Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.7°C23.0°C
2 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.8°C
3 BF 84%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
25.5°C28.8°C
4 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C19.1°C
5 BF 88%
Μπλόκο στις πιέσεις από το Συμβούλιο Εφετών: / Στην Ελένη Τουλουπάκη παραμένει η δικογραφία της Novartis
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μπλόκο στις πιέσεις από το Συμβούλιο Εφετών: / Στην Ελένη Τουλουπάκη παραμένει η δικογραφία της Novartis

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑΚΗΣ

Στο κενό έπεσε η προσπάθεια να αφαιρεθεί η δικογραφία της υπόθεσης Novartis από την εισαγγελέα Κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, καθώς το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε χθες κατά συντριπτική πλειοψηφία (ψήφοι 69 έναντι 40 και 3 λευκά) να απορρίψει το σχετικό αίτημα του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα, ο οποίος πρότεινε να παραδοθεί η υπόθεση σε ειδικό εφέτη ανακριτή.

Το Συμβούλιο Εφετών έκρινε τη δουλειά που έχει κάνει η κυρία Τουλουπάκη «επαρκέστατη», απέρριψε τις αιτιάσεις περί καθυστέρησης τονίζοντας ότι η τελευταία δίωξη ασκήθηκε στις 14 Ιουνίου, δηλαδή πολύ πρόσφατα, ενώ αποδοκίμασε ουσιαστικά και τις πιέσεις που ασκούνται εναντίον της εισαγγελέως Κατά της Διαφθοράς από παράγοντες που σχετίζονται με την υπόθεση.

Το Συμβούλιο Εφετών έκρινε το αίτημα εξ ολοκλήρου απαράδεκτο, αρνούμενο να διαβιβάσει τον φάκελο σε εφέτη ανακριτή και διατηρώντας επίσης την ευθύνη των ανακρίσεων στους ανακριτές Κατά της Διαφθοράς. Η μειοψηφία πρότεινε την παράδοση του φακέλου σε ειδικό εφέτη ανακριτή «λόγω της μεγάλης δημοσιότητας της υπόθεσης και των νέων στοιχείων».

Στο στόχαστρο Φρουζή - Αγγελή - Λοβέρδου

Υπενθυμίζεται ότι η Ελένη Τουλουπάκη είχε βρεθεί το τελευταίο διάστημα στο στόχαστρο πολλών παραγόντων της υπόθεσης, ανάμεσα στους οποίους και ο πάλαι ποτέ ισχυρός άνδρας της Novartis και νυν κατηγορούμενος Κωνσταντίνος Φρουζής.

Ο Φρουζής, κατά την κατάθεσή του στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής τον περασμένο Νοέμβριο, «θυμήθηκε» ότι η Τουλουπάκη τον είχε «πιέσει» να γίνει προστατευόμενος μάρτυρας προκειμένου να δώσει «στοιχεία εναντίον πολιτικών προσώπων». Μια κατηγορία για την οποία δεν παρέθεσε στοιχεία και η οποία είναι έτσι κι αλλιώς έωλη, καθώς εκφέρεται εκ των υστέρων από έναν εκ των βασικών κατηγορουμένων της υπόθεσης.

Αντίστοιχες επιθέσεις δέχθηκε η εισαγγελέας Κατά της Διαφθοράς και από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή, ο οποίος επιχείρησε να την εμπλέξει σε κάποια υποτιθέμενη «συνωμοσία» σε συνεργασία με την προηγούμενη κυβέρνηση, προκειμένου να διωχθούν πολιτικά πρόσωπα.

Μάλιστα, μετά την ανακοίνωση της πανηγυρικής απόρριψης της αίτησης να φύγει ο φάκελος από την Τουλουπάκη, ο Αγγελής -που προηγουμένως στην Προανακριτική Επιτροπή είχε προσπαθήσει άγαρμπα να εμπλέξει στην υπόθεση στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης, ανασκευάζοντας μέσα στην επόμενη ώρα- εξέφρασε την απογοήτευσή του και δήλωσε ότι το Συμβούλιο των Εφετών θα είχε αποφασίσει διαφορετικά «εάν γνώριζε όσα γνωρίζω εγώ προσωπικά».

Φυσικά, την εξαίρεση της Εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς από την υπόθεση είχε πρώτος από όλους ζητήσει ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και κύριος -έως τώρα- κατηγορούμενος από το πολιτικό σύστημα για το αδίκημα της δωροληψίας κατ’ εξακολούθηση στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Ανδρέας Λοβέρδος. Η Ελένη Τουλουπάκη είχε παραγγείλει την ποινική δίωξη του Λοβέρδου βασιζόμενη σε πλήθος καταθέσεων μαρτύρων που τον κατηγορούν ότι δεχόταν χρηματικά δώρα από τη Novartis και ότι διατηρούσε στενές και ιδιαίτερες σχέσεις με τον ίδιο τον Φρουζή, ο οποίος τον συναντούσε όποτε ήθελε.

Διετής ανανέωση θητείας

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αίτημα του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου εναντίον της Τουλουπάκη κατατέθηκε ακριβώς την επομένη της επίθεσης που δέχθηκε αυτή από τον Ανδρέα Λοβέρδο, με σκεπτικό ελαφρά αλλαγμένο από αυτό του πρώην υπουργού.

Η θητεία της Ελ. Τουλουπάκη ως εισαγγελέα Κατά της Διαφθοράς ανανεώθηκε πρόσφατα για δύο επιπλέον χρόνια, κάτι που σημαίνει ότι έχει τη δυνατότητα να ολοκληρώσει την έρευνά της για την υπόθεση του σκανδάλου της φαρμακοβιομηχανίας μέχρι τον Απρίλιο του 2021.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL