Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.2°C24.7°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.8°C19.6°C
3 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.0°C
5 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
0 BF 43%
Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών: / Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών: Η πανδημία δεν πρέπει να σβήσει την ιστορική μνήμη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών: / Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών: Η πανδημία δεν πρέπει να σβήσει την ιστορική μνήμη

 «Η στερνή μου εξομολόγηση είναι: Να μη δολοφονηθούν και οι μνήμες, να μη σβήσουν τα καντήλια της μνήμης. Να μην ξεχαστούν οι μνήμες» ήταν η παρακαταθήκη που άφησε ο Μανώλης Γλέζος και χθες, που ήταν η 79η μαύρη επέτειος της εισβολής του γερμανικού στρατού στη Θεσσαλονίκη, μέλη της Επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών (ΕΣΔΟΓΕ) πραγματοποίησαν συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας στο γερμανικό προξενείο της πόλης.

Το ιστορικό της παράδοσης

Έξι μέλη της Επιτροπής Θεσσαλονίκης της ΕΣΔΟΓΕ έστειλαν έτσι το μήνυμα ότι η επιδημία του κορωνοϊού δεν μπορεί και δεν πρέπει να σβήσει την ιστορική μνήμη και ότι η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων είναι μια ενεργός υπόθεση σε κάθε περίπτωση. Με ανακοίνωσή τους θυμίζουν ότι η παράδοσή της Θεσσαλονίκης  έγινε από τις τοπικές αρχές στην οδό Μοναστηρίου, με «δραγουμάνο» τον γερμανόφιλο καθηγητή της Νομικής Σχολής «φον» Περικλή Βιζουκίδη, ο οποίος καλωσορίζοντας τους εισβολείς είπε: «Γνωρίζω το Βερολίνο πολύ καλά, γιατί ήμουν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο στα ελληνικά και τουρκικά. Τώρα θα 'ρθουν πάλι καλύτερα χρόνια για την Ελλάδα, γιατί ανανεώνει τους δεσμούς της με τη Γερμανία. Χαιρετίστε μου τη χώρα σας και το Βερολίνο!». Από κοντά και ο μεταξικός δήμαρχος Κ. Μερκουρίου, που παρέδωσε τα «κλειδιά» της πόλης στον Γερμανό ταξίαρχο Βερστ και εξέφρασε «τη βαθεία πεποίθησίν του ότι η εν γένει ασφάλεια και η ησυχία αυτής θα είναι ηγγυημέναι και ο βίος των πολιτών ομαλός και άνετος» (!).

Το διαρκές, σωτήριο και επίμονο ζητούμενο

«Στα χρόνια που θα ακολουθήσουν, 'η τήρηση της τάξης και η αγάπη των Γερμανών για τον ελληνικό λαό' θα σημαίνει για την πλειονότητα του πληθυσμού μαζικές εκτελέσεις, φυλακίσεις και βασανιστήρια, πείνα και ασθένειες, τη γενοκτονία των εβραϊκής καταγωγής Ελλήνων, αλλά και την εφαρμογή της 'καμένης γης' και φρικαλέων αντιποίνων σε βάρος των αμάχων, καθώς φούντωνε η λαϊκή Αντίσταση στη βάρβαρη τριπλή κατοχή», υπενθυμίζει η ΕΣΔΟΓΕ.

«Σ’ αυτήν τη δύσκολη ώρα, ο πολιτισμός μας, η ανθρωπιά μας, η αλληλεγγύη, τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, η προστασία ειδικά των αδυνάτων, αλλά και η ανάδειξη της ιστορικής μνήμης και η αποζημίωση των θυμάτων, παραμένουν διαρκές, σωτήριο και επίμονο ζητούμενο» τονίζει.

Η αντιπροσωπεία της ΕΣΔΟΓΕ, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα ατομικής ασφάλειας, άνοιξε πανό μπροστά από το γερμανικό προξενείο και θυροκόλλησε την από 17.4.19 απόφαση της ελληνικής Βουλής για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL