Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Ν. Δαμασκόπουλος: Επίδειξη εξουσίας και τρόμου η υπέρμετρη άσκηση βίας από την Αστυνομία (Ηχητικό)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν. Δαμασκόπουλος: Επίδειξη εξουσίας και τρόμου η υπέρμετρη άσκηση βίας από την Αστυνομία (Ηχητικό)

Για την αστυνομική βία που πρέπει να έχει και όριο και συγκεκριμένο λόγο μίλησε Στο Κόκκινο ο δικηγόρος Νίκος Δαμασκόπουλος ο οποίος αναφέρθηκε στη «νόμιμη» βία όπως την εκφράζει ο υπουργός Μάκης Βορίδης και η κυβέρνηση της ΝΔ.https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/724886962&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true


Στον Στάθη Σχινά ο κ. Δαμασκόπουλος τόνισε ότι η βία που ασκεί η Αστυνομία πρέπει να αντιστοιχεί στη βία που απαιτείται για τη σύλληψη κάποιου και πως μετά τη σύλληψη του φερόμενου ως δράστη η βία που ασκείται είναι μόνο επίδειξη εξουσίας και τρόμου.

Ο ποινικολόγος τόνισε με αφορμή τα βίντεο και τις φωτογραφίες με αστυνομικούς, άνδρες των ΜΑΤ κυριολεκτικά να δέρνουν συλληφθέντες και να τους ξεγυμνώνουν ότι είναι δύσκολο να στοιχειοθετηθεί η κατηγορία του βασανισμού όπως τη γνωρίζουμε στην ποινική του έννοια καθώς ο βασανισμός συνδέεται με την απόσπαση ομολογίας, την κάμψη του φρονήματος του βασανιζόμενου.

Άλλες κατηγορίες στοιχειοθετούνται (απλή σωματική βλάβη, έργω εξύβριση) εξήγησε ο κ. Δαμασκόπουλος αλλά για να έχουμε βασανισμό πρέπει να συνδέεται με απόσπαση ομολογίας διά αυτών των μεθόδων και τα περισσότερα από αυτά τα αδικήματα διώκονται κατ’ έγκλιση.

Ο δικηγόρος επισήμανε ότι στις περιπτώσεις για επικίνδυνη σωματική βλάβη χρησιμοποιείται ο εξοπλισμός των αστυνομικών (γκλοπ, ασπίδες, άρβυλα κ.ά.) και η δίωξη ασκείται αυτεπαγγέλτως.

Στην ασυδοσία της ΕΛ.ΑΣ. παίζει ρόλο και το γεγονός ότι δεν φορούν διακριτικά οι αστυνομικοί αυτών των ομάδων και αυτό κάνει τον εντοπισμό τους δύσκολο, και ο κ. Δαμασκόπουλος τόνισε την αναγκαιότητα για δημόσια αντίδραση καθώς αυτά είναι επικίνδυνα φαινόμενα και γιατί οι πολίτες που υφίστανται τη βία φοβούνται να κάνουν καταγγελίες καθώς αυτό θα τους φέρει αντιμέτωπους με τον πανίσχυρο κρατικό μηχανισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL