Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ν. Ανδρεδάκης: Η κρίση άφησε το αποτύπωμά της και στα κτίρια (Ηχητικό)

Eurokinissi

Η συντήρηση των κτιρίων αυτή την περίοδο ήταν μηδαμινή - κάτι που αποτυπώνεται και στην πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας - ενώ ταυτόχρονα η ηλικία τους μεγαλώνει. Προβλήματα στην στατικότητα ενός κτιρίου μπορεί να προκληθούν από φωτιά ή σεισμική δόνηση

«Σε μια τόσο σεισμογενή χώρα όπως η Ελλάδα, η επιδότηση της στατικής αναβάθμισης των κτιρίων θα έπρεπε να προηγηθεί της ενεργειακής» είπε ο αντιπρόεδρος του ΤΕΕ Νίκος Ανδρεδάκης Στο Κόκκινο και την Τζούλυ Τσίγκα. Εξήγησε ότι τα παλαιά κτίρια υπερτερούν, ενώ όλα έχουν επιβαρυνθεί και από τη μη συντήρηση στην περίοδο της κρίσης.


Κάθε φορά μετά από ισχυρούς σεισμούς θυμόμαστε πως πρέπει να γίνει κάποια παρέμβαση κι αυτό φαίνεται και από τις χρονολογίες έκδοσης των νέων αντισεισμικών κανονισμών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ στην Ελλάδα το 30% των κτιρίων, δημόσιων και ιδιωτικών, έχουν χτιστεί πριν το 1959, δηλαδή δεν έχουν ουσιαστικές αντισεισμικές προδιαγραφές, το 45% με βάση τον αντισεισμικό κανονισμό του ’59 και τα υπόλοιπα βάσει των κανονισμών από το ’84 και μετά. Διαπιστώνουμε, λοιπόν, ότι τα παλαιότερα κτίρια υπερτερούν.

Σε ό,τι αφορά τα δημόσια κτίρια, μετά τον σεισμό του ’99 έχει ελεγχθεί μόλις το 25%. Ωστόσο, προτεραιότητα δόθηκε στον έλεγχο κτιρίων όπως τα σχολεία που είχαν κατασκευαστεί πριν το ’59.

Για όλους αυτούς τους ελέγχους υπεύθυνο είναι πάντοτε το αρμόδιο υπουργείο και μετά οι φορείς, όπως οι περιφέρειες και οι δήμοι. Εκεί υπάρχει πρόβλημα έλλειψης προσωπικού, που επιδεινώθηκε τα χρόνια της κρίσης.

Τα χρόνια της κρίσης, όμως, άφησαν το αποτύπωμά τους και στα κτίρια. Η συντήρησή τους αυτή την περίοδο ήταν μηδαμινή - κάτι που αποτυπώνεται και στην πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας - ενώ ταυτόχρονα η ηλικία τους μεγαλώνει.

Προβλήματα στην στατικότητα ενός κτιρίου μπορεί να προκληθούν από φωτιά ή σεισμική δόνηση.

Ο έλεγχος των κτιρίων αρχίζει από το εξωτερικό, ακολουθεί ο δευτεροβάθμιος έλεγχος με υπολογισμούς και τέλος οι πιο σοβαρές μελέτες, ενδεχομένως και με λήψη δειγμάτων από το ελεγχόμενο κτίριο. Στην περίπτωση των αυθαίρετων κατασκευών ή των παλαιότερων για τις οποίες δεν υπάρχουν τα σχέδια του μηχανικού, εκεί τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα.

Κατά τη γνώμη μου, πριν την επιδότηση της ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων θα έπρεπε να προηγηθεί κάποιου είδους επιδοτούμενη στατική αναβάθμιση, αν και αυτό θα είχε περισσότερες δυσκολίες, λόγω διαφωνιών των ιδιοκτητών μιας πολυκατοικίας ας πούμε.

Οι έλεγχοι δεν έχουν ολοκληρωθεί ούτε στα κτίρια που έπρεπε να εξεταστούν μετά τον σεισμό του Ιουλίου του ’19 στην Μαγούλα.

Στον πολύ ισχυρό σεισμό του ’99, τα περισσότερα από τα κτίρια που κατέρρευσαν είχαν πολλές αυθαιρεσίες, όπως η Ρικομέξ. Ωστόσο, μέχρι σήμερα στην πλειοψηφία τους οι αυθαίρετες κατασκευές έχουν αντέξει, αν και κάθε σεισμός τις επιβαρύνει σημαντικά.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Είμαστε μια ωραία ατΜΜΕσφαιρα

Αξίζει να θυμηθεί κάποιος πώς ήταν το κλίμα στα ΜΜΕ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Μια συνεχής κραυγή αγωνίας για οτιδήποτε, από επιχειρήσεις που υπερφορολογούνται και την επιχειρηματικότητα που καταδιώκεται μέχρι υπουργούς που καπνίζουν και αργόμισθους μετακλητούς...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις