Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C17.6°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C14.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 81%
Σε απόγνωση οι ξεναγοί - Ακόμη περιμένουν τα 800 ευρώ (Ηχητ)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε απόγνωση οι ξεναγοί - Ακόμη περιμένουν τα 800 ευρώ (Ηχητ)

Ο Θεοχάρης το είπε στον Βρούτση που το είπε στον Σταϊκούρα που ακόμη δεν απάντησε στον Βρούτση, κάπως έτσι Ιούνιο οι ξεναγοί δεν έχουν πάρει ακόμη τα 800 ευρώ, βλέπουν την τουριστική κίνηση το πολύ στο 20% τον Ιούλιο και στο 40% τον Αύγουστο και αναρωτιούνται πώς θα ζήσουν, όχι μόνο αυτοί αλλά και συνολικά τα νησιά που εξαρτούν μέχρι και 97% της οικονομίας τους από τον τουρισμό, όπως είπε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών Νίκος Ξυλουράς μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/833818099&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true

Οι ξεναγοί αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλες δυσκολίες λόγω της φύσης του επαγγέλματός τους, είναι μισθωτοί με πολλούς εργοδότες, έχουμε συλλογικές συμβάσεις, είπε ο κ. Ξυλουράς. Αυτό δεν έμπαινε στα «καλούπια» που έφτιαξαν και έτσι πετύχαμε να μπούμε στην αποζημίωση ειδικού σκοπού με το «τρίτο κύμα», τα 27 επαγγέλματα στα οποία μετά προστέθηκε ο Πολιτισμός, που επίσης είχαν ξεχάσει. Έχουν δοθεί αλλεπάλληλες παρατάσεις για τις αιτήσεις, να μπουν και οι άλλοι κλάδοι.

Δεν έχουμε ακόμη εισπράξει τα 800 ευρώ... Για τον Μάιο και τον Ιούνιο δεν έχουμε καμία πληροφόρηση για το τι ισχυεί σχετικά με όσα έχουν ανακοινωθεί. Μένουμε απ` έξω, ενώ τελευταία φορά έχουμε δουλέψει τον Οκτώβριο του 2019, έχουμε περάσει όλο το Χειμώνα περιμένοντας να ξεκινήσει η σεζόν που ακυρώνεται σε μεγάλο μέρος της λόγω του lock-down και δεν ξέρουμε πότε θα δουλέψουμε. Ακόμη και να ξεκινήσει τον Ιούλιο, δεν θα θυμίζει τα προηγούμενα χρόνια, οι προβλέπεις μιλούν για μόλις 20% των τουριστών, ο Ιούλιος θα είναι σαν Απρίλιος και αν... Ίσως ο Αύγουστος να φτάσει το 40% της προηγούμενης χρονιάς, σε μεγάλα νησιά σαν την Ρόδο.

Προειδοποίησε παράλληλα ότι ειδικά στα μικρά νησιά θα είναι ολική καταστροφή, οι tour operator επειδή φοβούνται ότι δεν θα υπάρχουν πολλές κρατήσεις εκεί, τις προωθούν στους «πυλώνες». Θα δουλέψει η Κρήτη, θα δουλέψει η Ρόδος, αλλά τα μικρά νησιά θα υποστούν μεγάλη καταστροφή. Προσέθεσε μάλιστα σε άλλο σημείο ότι η μόνη μεγάλη αγορά που έχει απομείνει να τροφοδοτήσει τον τουρισμό είναι η Γερμανία μαζί με την Αυστρία, που αποτελούν την δεύτερη προέλευση τουριστών μετά την Βρετανία που έχει αποκλειστεί, όπως και η Γαλλία και η Ιταλία που τροφοδοτούν περισσότερο τα μικρά νησιά, νησιά που δεν γνωρίζουν όσοι κάνουν μαζικό τουρισμό. Γι` αυτό, για κάποιες μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα ήταν μία λύση η οργανωμένη ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού, ειδικά αν εκτός διανυκτερεύσεων δινόταν και χρηματικό ποσό, για περιηγήσεις, κτλ.

Πολλοί ξεναγοί θα μείνουν άνεργοι, τόνισε ο κ. Ξυλουράς, γι` αυτό και (εφ` όσον καλυφθούμε για Μάιο και Ιούνιο, γιατί δεν υπάρχει ακόμα απόφαση) ζητάμε ένα πρόγραμμα τακτικής επιδότησης ανεργίας, είναι από τα πολύ βασικά. Και να πάρουμε κάποια ένσημα, για να μπορούμε να ενταχθούμε στην ανεργία τον Χειμώνα. Για όσους μείνουν άνεργοι δεν αρκεί κάλυψη Ιούλιο-Οκτώβριο, μετά θα είμαστε όλοι, πάλι, άνεργοι. Σημείωσε εξάλλου ότι, μετά την μεταφορά των αιτημάτων μέσω του υπουργείου Τουρισμού στα συναρμόδια Εργασίας και Οικονομικών, αντελήφθη ότι το Εργασίας είναι αυτό που στήνει τις πλατφόρμες αλλά το Οικονομικών είναι αυτό που αποφασίζει ποιοι θα ενταχθούν, ποιοι όχι, δίνοντας τα στοιχεία στο Εργασίας, το είπε ο κ. Βρούτσης σε επικοινωνία για άλλο θέμα.

Ακούμε να... σφυρίζουν τα δισεκατομμύρια από την ΕΕ, όπως είπε χαρακτηριστικά, αναφέρεται ρητά η στήριξη του τουρισμού, το να «ξεμπερδέψουν» μαζί μας με 800 ευρώ είναι ελεημοσύνη που δεν την θέλουμε. Θέλουμε στήριξη, να επιβιώσει ο κλάδος.

Ειδικά για την Ρόδο που επισκέπτεται σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έχοντας προγραμματισμένες συναντήσεις με τους καταστηματάρχες της Παλιάς Πόλης, με τους φορείς του νησιού στις Πηγές της Καλλιθέας, αλλά και με τον Περιφερειάρχη και τους Δημάρχους, ο κ. Ξυλουράς υπογράμμισε ότι το νησί είναι ένας μεγάλος ελληνικός τουριστικός προορισμός, με περίπου 120.000 κλίνες σε ξενοδοχεία και άλλες 30.000 τουλάχιστον σε μικρότερα καταλύματα, συν αυτά των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Υπάρχει κινητικότητα και προετοιμασία από κεκτημένη ταχύτητα.

Αλλά χωρίς επισκέπτες δεν μπορεί να επιβιώσει κανείς, η αγορά θα υποστεί μεγάλη καθίζηση, προειδοποίησε. Η Ρόδος έχει «μονοκαλλιέργεια» τον τουρισμό, πέραν των εργαζόμενων στο Δημόσιο, λίγους γεωργούς και κτηνοτρόφους, δεν έχει κάτι άλλο εδώ. Το νησί δεν παράγει πλέον τίποτα... Γενικά το Νότιο Αιγαίο έχει 97% του ΑΕΠ του από τον τουρισμό. Χωρίς στήριξη του τουρισμού θα έχουμε πάρα πολύ μεγάλο θέμα, ειδικά εάν δεν ανοίξουν οι ξενοδόχοι λόγω των πρωτοκόλλων.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL