Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Στο στόχαστρο της κυβέρνησης Μητσοτάκη το δημόσιο αγαθό του νερού (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης Μητσοτάκη το δημόσιο αγαθό του νερού (Video)

Την μεθόδευση - αιφνιδίως και χωρίς ανοιχτή διαδικασία διαγωνισμού - της εκχώρησης του 80% των αποθεμάτων νερού της χώρας σε ιδιώτες μέσω ΣΔΙΤ, από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών κατήγγειλε ο εκπρόσωπος των εργαζόμενων στο ΔΣ της ΕΥΔΑΠ, Γιώργος Αλεξανδράκης.

Όπως εξήγησε ο κ. Αλεξανδράκης μιλώντας στο ρ/σ «Κόκκινο», πρόκειται για το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα (ΕΥΣ) της ΕΥΔΑΠ που εκτείνεται σε τέσσερις νομούς, Αιτωλοακαρνανίας, Φωκίδας, Βοιωτίας και Αττικής, περιλαμβάνει τα φράγματα του Μόρνου, του Ευήνου και το κανάλι με το οποίο το νερό έρχεται στην Αθήνα, την λίμνη Υλίκη, αντλιοστάσια, κτλ., κοντολογίς σχεδόν το 80% των αποθεμάτων νερού της Ελλάδας. Τα νερά αυτά που υδροδοτούν την Αττική, τα διυλίζει και τα διαχειρίζεται η ΕΥΔΑΠ.

Για εισβολή ιδιωτικών συμφερόντων στην ΕΥΔΑΠ κατηγορεί την κυβέρνηση της ΝΔ ο τομεάρχης Υποδομών-Μεταφορών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Βαρεμένος, προσθέτοντας ότι έτσι «ανοίγει την κερκόπορτα για την ιδιωτικοποίηση της κερδοφόρας ΕΥΔΑΠ».

«Ανοίγει την κερκόπορτα για την ιδιωτικοποίηση της κερδοφόρας ΕΥΔΑΠ, αδιαφορώντας για τις επισφάλειες που θα δημιουργηθούν στον έλεγχο των διαδικασιών υδροληψίας και για την αύξηση του κόστους, που θα μετακυλισθεί στους χρήστες» τονίζει μεταξύ άλλων ο Γ. Βαρεμένος.

Επιβεβαιώνεται έτσι ο Μπάμπης Παπαδημητρίου που έλεγε ότι "το νερό είναι απαράδεκτα φθηνό" στην Ελλάδα και ας έλεγαν τότε πάλι για fake news.

Να υπενθυμίσουμε ότι το 2014 είχε γίνει προσφορά από την SUEZ για την ΕΥΑΘ. «Εμείς δεν μιλάμε για ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, αλλά για μια σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, ένα μικτό σχήμα όπως έχουμε τα πολλά επιτυχημένα προηγούμενα σχήματα σε όλη την Ευρώπη αφού το νερό και τα πάγια της εταιρείας θα παραμείνουν σταθερά στα χέρια του κράτους» έλεγε τότε η H Diane D' Arras, εκτελεστική αντιπρόεδρος του τομέα Υδάτων Ευρώπης του γαλλικού ομίλου Suez Environnement.

Το 2018 μετά από την απόφαση του ΣΤΕ στις προσφυγές που είχαν κατατεθεί από δήμους είχαν επιστρέψει στο ελληνικό δημόσιο οι μετοχές που αντιπροσωπεύουν το 50% της ΕΥΑΘ και το 15,97% της ΕΥΔΑΠ. Η απόφαση λαμβάνει χώρα μετά την απόφαση του ΣτΕ που επιβάλλει στο Δημόσιο τη διατήρηση της πλειοψηφίας των μετοχών στις εταιρίες υδάτων.

Πλήρης η διαφωνία του Συλλόγου Μηχανικών της ΕΥΔΑΠ στην πρόθεση του Υπουργείου για τη σύναψη σύμβασης με ιδιωτικό φορέα

Από την πλευρά του ο  ο Σύλλογος Μηχανικών της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. καταγγέλλει το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών που προχωρά στην ιδιωτικοποίηση του δικτύου παροχής νερού στην Αθήνα, μέσω Σύμβασης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Oι μηχανικοί της ΕΥΔΑΠ επισημαίνουν ότι εκτός από την επισφάλεια στην αδιάλειπτη υδροδότηση του Λεκανοπεδίου, η συγκεκριμένη απόφαση θα επιφορτίσει το δημόσιο με μεγαλύτερα οικονομικά βάρη, τα οποία αναπόφευκτα οδηγούν σε αυξήσεις στους λογαριασμούς των πολιτών.

«Ο Σύλλογος Μηχανικών της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. εκφράζει την πλήρη διαφωνία του, στην πρόθεση του Υπουργείου για την σύναψη σύμβασης με ιδιωτικό φορέα, μετά από Διεθνή Διαγωνισμό (ΣΔΙΤ), για την “Διαχείριση – Λειτουργία και Συντήρηση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (Ε.Υ.Σ.) Αθήνας” αλλά και για τον τρόπο που το μεθόδευσε», αναφέρει ο σύλλογος τονίζοντας ότι με τις διαδικασίες που έχουν επιλεχθεί «προδιαγράφεται μια σύμπραξη μεταξύ του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα που έχει ως αντικείμενο την λειτουργία και συντήρηση του Ε.Υ.Σ στην οποία τόσο η ίδια η Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε., όσο και το έμπειρο προσωπικό της Διεύθυνσης Υδροληψίας της ΕΥΔΑΠ, αποκλείονται».

«Για την εταιρεία μας αυτό θα επιφέρει μεγάλη επισφάλεια στην αδιάλειπτη υδροδότηση του Λεκανοπεδίου καθώς η Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε., η οποία έχει αναλάβει την ευθύνη για την αδιάλειπτη υδροδότηση της Αττικής, δεν θα μπορεί πλέον να ελέγξει τις διαδικασίες ασφαλούς υδροληψίας και μεταφοράς του αδιύλιστου νερού, με το οποίο τροφοδοτούνται οι μονάδες επεξεργασίας νερού και το δίκτυο διανομής του καθαρού νερού», τονίζει ο Σύλλογος Μηχανικών της ΕΥΔΑΠ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «μια τέτοια σύμπραξη για την λειτουργία και συντήρηση του Ε.Υ.Σ. θα επιφέρει τεράστιο οικονομικό κόστος στο ελληνικό δημόσιο, που τελικά θα κληθεί να πληρώσει ο καταναλωτής», ενώ «παράλληλα το δημόσιο θα χάσει μεγάλο ποσό της κερδοφορίας του».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL