Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.2°C17.9°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.8°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
14.4°C17.0°C
1 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.2°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
0 BF 72%
ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Χασιάς-Φυλής: “Μένουμε Σπίτι” δεν σημαίνει ότι μένουμε απαθείς παρατηρητές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Χασιάς-Φυλής: “Μένουμε Σπίτι” δεν σημαίνει ότι μένουμε απαθείς παρατηρητές

Είναι επείγουσα ανάγκη να αναπτυχθούν υπηρεσίες κατ’ οίκον φροντίδας ευπαθών ομάδων, χρονίως πασχόντων, ηλικιωμένων και ανθρώπων με προβλήματα ψυχικής υγείας που χρειάζονται συστηματική παρακολούθηση και ολοκληρωμένη φροντίδα (υγειονομική και ψυχοκοινωνική) τονίζουν με ανακοίνωση τους τα μέλη της οργάνωσης μελών Χασιάς Φυλής του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται άμεσα και σχεδιασμένα η συνεργασία των δομών ΠΦΥ που έχουν ήδη τεχνογνωσία και εμπειρία κοινοτικής φροντίδας, των Κέντρων Ψυχικής Υγείας, των τμημάτων των νοσοκομείων που ήδη παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες (πχ σε ογκολογικούς ασθενείς), του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» ή άλλων κοινωνικών υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης και του Κράτους.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:

Αγαπητές συμπολίτισσες και συμπολίτες,

η πανδημία του Covid 19 είναι μια πρωτόγνωρη και απειλητική για τη δημόσια υγεία κατάσταση, την οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι σε ένα «μέτωπο ζωής», για να υπάρξουν όσο γίνεται λιγότερες ανθρώπινες απώλειες. Το βασικό «όπλο» που συλλογικά έχουμε στα χέρια μας, το «Μένουμε Σπίτι», δεν σημαίνει ότι μένουμε απαθείς παρατηρητές όσων πολύ σοβαρών συμβαίνουν γύρω μας ή ότι συνηθίζουμε να ζούμε σε κοινωνική απόσταση.

Με αφορμή την έντονη και ανησυχητική φημολογία για κρούσματα του ιού στον Δήμο μας και δεδομένης της παντελούς έλλειψης επίσημων ανακοινώσεων από τους τοπικούς αιρετούς άρχοντες, αν ανατρέξει κανείς στην επίσημη ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ και συγκεκριμένα στην ενότητα για τη
διαχείριση των επαφών των κρουσμάτων, διαπιστώνει ότι υπεύθυνοι είναι, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «οι αρμόδιοι φορείς της δημόσιας υγείας»! Προφανώς ο όρος αυτός είναι εξαιρετικά ασαφής και δεν καταδεικνύει με ακρίβεια τους αρμόδιους διαχείρισης της κρίσης σε τοπικό επίπεδο.

Είναι γνωστό σε όλους ότι το δημόσιο σύστημα Υγείας και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) την περίοδο της κρίσης και της διακυβέρνησης ΝΔ-Σαμαρά επλήγη σοβαρά ως τα όρια της πλήρους κατάρρευσης. Ο σημερινός Υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη και τότε Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, κατήργησε εν μία νυκτί όλες τις δομές της ΠΦΥ και απέλυσε πάνω από 2.500 γιατρούς.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε ένα απαξιωμένο και σε καθοδική δίνη κατάρρευσης δημόσιο σύστημα Υγείας, με δραματικές ελλείψεις σε υποδομές, εξοπλισμό και υγειονομικό προσωπικό. Κατέβαλε τεράστιες προσπάθειες να ισορροπήσει το σύστημα και σταδιακά να το αναστηλώσει.

Ταυτόχρονα κατάφερε μέσα σε συνθήκες επιτήρησης από τους δανειστές να εντάξει στην δωρεάν περίθαλψη 2,2 εκατομμύρια ανασφάλιστους συμπολίτες μας ! Σχετικά με την ΠΦΥ, αναδιοργανώθηκε και στελεχώθηκε σε όλη την επικράτεια (και συμπληρώθηκε όπου δεν υπήρχε) το δίκτυο των τοπικών Κέντρων Υγείας (ΚΥ) και των Περιφερειακών Ιατρείων. Ενώ μόλις απαλλαχτήκαμε από την μνημονιακή επιτήρηση το 2018, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε να υλοποιεί το νέο της σχέδιο δημιουργίας Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) σε αστικές περιοχές της χώρας.

Πρόλαβε μάλιστα να ιδρύσει και να στελεχώσει πάνω από 125 ΤΟΜΥ πανελλαδικά και κυρίως εκεί που η τοπική κοινωνία και η εκάστοτε δημοτική αρχή κίνησε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία (εύρεση κατάλληλου χώρου, ενημέρωση των πολιτών, κίνητρα για την προσέλκυση ιατρών να διοριστούν) προκειμένου να εξασφαλίσει δημόσιες υπηρεσίες υγείας για τους πολίτες της.

Σε αυτόν τον σχεδιασμό προβλεπόταν και για την περιοχή μας και τον Δήμο μας τέτοιες δομές. Γιαυτό, αυτό που προσδοκούμε, θα επιδιώξουμε και θα πιέσουμε, είναι μετά το τέλος αυτής της υγειονομικής κρίσης, η Δημοτική Αρχή να συνεργασθεί με τη 2 η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) Αττικής και να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός στο Δήμο, παρόλο που η σημερινή κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν τον έχει σε πρώτη προτεραιότητα!

Όμως και μολονότι στο Δήμο μας υπάρχουν κάποιες υποτυπώδεις δημόσιες δομές ΠΦΥ, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν συνεργαζόμενοι γιατροί και νοσηλευτές, αυτοκίνητα και βασικός εξοπλισμός που θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα τοπικό δίκτυο παρακολούθησης των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, παρακολούθησης των επαφών των κρουσμάτων και τελικά να εξασφαλίσει την καλή έκβαση και την απομόνωσή τους και ταυτόχρονα μια έγκυρη και καθησυχαστική ενημέρωση στους πολίτες.

Είναι επείγουσα ανάγκη να αναπτυχθούν υπηρεσίες κατ’ οίκον φροντίδας ευπαθών ομάδων, χρονίως πασχόντων, ηλικιωμένων και ανθρώπων με προβλήματα ψυχικής υγείας που χρειάζονται συστηματική παρακολούθηση και ολοκληρωμένη φροντίδα (υγειονομική και ψυχοκοινωνική). Τα περιστατικά συμπολιτών μας που απεβίωσαν αδιάγνωστοι και αβοήθητοι στα σπίτια τους, αποτελεί μια τραγική προειδοποίηση. Απαιτείται άμεσα και σχεδιασμένα η συνεργασία των δομών ΠΦΥ που έχουν ήδη τεχνογνωσία και εμπειρία κοινοτικής φροντίδας, των Κέντρων Ψυχικής Υγείας, των τμημάτων των νοσοκομείων που ήδη παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες (πχ σε ογκολογικούς ασθενείς), του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» ή άλλων κοινωνικών υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης και του Κράτους.

Η ενεργοποίηση ενός ευρύτατου δικτύου Κινητών Μονάδων ΠΦΥ και Ψυχικής Υγείας είναι η απάντηση στην ανάγκη φροντίδας σε επίπεδο κοινότητας αυτών των ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού, οι οποίοι σήμερα αντιμετωπίζουν δυσκολίες μετακίνησης και πρόσβασης σε δημόσιες δομές ή ακόμα και σε επαγγελματίες υγείας του ιδιωτικού τομέα. Δεν μπορεί ο σχεδιασμός του Υπουργείου για «κατ’ οίκον φροντίδα» να περιορισθεί μόνο σε συνεργεία που θα κάνουν δειγματοληψίες για τον κορονοϊό (αλήθεια υπάρχουν αυτά τα συνεργεία;).

Είναι επίσης απαράδεκτη η έλλειψη στοιχειώδους μέριμνας και στοχευμένων μέτρων για ομάδες του πληθυσμού ειδικής ευαλωτότητας, όπως είναι οι πρόσφυγες-μετανάστες, οι Ρομά, οι φυλακισμένοι, οι άστεγοι, οι τοξικοεξαρτημένοι, οι φιλοξενούμενοι σε ψυχιατρικές κλινικές, γηροκομεία ή προνοιακά ιδρύματα, που ζουν σε συνθήκες μαζικής διαβίωσης και συγχρωτισμού ή ανεπάρκειας μέσων προστασίας και τήρησης στοιχειωδών κανόνων ατομικής υγιεινής. Με αφορμή την πανδημία, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τον «κοινωνικό δαρβινισμό».

Οργάνωση Μελών Χασιάς-Φυλής του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL