Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C22.4°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C20.2°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.5°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.1°C
2 BF 42%
“Να σταματήσει η διαδικασία αδειοδότησης για καύση απορριμμάτων από τον Τιτάνα”
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

“Να σταματήσει η διαδικασία αδειοδότησης για καύση απορριμμάτων από τον Τιτάνα”

Από κοινού καταγγέλλουν ότι “αποτελεί προκλητική και απαράδεκτα αυταρχική συμπεριφορά η απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλά και η παθητική αποδοχή της από την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, να επιτρέψει την αλλαγή στην περιβαλλοντική άδεια της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ στην Ευκαρπία, ώστε να καίει ανακυκλώσιμα υλικά”.

Διαβάστε αναλυτικά τις σχετικές ανακοινώσεις

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης: “Να σταματήσει η διαδικασία αδειοδότησης για καύση απορριμμάτων από τον Τιτάνα”

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και η διοίκηση Τζιτζικώστα στην Περιφέρεια αποδεικνύουν ξανά την απέχθειά τους για τη δημοκρατική διαβούλευση και την εξοικείωσή τους με τη λογική της επιβολής σε όλα τα επίπεδα διοίκησης.

Αυτή τη φορά, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μαζί με την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας προχωρούν σε ενέργειες για την αλλαγή της περιβαλλοντικής άδειας της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ, προκειμένου να μπορέσει να διενεργεί καύση δευτερογενών απορριμμάτων RDF-SRF στο εργοστάσιο της Ευκαρπίας. Το ΥΠΕΝ και η Περιφέρεια "ανέλαβαν δράση" εν μέσω πανδημίας και απαγόρευσης κυκλοφορίας, αγνοώντας τα αρνητικά ως προς την αδειοδότηση ψηφίσματα που έχουν εκδοθεί από τους Δήμους της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Η χρόνια άρνηση των των τοπικών φορέων, των δημοτικών συμβουλίων και των πολιτών οφείλεται στο γεγονός ότι η -πολυπόθητη από το ΤΙΤΑΝ- διαδικασία καύσης, θα ρυπάνει ακόμη περισσότερο την ήδη επιβαρυμένη ατμόσφαιρα της Δυτικής Θεσσαλονίκης, καθότι δεν υφίστανται δίοδοι εξαερισμού της περιοχής προς τη θάλασσα. Επιπρόσθετα, θα παράξει ενώσεις επιβλαβείς για την υγεία προκαλώντας σοβαρά νοσήματα που πλήττουν κυρίως το αναπνευστικό σύστημα. Το σύστημα δηλαδή του ανθρώπινου οργανισμού το οποίο κατά κύριο λόγο προσβάλλεται από τον κορωνοϊό.

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, οι νέες και οι νέοι που μεγαλώσαμε και ζούμε στη Δυτική Θεσσαλονίκη καταγγέλλουμε την τάση της ΝΔ για επιβολή και τη λατρεία του δόγματος «αποφασίζουμε και διατάζουμε». Διόλου τυχαία δεν είναι η χρονική περίοδος την οποία επέλεξαν ΥΠΕΝ και Περιφέρεια να ανακινήσουν το θέμα της αδειοδότησης. Επιδιώκουν να πετύχουν το σκοπό τους, δηλαδή την ικανοποίηση της τσιμεντοβιομηχανίας, εύκολα και γρήγορα, χωρίς να έχει η κοινωνία τη δυνατότητα να αντιδράσει.

Όπως και στην περίπτωση των ΕΛ.ΠΕ. έτσι και τώρα, η κυβέρνηση της ΝΔ και η διοίκηση Τζιτζικώστα στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας αποδεικνύουν ότι για να ικανοποιήσουν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα δε θα υπολογίσουν ούτε την άποψη της τοπικής κοινωνίας ούτε την υγεία των πολιτών.

Η υγεία μας όμως δεν είναι εμπόρευμα, είναι δικαίωμα και προϋπόθεση της ζωής. Γι' αυτό η προάσπισή της είναι θεμελιώδης υποχρέωση της Πολιτείας.

Ζητάμε λοιπόν να σταματήσει άμεσα η διαδικασία τροποποίησης της άδειας της ΤΙΤΑΝ ως προς την καύση απορριμμάτων έως ότου αρθούν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας ώστε να μπορέσουμε όλοι, πολίτες, δημοτικά συμβούλια και φορείς, να συμμετέχουμε σε μία πραγματική διαβούλευση για το ζήτημα.

Καλούμε την τοπική κοινωνία και όλους τους Δήμους της Δυτικής Θεσσαλονίκης σε κοινό αγώνα ενάντια στην περαιτέρω υποβάθμιση των δυτικών συνοικιών της πόλης για χάρη των κερδών λίγων επιχειρηματιών. Καλούμε σε κοινό αγώνα για τη ζωή και το μέλλον μας.

Κοιτάμε μπροστά: Απαράδεκτες μεθοδεύσεις με την καύση ανακυκλώσιμων

Να αποκαταστήσει τη χαμένη της αξιοπιστία η διοίκηση της Περιφέρειας για τη στάση της στην άδεια καύσης απορριμμάτων στο ΤΙΤΑΝ

Αποτελεί προκλητική και απαράδεκτα αυταρχική συμπεριφορά η απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλά και η παθητική αποδοχή της από την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, να επιτρέψει την αλλαγή στην περιβαλλοντική άδεια της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ στην Ευκαρπία, ώστε να καίει ανακυκλώσιμα υλικά.

Η παροχή της συγκεκριμένης άδειας αποτελεί ευθεία υπονόμευση της ανακύκλωσης, με τη φανερή πρόθεση να εξασφαλιστούν μεγαλύτερες ποσότητες προς καύση υλικών, ώστε να βοηθηθεί η τσιμεντοβιομηχανία να αλλάξει τη σημερινή της καύσιμη ύλη.

Οι μεθοδεύσεις για την κατά προτεραιότητα υποστήριξη της καύσης απορριμμάτων σε ιδιωτικές βιομηχανίες αντί της ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησής τους προς όφελος του κοινωνικού συνόλου δεν πρέπει να τύχουν υποστήριξης από κανέναν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL