Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Δίκτυο αλληλεγγύης Μηδενική Ανοχή: Για την κυβέρνηση οι άνθρωποι με αναπηρία είναι αόρατοι (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δίκτυο αλληλεγγύης Μηδενική Ανοχή: Για την κυβέρνηση οι άνθρωποι με αναπηρία είναι αόρατοι (Video)

Κάλεσμα σε αλληλέγγυους να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες των ανάπηρων και εμποδιζόμενων προσώπων που εξαιτίας της πανδημίας βρίσκονται στα σπίτια τους, αδυνατώντας να έχουν πρόσβαση σε αγαθά πρώτης ανάγκης, απευθύνει η Κίνηση Χειραφέτησης Αναπήρων Μηδενική Ανοχή.

«Οι απαραίτητοι καθημερινοί διακανονισμοί για τα ανάπηρα και εμποδιζόμενα άτομα στην περίοδο αυτή αποκτούν μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας. Δεν είναι η βλάβη η κύρια αιτία του κοινωνικού αποκλεισμού μας, αλλά ο τρόπος με τον οποίο η πολιτεία και η κοινωνία ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας» σημειώνει η Κίνηση.

Όπως επισημαίνει, «στην παρούσα συγκυρία δεν διαθέτουμε την πολυτέλεια να αξιώσουμε ΜΟΝΟ τις ευθύνες του ανύπαρκτου κράτους πρόνοιας, διότι πολλά ανάπηρα άτομα αντιμετωπίζουν στερήσεις στο εδώ και το τώρα. Καλούμε την κοινωνία των ανθρώπων να σταθεί με αλληλεγγύη στις πολυκατοικίες, στις γειτονιές για όσα άτομα έχουν ανάγκες με ανέπαφη βοήθεια. Κανένας, καμία και κανένα δεν πρέπει να μείνει μόνος/η του».

«Κάνουμε αυτό που θα έπρεπε να κάνει η πολιτεία»

Για την πρωτοβουλία αλληλεγγύης και στήριξης των ατόμων με αναπηρία μίλησε ο Αντώνης Ρέλλας, σκηνοθέτης, ακτιβιστής του αναπηρικού κινήματος. «Κάνουμε το αυτονόητο, αυτό που θα έπρεπε να έχει κάνει η πολιτεία πρώτα. Όταν η πολιτεία δε μεριμνά για το σύνολο των πολιτών της καλείται η κοινωνία των ανθρώπων να ανταπεξέλθει σε μία πολύ δύσκολη περίοδο» ανέφερε μιλώντας στην τηλεόραση του Kontra.

https://www.youtube.com/embed/8xzqBEBbX1g

«Κάνουμε μία δράση, κανένα ανάπηρο, εμποδιζόμενο άτομο μόνο του. Δεν εξαγγέλθηκε κανένα απολύτως μέτρο στο οποίο θα λαμβάνει τις ζωές μας υπόψιν. Δεν υπήρξε καμία μέριμνα για τους εργαζόμενους αναπήρους που έπρεπε από την ώρα μηδέν να προστατευτούν» κατήγγειλε ο Αντ. Ρέλλας και συμπλήρωσε:

«Είμαστε αόρατοι, αντιθέτως είμαστε ορατοί μόνο όταν υπάρχει λόγος να μας χρησιμοποιήσουν και να μας εργαλειοποιήσουν. Είμαστε αόρατοι όταν θα πρέπει να λάβουν μέριμνα. Ακούμε όλες αυτές τις μέρες για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Ποιες είναι οι ομάδες που έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης του ιού;» διερωτήθηκε.

«Καλούμαστε να μπούμε σε μία διαδικασία να καταγράψουμε ανάγκες και να ζητήσουμε την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη της κοινωνίας των ανθρώπων. Έχουμε οργανώσει ένα δίκτυο και έχουμε μέχρι στιγμής 100 εθελοντές και εθελόντριες». Ο Αντ. Ρέλλας έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση ενός ανθρώπου που χρειαζόταν ένα συγκεκριμένο φάρμακο και αδυνατούσε να βγει από το σπίτι του. Έτσι, ένας εθελοντής ανέλαβε να πάει το φάρμακο σπίτι του.

Πώς μπορείτε να επικοινωνήσετε με το δίκτυο

Η Κίνηση Χειραφέτησης Αναπήρων "Μηδενική Ανοχή" καλεί ανάπηρα, εμποδιζόμενα και άτομα με χρόνιες βλάβες να επικοινωνήσουν με τη ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ προκειμένου να εξυπηρετηθούν αναφορικά με ενδεχόμενες ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης λόγω δυσκολίας μετακίνησης με τους παρακάτω τρόπους:

- Αποστολή email στη διεύθυνση [email protected].

- Αποστολή ιδιωτικού μηνύματος στη σελίδα της ΜΗΔΕΝΙΚΗΣ ΑΝΟΧΗΣ στο Facebook.

- Επικοινωνία στην ΕΝΓ (μέσω βιντεοκλήσης) ή με γραπτό μήνυμα στον αριθμό 6972945470.

- Επικοινωνία με τηλεφωνική κλήση στον αριθμό 6993507553.

Κάθε γραπτή επικοινωνία θα πρέπει να συνοδεύεται από τη λέξη «ΑΙΤΗΜΑ» (στο θέμα του email και στην αρχή του γραπτού κειμένου).

Καλεί επίσης άτομα που γνωρίζουν περιπτώσεις ανάπηρων, εμποδιζόμενων και ατόμων με χρόνιες βλάβες, τα οποία δεν δύνανται να επικοινωνήσουν απευθείας μαζί μας με τους παραπάνω τρόπους, να ενημερώσουν σχετικά, προκειμένου να βρεθεί ο κατάλληλος τρόπος επικοινωνίας.

Όσοι/ες επιθυμούν να συμβάλουν εθελοντικά σε αυτήν την προσπάθεια, παρακαλούνται να δηλώσουν την πρόθεσή τους μέσω email ή μηνύματος στα παραπάνω στοιχεία.

Κάθε γραπτή επικοινωνία εθελοντή/εθελόντριας θα πρέπει να συνοδεύεται από τη λέξη «ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ» (στο θέμα του email και στην αρχή του γραπτού κειμένου).

Η σχετική ομάδα στο Facebook

Συντάκτης: avgi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL