Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Κωστής Παπαϊωάννου: Τα ΜΑΤ λειτουργούν σαν ένα σώμα στις παρυφές της νομιμότητας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κωστής Παπαϊωάννου: Τα ΜΑΤ λειτουργούν σαν ένα σώμα στις παρυφές της νομιμότητας

Ο ευτελισμός όσων συλλαμβάνονται ή προσάγονται ως νέα τάση, η επικίνδυνη τοξική αρρενωπότητα που ξεχύνεται κι ένα νεύμα πως όλα αυτά είναι αποδεκτά. Ο εκπαιδευτικός, πρώην γ.γ. Δικαιωμάτων Κωστής Παπαϊωάννου ντύνει με τις σωστές λέξεις την αστυνομική βία των ημερών, μιλώντας στις «ιστορίες που γράφουν Ιστορία» Στο Κόκκινο, με την Τζούλυ Τσίγκα. «Τα ΜΑΤ δεν φέρουν τα διακριτικά τους, είναι σαν ένα σώμα που λειτουργεί στις παρυφές της νομιμότητας», εξήγησε.

Με ασφάλεια μπορούμε να πούμε ότι το τελευταίο διάστημα έχουμε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο συμπεριφοράς από τα ΜΑΤ. Όταν το μοτίβο επαναλαμβάνεται, έχουμε μια συγκεκριμένη τάση, τον ευτελισμό των συλληφθέντων και προσαχθέντων. Πέρα από το πόσο προσβλητικό είναι και για τους ίδιους τους αστυνομικούς των ΜΑΤ, είναι και πολύ επικίνδυνο. Όλη αυτή η τοξική αρρενωπότητα που ξεχύνεται και μάλιστα – όπως φαίνεται – χωρίς καν να έχουν φροντίσει να μην τους πάρει κάποιο μάτι.

Στη φωτογραφία όπου 5-6 αστυνομικοί των ΜΑΤ έχουν περικυκλώσει τον διαδηλωτή, τον έχουν ξεγυμνώσει και του τραβούν το εσώρουχο, ο ένας από αυτούς, θα έλεγε κανείς πως σχεδόν ποζάρει.

Όλο αυτό, επιβεβαιώνει την αίσθηση ατιμωρησίας που έχουν. Αίσθηση που εντείνεται από την χαλαρή αντίδραση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της ηγεσίας της ΕΛΑΣ. Σαφέστατα και τα προηγούμενα χρόνια οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να έχουν προσπαθήσει περισσότερο για τον εκδημοκρατισμό των Σωμάτων Ασφαλείας.

Τώρα, όμως, έχει υπάρξει ένα νεύμα πως όλα αυτά είναι αποδεκτά. Το νεύμα αυτό έχει πολλές όψεις. Είναι ακόμη και ο ρόλος των συνδικαλιστικών εκπροσώπων της ΕΛΑΣ, οι οποίοι δεν θέτουν θέματα εργασιακά όπως το ωράριο εργασίας, ο εξοπλισμός κλπ., αντ’ αυτού σχολιάζουν το επιχειρησιακό σκέλος με εμπρηστικό και τοξικό λόγο, τοποθετώντας τον εαυτό τους ακόμα και στην ακροδεξιά.

Είναι πρόβλημα και το γεγονός ότι το αρχηγείο της ΕΛΑΣ τους παρακολουθεί και δεν κάνει τίποτα, όπως πρόβλημα είναι και ο ρόλος των ΜΜΕ τα οποία σύρθηκαν για να καλύψουν το θέμα της αστυνομικής βίας, μετά τις αποκαλύψεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Τον ρόλο της ενημέρωσης τον παίζει πλέον το διαδίκτυο, την ώρα που τα επίσημα ΜΜΕ συσκοτίζουν αυτά που έχουν συμβεί.

Σε ό,τι αφορά την παραπομπή των καταγγελιών στον Συνήγορο του Πολίτη, τον εθνικό μηχανισμό διερεύνησης περιστατικών αυθαιρεσίας των Σωμάτων Ασφαλείας τον είχαμε θεσμοθετήσει εμείς το 2016. Ήταν, μάλιστα, στην αρμοδιότητά μου. Ο λόγος για τον οποίο δημιουργήθηκε ήταν ότι υπήρχε απροθυμία διερεύνησης περιπτώσεων αστυνομικής αυθαιρεσίας.

Ωστόσο, ο μηχανισμός αυτός δεν είναι αρμόδιος για την πρωτογενή έρευνα που πρέπει να γίνεται από τις αστυνομικές υπηρεσίες. Ίσως, λοιπόν, η παραπομπή είναι εκ του πονηρού. Η ΕΛΑΣ οφείλει αμελλητί να διερευνά μόνη της όποια καταγγελία γίνεται, ό,τι ντοκουμέντο παρουσιάζεται σε βίντεο ή φωτογραφίες και όχι να τα στέλνει στον Συνήγορο του Πολίτη.

Ο μηχανισμός αυτός φτιάχτηκε για τις περιπτώσεις που δεν έχει προηγηθεί διερεύνηση καταγγελιών. Τώρα, η ΕΛΑΣ καμώνεται ότι δεν έχει ευθύνη η ίδια, ωστόσο δεν απομειούται η ευθύνη της να βρει τους υπευθύνους. Θα βρει ο Συνήγορος του Πολίτη ποιος ήταν ο αστυνομικός των ΜΑΤ που ξεπέρασε τα όρια; Η ίδια η αστυνομία πρέπει να το κάνει, να βρει την διμοιρία, τον επικεφαλής και τους αστυνομικούς που ευθύνονται.

Είναι πολλές οι περιπτώσεις που ποτέ δεν μάθαμε ποιος ήταν ο υπεύθυνος. Θυμάμαι την περίπτωση του δημοσιογράφου Δημήτρη Τρίμη, που πριν από λίγα χρόνια, δέχθηκε επίθεση από διμοιρία των ΜΑΤ δίπλα στην Βουλή και του έσπασαν το χέρι. Ακόμα δεν έχουν βρεθεί οι υπεύθυνοι. Δεν φέρουν τα διακριτικά τους, δεν τους το έχει επιβάλει κανείς. Είναι σαν ένα σώμα που λειτουργεί στις παρυφές της νομιμότητας. Φυσικά δεν είναι αυτή η συμπεριφορά όλων των μελών της ΕΛΑΣ. Όμως, οι γενικεύσεις αυτές γίνονται από μόνες τους στο μυαλό του πολίτη και κλονίζεται η εμπιστοσύνη του.

Τελικά έτσι ούτε ασφάλεια έχουμε. Αστυνομοκρατία δεν σημαίνει αστυνόμευση. Για παράδειγμα, γύρω από τη φασαρία για την ΑΣΟΕ, υπήρξε ως αντίλογος το επιχείρημα για αντιμετώπιση του εμπορίου ναρκωτικών. Δεν είναι όμως τυχαίο ότι το εμπόριο ναρκωτικών συνεχίζεται στην περιοχή κάτω από τη μύτη των αστυνομικών. Δεν είναι δουλειά των ΜΑΤ η αντιμετώπιση του εμπορίου ναρκωτικών, είναι δουλειά άλλων υπηρεσιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL