Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.5°C17.6°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
12 °C
10.8°C13.7°C
3 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.9°C15.5°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.8°C17.5°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.0°C
0 BF 81%
Ούτε καν "την απειροελάχιστο ένδειξη ενοχής" δεν προσκόμισε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ούτε καν "την απειροελάχιστο ένδειξη ενοχής" δεν προσκόμισε

Φαρδιά - πλατιά την υπογραφή του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή φέρει η απόρριψη της μήνυσης του Αντώνη Σαμαρά κατά του Αλέξη Τσίπρα, του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και των τριών εισαγγελέων Διαφθοράς. Πρόκειται για το έγγραφο που συνέταξε ο Ι. Αγγελής στις 4 Μαΐου 2018 και έρχεται σε πλήρη αντίφαση με όσα υποστηρίζει σήμερα.

Η διάταξη του Ι. Αγγελή που δημοσιεύει η "Αυγή" της Κυριακής αφορά τη μήνυση του Α. Σαμαρά, που κατατέθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2018 και κατήγγελλε κατάχρηση εξουσίας (υπενθυμίζεται ότι η μήνυση ετέθη στο αρχείο από τον Ι. Αγγελή και ανασύρθηκε το 2019 ύστερα από απαίτηση του πρ. πρωθυπουργού).

Δεν υπάρχει κανένα αδίκημα

Τότε, τον Μάιο του 2018, ο Γ. Αγγελής απέρριψε διαρρήδην τη μήνυση, ενώ τώρα είναι ο βασικός «μάρτυρας» του Α. Σαμαρά, γεγονός που εγείρει ζητήματα αξιοπιστίας για τον αντεισαγγελέα, ο οποίος άλλα έλεγε τότε και άλλα τώρα.

Συγκεκριμένα πριν από δύο έτη ο Ι. Αγγελής έγραφε για τη μήνυση Σαμαρά πως, όσον αφορά τα καταγγελλόμενα περί «πολιτικής - δικαστικής σκευωρίας» που εξυφάνθη και εκτελέστηκε εις βάρος του από τη «μηνυόμενη συμμορία», μέλη της οποίας τυγχάνουν (εκτός από τον πρωθυπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης) και οι καταγγελλόμενοι εισαγγελικοί λειτουργοί, οι οποίοι διενήργησαν τη σχετική ποινική προκαταρκτική εξέταση, «τα προσκομιζόμενα από τον μηνυτή αποδεικτικά στοιχεία, εκτιμώμενα κατ’ άρθρο 177 ΚΠΔ, ουδόλως μπορούν να δημιουργήσουν έστω και την απειροελάχιστη ένδειξη ενοχής εναντίον των, ώστε να δικαιολογούν την κίνηση ποινικής δίωξης για κατάχρηση εξουσίας ή οποιοδήποτε άλλο ποινικό αδίκημα».

Ύμνοι για τους τρεις εισαγγελείς

Μάλιστα ο Ι. Αγγελής ύψωνε τείχος προστασίας για την Εισαγγελία Διαφθοράς (την οποία σήμερα καταγγέλλει) συμπεραίνοντας ότι «κατά συνέπεια οι καταγγελλόμενοι εισαγγελικοί λειτουργοί ενήργησαν νομοτύπως, νομίμως και εντός του πλαισίου των υπηρεσιακών των καθηκόντων και υποχρεώσεων. Ουδεμία δε κατάχρηση εξουσίας ή οποιοδήποτε άλλο ποινικό αδίκημα διέπραξαν κατά την διερεύνηση της ‘υπόθεσης Novartis’.

Κατά συνέπεια οι υπό κρίση μηνύσεις - αναφορές - εγκλήσεις κατά των εισαγγελικών λειτουργών Ελένης Τουλουπάκη, αντεισαγγελέως Εφετών, Χρήστου Ντζούρα, εισαγγελέως Πρωτοδικών, και Στυλιανού Μανώλη, αντεισαγγελέως Πρωτοδικών, πρέπει να απορριφθούν ως ουσία αβάσιμες κατ’ άρθρο 49 παρ. 4 και 47 ΚΠΔ και να τεθεί η κρινόμενη υπόθεση ως προς αυτούς στο Αρχείο».

Ξ. Δημητρίου: Όλο ξεχνάει, αλλάζει και αφαιρεί πράγματα ο Ι. Αγγελής

Την αναξιοπιστία του Ι. Αγγελή έπληξαν καίρια και οι καταθέσεις στην Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής της πρ. εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου. Οι καταθέσεις συνεχίζονται και αυτή την εβδομάδα, ενώ η Ν.Δ. επείγεται να συνεδριάσει η Ολομέλεια προκειμένου να εγκριθεί το αίτημα για επέκταση του κατηγορητηρίου κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και να ολοκληρώσει τάχιστα τις εργασίες της η Επιτροπή.

Η Ξ. Δημητρίου αποκάλυψε στις καταθέσεις της ότι υπάρχουν τέσσερις αναφορές του Ι. Αγγελή για το περίφημο ταξίδι στη Βιέννη, όπου το FBI προσφέρθηκε να δώσει όνομα Έλληνα πολιτικού που φέρεται να εμπλέκεται στο σκάνδαλο της Novartis.

«Οι καταθέσεις μου στηρίζονται στις αναφορές Αγγελή, αναφορές τις οποίες 'ξέχασε' να θέσει σε γνώση σας. Αναφέρομαι στην ανεπίσημη ενημέρωση που μου είχε κάνει στις 15 Δεκεμβρίου 2018 μετά το ταξίδι στη Βιέννη και τη συνάντηση με το FBI. Αν παρατηρήσει κανείς τις τέσσερις αναφορές, θα δει ότι ο Αγγελής προσθέτει, αλλάζει, αφαιρεί πράγματα. Φοβάμαι ότι όσο είναι σε εξέλιξη αυτή η διαδικασία θα έρχεται με διαφορετικά πράγματα» είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ξ. Δημητρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η Ξ. Δημητρίου διέψευσε κατηγορηματικά τον ισχυρισμό του Ι. Αγγελή ότι εκείνη του είπε ποιος είναι ο "Ρασπούτιν", αλλά εκείνος δεν λέει το όνομα διότι μπορεί να ήθελε τον... παγιδέψει. «Αν ο Ι. Αγγελής είπε ότι από εμένα έμαθε για 'Ρασπούτιν', είναι απολύτως ψευδές» φέρεται να τόνισε.

Κατά την εκτίμηση της Ξ. Δημητρίου ο Ι. Αγγελής άλλαξε στάση μετά το δημοσίευμα της 5ης Ιανουαρίου 2019 στην εφημερίδα «Δημοκρατία» που αποκάλυπτε την άρνησή του να παραλάβει τα στοιχεία από τους Αμερικανούς.

Η Ελ. Ράικου θυμήθηκε τον «Ρασπούτιν» 18 μήνες μετά

Ανάλογη συμπεριφορά επέδειξε και η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου. «Μέχρι τις 22 Μαρτίου, δύο μέρες πριν από την παραίτησή της, σε επαφές και συζητήσεις που είχε μαζί μου συμπεριφερόταν σαν να έβλεπε ως βέβαια τη συνέχιση της θητείας της για μια ακόμη διετία» ανέφερε η Ξ. Δημητρίου.

Για την Ελ. Ράικου το «κομβικό» σημείο μεταστροφής της και δημοσιοποίησης καταγγελιών για «Ρασπούτιν», σύμφωνα με τις καταθέσεις της Ξ. Δημητρίου, ήταν όταν πληροφορήθηκε ότι βρέθηκαν εμβάσματα της Novartis στον σύζυγό της, ο οποίος είναι ιατρός. Αυτό έγινε 18 μήνες μετά την αποχώρησή της από την Εισαγγελία Διαφθοράς και ενώ είχαν βρεθεί πολλοί φάκελοι που δεν εστάλησαν ποτέ στον ανακριτή («ήταν 10 σελίδες μόνο η αναγραφή τους» φέρεται να είπε η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου), αλλά και «απόκρυψη χιλιάδων εγγράφων» για την υπόθεση Παπαντωνίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL