Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
21.2°C28.0°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
20.2°C26.2°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
22.0°C22.0°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
23.8°C29.3°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C26.3°C
0 BF 57%
Στ. Νάνου: Δεν πρέπει να ποινικοποιείται παράτυπη είσοδος όσων χρήζουν και ζητούν διεθνή προστασία (ηχητικό)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στ. Νάνου: Δεν πρέπει να ποινικοποιείται παράτυπη είσοδος όσων χρήζουν και ζητούν διεθνή προστασία (ηχητικό)

Κατά παράβαση όσων επιβάλλει το Διεθνές Δίκαιο, με συνοπτικές διαδικασίες οι ελληνικές Αρχές συνέλαβαν στον Έβρο οικογένειες και τις καταδίκασαν για παράτυπη είσοδο, βάζοντας στη φυλακή τους άνδρες, πριν κανείς μπορέσει να ζητήσει οτιδήποτε, είπε η εκπρόσωπος Τύπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ Στέλλα Νάνου Στο Κόκκινο και την Ευγενία Λουπάκη.

Η κ. Νάνου υπογράμμισε αρχικά ότι την ώρα που η ελληνική επικαιρότητα έχει περιορίσει την προσοχή μας στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στην Ιντλίμ της Συρίας είναι σε εξέλιξη μία ακόμη ανθρωπιστική καταστροφή που εκτοπίζει εκατομμύρια ανθρώπους, με την συνέχιση και κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/771697348&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true

Η Υπατη Αρμοστεία τις τελευταίες ημέρες αντέδρασε σε όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα με τον Ύπατο Αρμοστή που τοποθετήθηκε για τον συνωστισμό χιλιάδων ανθρώπων στα νησιά σε άθλιες συνθήκες και κάλεσε τις ελληνικές Αρχές να προχωρήσουν σε αποσυμφόρηση, ενώ για τα όσα συμβαίνουν στον Έβρο βγήκε ανακοίνωση από την Γενεύη με έκκληση για ηρεμία και αποκλιμάκωση της έντασης, μαζί με την διατύπωση της ανησυχίας του ΟΗΕ για την αναστολή της καταγραφής αιτημάτων ασύλου από την Ελλάδα.

«Ούτε η Σύμβαση για το Καθεστώς των Προσφύγων του 1951 ούτε το Προσφυγικό Δίκαιο της ΕΕ παρέχουν οποιαδήποτε νομική βάση για την αναστολή της καταγραφής αιτημάτων ασύλου», τόνισε η κ. Νάνου. Αναγνωρίζεται το δικαίωμα των κρατών να ελέγχουν τα σύνορά τους και τις μετακινήσεις, αλλά «πρέπει να διατηρούν συστήματα διεκπεραίωσης αιτημάτων ασύλου με συντεταγμένο τρόπο, γιατί είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα που κατοχυρώνεται τόσο από την Οικουμενική Διακήρυξη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου όσο και από την Σύμβαση της Γενεύης και καμία κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν δικαιολογεί πλήρη κατάργησή του, ειδικά όταν μπορεί να συνδυαστεί με επιστροφή ανθρώπων στις χώρες καταγωγής χωρίς να έχει εξεταστεί ατομικά η περίπτωσή τους».

Παραβιάζεται επίσης η Αρχή της Μη Επαναπροώθησης, βασικός πυλώνας του Διεθνούς Δικαίου, «είναι χρέος κάθε χώρας που έχει υπογράψει τις βασικές συμβάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων», προσέθεσε η ίδια, «οφείλουμε να το κάνουμε και αυτό για να προστατέψουμε την δική μας έννομη τάξη και το Κράτος Δικαίου».

Η Ελλάδα έχει δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη της στους πρόσφυγες, συνέχισε θυμίζοντας τα όσα έγιναν το 2015 και το 2016 και είναι κατανοητό ότι υπάρχει κόπωση στα νησιά, αλλά «αυτό δεν δικαιολογεί βίαιες ή επιθετικές συμπεριφορές, όπως τις είδαμε να εκδηλώνονται τις τελευταίες ημέρες». Τόνισε όμως ότι η εκτίμηση που υπάρχει παραμένει ότι «προέρχονται μόνο από ορισμένους και γι` αυτό θα πρέπει να παραμείνουν περιθωριοποιημένες και να επικρατήσουν οι αξίες του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης ... της ανθρώπινης ζωής και της αξιοπρέπειας, αυτά είναι στοιχεία του ανθρώπινου και του ευρωπαϊκού πολιτισμού μας».

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η ίδια συνάντησε τις τελευταίες ημέρες στον Έβρο γυναίκες που μαζί με τις οικογένειές τους συνελήφθησαν από τις ελληνικές Αρχές, δικάστηκαν και καταδικάστηκαν για παράνομη είσοδό τους στην ελληνική Επικράτεια, αλλά ενώ οι ίδιες καταδικάστηκαν με αναστολή, οι σύζυγοί τους οδηγήθηκαν στις φυλακές και τώρα δεν ξέρουν πού βρίσκονται οι σύζυγοί τους, πόσο καιρό θα παραμείνουν στη φυλακή, πέραν των όλων άλλων αγωνιών τους, για τα παιδιά τους, κτλ.

«Οι άνθρωποι που εισέρχονται παράτυπα στην επικράτεια ενός κράτους δεν θα πρέπει να τιμωρούνται εάν παρουσιάζονται χωρίς καθυστέρηση ενώπιον των Αρχών για να ζητήσουν άσυλο ... γιατί μπορεί όντως να έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας. Δεν πρέπει να ποινικοποιείται η παράτυπη είσοδος για ανθρώπους που έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας», ξεκαθάρισε η κ. Νάνου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL