βιαιοπράγησαν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL