Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Β. Παπαστεργίου: Στην ΕΛΑΣ ο μηχανισμός εσωτερικού ελέγχου στην πραγματικότητα είναι μηχανισμός απαλλαγής

EUROKINISSI

«Το λέει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που μας έχει καταδικάσει αρκετές φορές για αυτά τα ζητήματα» τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Β. Παπαστεργίου

Οι καταδίκες της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δείχνουν ότι ούτε η Δικαιοσύνη κρίνει όσο αυστηρά θα έπρεπε την αστυνομική αυθαιρεσία ούτε ο εσωτερικός έλεγχος της ΕΛΑΣ λειτουργεί, στην πραγματικότητα είναι μηχανισμός απαλλαγής από τις ευθύνες, είπε ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη και μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Παπαστεργίου μιλώντας Στο Κόκκινο και την Ευγενία Λουπάκη.

Το θέμα της αστυνομικής βίας στην Ελλάδα είναι διαχρονικό δυστυχώς, υπάρχει πρόβλημα σε πολλά επίπεδα, την μεταχείριση ανθρώπων κατά την κράτησή τους, την μεταχείριση διαδηλωτών ασχέτως αν κρατούνται, τις προσαγωγές ανθρώπων που κρατούνται 4-5 ώρες χωρίς στη συνέχεια δεν απαγγέλλονται κατηγορίες εναντίον τους, είναι πλέγμα προβλημάτων στην λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει αποτελεσματικός μηχανισμός ελέγχου αυτών των ανθρώπων, γιατί από τη μία η Δικαιοσύνη πολύ συχνά δεν κρίνει με την ίδια αυστηρότητα που θα έπρεπε και αφετέρου ο μηχανισμός εσωτερικού ελέγχου δεν λειτουργεί. «Στην πραγματικότητα, είναι μηχανισμός απαλλαγής από τις ευθύνες, δεν το λέω εγώ, αλλά και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που μας έχει καταδικάσει αρκετές φορές για αυτά τα ζητήματα», είπε ο κ. Παπαστεργίου.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Κατάντια για μια παραγραφή

Η κωμωδία που ανεβάζουν στην Προανακριτική η Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. συνεχίστηκε και χθες. Το υπόμνημα που είχε καταθέσει ο εισαγγελέας Αγγελής από τις 6 Δεκεμβρίου διέρρευσε σε ιστοσελίδες πριν δοθεί στα ίδια τα μέλη της Επιτροπής. Και η προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων έδωσε και πήρε.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο