Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Θ. Νάνος: Μεγάλο σχολείο το ΚΕΘΕΑ, η θεραπεία συνδέεται με το αυτοδιοίκητο (Ηχητικό)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θ. Νάνος: Μεγάλο σχολείο το ΚΕΘΕΑ, η θεραπεία συνδέεται με το αυτοδιοίκητο (Ηχητικό)

«Η διαδρομή από το σκοτάδι στο φως της απεξάρτησης έχει πολύ πόνο και το απολυτήριο από το ‘σχολείο’ του ΚΕΘΕΑ έχει μεγάλη αξία». Κάπως έτσι περιγράφει ο Θωμάς Νάνος, από το ΔΣ του Συλλόγου Οικογένειας ΚΕΘΕΑ Διάβαση, την πορεία του ως θεραπευόμενου για την απεξάρτηση του παιδιού του. Μίλησε χθες στις «ιστορίες που γράφουν Ιστορία» Στο Κόκκινο και στην Τζούλυ Τσίγκα για τα εύλογα ερωτήματα που δημιουργεί η στοχοποίηση του ΚΕΘΕΑ από την κυβέρνηση.https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/693118576&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true

«Η εμπειρία του ΚΕΘΕΑ είναι ένας μακρύς, δύσκολος δρόμος με πολύ πόνο, που αποδείχθηκε για όσους τον περάσαμε ένα μεγάλο σχολείο κι ένα απολυτήριο με μεγάλη αξία. Όταν μάθαμε με τη σύζυγό μου ότι το παιδί μας κάνει χρήση, μας ταρακούνησε. Υπήρχαν σημάδια, αλλά τα αποδίδαμε στην εφηβεία. Μετά όμως οι φίλοι και οι φίλες του λιγόστεψαν, οι απουσίες τα βράδια πύκνωσαν και μας ζητούσε πολλά χρήματα. Η πρώτη μας αντίδραση ήταν η εσωστρέφεια. Δεν μιλούσαμε σε κανέναν, προσπαθούσαμε να το κρύψουμε από όλους ακόμα κι από τον ίδιο τον εαυτό μας.

Ένας φίλος ψυχολόγος με παρέπεμψε τότε σε ένα κέντρο. Νόμιζα ότι θα πάω και σε 2-3 συνεδρίες θα λυνόταν το πρόβλημα. Πήγα μαζί με το παιδί μου, μετά ακολούθησαν κι άλλες επισκέψεις σε πολλά κέντρα, κυρίως ιδιωτικά, χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα και με ένα τεράστιο κόστος, χιλιάδων ευρώ. Ευτυχώς στην πορεία μας συναντήσαμε το ΚΕΘΕΑ. Ολοκλήρωσα εκεί το στάδιο του θεραπευόμενου και τώρα συμμετέχω στον Σύλλογο με άλλο ρόλο. Εκεί μπορέσαμε να μιλήσουμε για τα προβλήματά μας, μάθαμε να μη φοβόμαστε να μιλήσουμε και κυρίως μάθαμε ότι για ν’ αλλάξουμε το παιδί μας έπρεπε ν’ αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι. Η διαδικασία συμμετοχής ήταν διάφανη και δημοκρατική μέσα στις ομάδες μας. Αυτή είναι και η πολιτική θεραπείας του ΚΕΘΕΑ, «όχι κατά μόνας».

Μας προκαλούσαν να μιλήσουμε. Εκεί συναντήσαμε και πολλούς εθελοντές, που προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους. Πολλοί είναι πρώην θεραπευόμενοι. Κυριαρχεί το «η ισχύς εν τη ενώσει» γιατί τα ναρκωτικά είναι ένας πολύ σκληρός δρόμος και η θεραπεία μακροχρόνια. Η χρήση δεν είναι μόνο ατομικό πρόβλημα, είναι και κοινωνικό. Αυτός ο τρόπος λειτουργίας και θεραπείας συνδέεται με το αυτοδιοίκητο. Όλοι οι σύλλογοι συμμετέχουν, οι γονείς, οι εργαζόμενοι, οι θεραπευόμενοι συμμετέχουν στις διαδικασίες. Εκλέγουμε μια διοίκηση που είναι άμισθη. Όλοι πιστεύουμε ότι συναντήσαμε κάτι διαφορετικό, μια αντίληψη που δεν συνδέεται με το κέρδος. Και τώρα υπάρχει αγανάκτηση.

Γιατί πρέπει να καταργηθεί η αυτονομία, το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ; Γιατί να αλλάξουμε μια διοίκηση που προσφέρει αφιλοκερδώς με μια έμμισθη, διορισμένη διοίκηση; Μέχρι τώρα οι διοικήσεις λειτουργούν ανεπηρέαστα από συμφέροντα, μια διορισμένη διοίκηση θα κάνει το ίδιο; Στο ΚΕΘΕΑ υπάρχουν άνθρωποι με διαφορές, με διαφορετικά πιστεύω. Όλους, όμως, τους ενώνει ο αγώνας για την απεξάρτηση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL