Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

“Μειωμένη 25% η στήριξη επαγγελματιών για να βγει το “δώρο 85 εκατ. ευρώ στα ΚΕΚ” (Ηχητικό)

Ο πρώην γ.γ. του υπ. Ανάπτυξης Ηλίας Ξανθάκος μίλησε για τα voucher στους ελεύθερους επαγγελματίες

Αν έδιναν τα 800 ευρώ απευθείας στους ελεύθερους επαγγελματίες θα δαπανούσαν 145 εκατ. ευρώ, αλλά δίνουν 600 ευρώ στον καθένα και 470 το κεφάλι με τα voucher στα Κέντρα Κατάρτισης, δαπανώντας 50 εκατ. ευρώ επιπλέον για συνολικό «δώρο» 85 εκατ. ευρώ χωρίς ουσιαστική κατάρτιση, τόνισε ο πρώην γ.γ. του υπ. Ανάπτυξης Ηλίας Ξανθάκος μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη.

Μέσα στη νέα κρίση, οι πάρα πολλοί στην Ελλάδα ελεύθεροι επαγγελματίες έχουμε πλήθος προβλημάτων και η ΕΕ δέχθηκε να μπούμε σε υποστηρικτικό πρόγραμμα, είπε ο κ. Ξανθάκος. Είχαμε πει ότι έπρεπε να γίνει ό,τι με τους υπό αναστολή μισθωτούς, δηλαδή, ένα απλό, κοινό με αυτούς επίδομα 800 ευρώ χωρίς άλλη συζήτηση, αιρεσιμότητες, προϋποθέσεις κτλ. Οι περίπου 180.000 αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες (δικηγόροι, μηχανικοί, οικονομολόγοι, κοινωνικοί επιστήμονες, κτλ.), αν έπαιρναν 800 ευρώ ο καθένας θα είχαν κόστος 145 εκατ. ευρώ.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ωστόσο, όπως είπε, αποφάσισε voucher με το οποίο το κόστος πηγαίνει στα 195 εκατ. ευρώ, 50 εκατ. ευρώ παραπάνω. Αλλά:

- οι δικαιούχοι αντί για 800 ευρώ θα πάρουν 600 ευρώ μέσω διαδικασιών κατάρτισης κτλ., δηλαδή πολύ πιο δύσκολα θα πάρουν συνολικά ως περίπου 110 εκατ. ευρώ

- τα Κέντρα Κατάρτισης θα πάρουν 470 ευρώ από κάθε αυτοαπασχολούμενο και ελεύθερο επαγγελματία, δηλαδή 85 εκατ. ευρώ

Και αυτό για μία «κατάρτιση» οριζόντιου χαρακτήρα, φτωχή σε προϋποθέσεις και στόχους που οι περισσότεροι δεν έχουν ανάγκη. Η κατάρτιση είναι πολύ σημαντική, αλλά με όρους πραγματικών αναγκών, παρακολούθησης των εξελίξεων της επιστήμης, των αναγκών της ψηφιακής εποχής, όχι με αυτόν τον τρόπο, όπως είπε ο κ. Ξανθάκος.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Οι περικοπές μισθών είναι η αρχή

Ο περισσότερος κόσμος δεν το έχει συνειδητοποιήσει, υπνωτισμένος από το success story των καναλιών. Όμως το ξήλωμα της κοινωνικής συνοχής έχει ήδη ξεκινήσει με τη μείωση των μισθών κατά 20% και την απελευθέρωση των απολύσεων.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο