Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.7°C15.2°C
4 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.0°C16.8°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.8°C
3 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
2 BF 77%
Κ. Μάτσα: Εμείς να πούμε την τελευταία λέξη για το ΚΕΘΕΑ (Ηχητικό)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κ. Μάτσα: Εμείς να πούμε την τελευταία λέξη για το ΚΕΘΕΑ (Ηχητικό)

«Πρέπει όλοι να ενώσουμε τις φωνές μας για το ΚΕΘΕΑ, γιατί από τα περισσότερα ΜΜΕ αυτές οι φωνές δεν ακούγονται, κανείς δε μπορεί να μένει αμέτοχος» είπε η Κατερίνα Μάτσα, πρόεδρος του σωματείου Υποστήριξης του Επιστημονικού Έργου του 18 Άνω μιλώντας χθες στην εκπομπή «ιστορίες που γράφουν Ιστορία» Στο Κόκκινο και στην Τζούλυ Τσίγκα. Εκείνη ένωσε την δική της φωνή, «Είμαι η Κατερίνα και είμαι ΚΕΘΕΑ» φώναξε χθες το πρωί κάτω από τα κλειστά παράθυρα του υπουργείου Υγείας.https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/693627622&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true


Σήμερα η δύναμη αυτής της συγκέντρωσης στο υπουργείο Υγείας ήταν μοναδική, εκφράζοντας τον αγώνα και την αποφασιστικότητα των ανθρώπων που προσπαθούν να απεξαρτηθούν, των απεξαρτημένων και των οικογενειών τους. Όλοι έκλεισαν στην αρχή με ταινία το στόμα τους για να καταγγείλουν την προσπάθεια φίμωσης του ΚΕΘΕΑ από την κυβέρνηση. Όμως, το παράθυρο του υπουργού Υγείας έμεινε κλειστό.

Γιατί η κυβέρνηση επέλεξε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, την οποία υπογράφει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος; Μιας τακτικής που ακολουθείται όταν υπάρχουν έκτακτες συνθήκες. Αυτό, όμως, δεν ισχύει. Προφανώς ο κ. Μητσοτάκης δεν ήθελε να έρθει προς συζήτηση στη Βουλή.

Το πρόβλημα της εξάρτησης είναι διαταξικό, αγγίζει όλη την κοινωνία. Πολλοί είναι οι βουλευτές και υπουργοί που είχαν ή έχουν παιδιά που αντιμετώπισαν ή αντιμετωπίζουν θέμα εξάρτησης, άρα αυτή η παρέμβαση στο ΚΕΘΕΑ θα ήταν δύσκολο να περάσει από τη Βουλή.

Γιατί, όμως, τόση βιασύνη; Στην Σ/Τ του ΚΕΘΕΑ ειπώθηκαν πολλά από τους ανθρώπους που γνωρίζουν από μέσα τι συμβαίνει. Πρώτα απ’ όλα η ΠΝΠ καταργεί το άρθρο 56 του καταστατικού του ΚΕΘΕΑ για τον σκοπό λειτουργίας του, τη φιλοσοφία, τις μεθόδους του κλπ. Ίσως, λοιπόν, σχεδιάζεται η μείωση της κρατικής επιχορήγησης ή η εν μέρει ιδιωτικοποίησή του, ή η πολιτική των υποκατάστατων, η συνένωση μονάδων οι απολύσεις προσωπικού και οι προσλήψεις χωρίς αξιοκρατία, όπως γινόταν στο παρελθόν στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Στη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας με συγκλόνισαν περισσότερο οι κραυγές των θεραπευτών, των ανθρώπων που έχουν τελειώσει το ΚΕΘΕΑ και τώρα βοηθούν άλλους στην απεξάρτηση. Ήταν απελπισμένη η κραυγή τους. Αλλά ο Μητσοτάκης και ο Κικίλιας δεν καταλαβαίνουν πως δεν μπορείς να παρέμβεις στη Διοίκηση αυτού του οργανισμού και να μην πειράξεις την ουσία του προγράμματος.

Είναι, ταυτόχρονα και ρατσιστικό. Με αυτή τη μεθόδευση αλλαγής της διοίκησης, τα παιδιά που βρίσκονται στις πιάτσες τι μήνυμα παίρνουν με μια κυβέρνηση που αφήνει υπονοούμενα για μη χρηστή διοίκηση στο ΚΕΘΕΑ; Γιατί τα παιδιά οδηγούνται στη χρήση όταν δεν αντέχουν την πραγματικότητα, την οικονομική κρίση, την πολιτιστική κρίση κλπ. Τώρα, λοιπόν, θέλουν να τους κλονίσουν την εμπιστοσύνη και σ’ έναν οργανισμό απεξάρτησης που προχωρούσε πάντα με διαφάνεια το πρόγραμμά του. Κανείς δε μπορεί να κατηγορήσει το ΚΕΘΕΑ για μαύρες τρύπες.

Όλο αυτό που επιχειρεί σήμερα η κυβέρνηση απαξιώνει τρομακτικά τον χώρο της απεξάρτησης, σε μια εποχή που η χρήση αγγίζει όλο και πιο μικρές ηλικίες νέων. Αντί, λοιπόν, η κυβέρνηση να φτιάξει προγράμματα θεραπευτικά, διαλύει προγράμματα. Κι όλη αυτή η σπουδή της, παραπέμπει στο πνεύμα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, με ιδιωτικοποιήσεις, συγχωνεύσεις μονάδων, υποκατάστατα κλπ. Επιχειρείται, να μπουν οι κανόνες της αγοράς σε έναν θεραπευτικό χώρο.

Γι’ αυτό δεν μπορεί κανείς να μείνει αμέτοχος. Πρέπει να είμαστε εμείς αυτοί που θα πούμε την τελευταία λέξη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL