Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.4°C20.1°C
4 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.5°C
3 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.0°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.9°C18.9°C
2 BF 45%
Υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου / Υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου: Εισαγγελική πρόταση για θανατηφόρα σωματική βλάβη και όχι ανθρωποκτονία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου / Υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου: Εισαγγελική πρόταση για θανατηφόρα σωματική βλάβη και όχι ανθρωποκτονία

Εν αναμονή του παραπεμπτικού βουλεύματος του δικαστικού συμβουλίου, το οποίο και θα αποφασίσει τελικά με ποιες κατηγορίες και ποιοι θα παραπεμφθούν σε δίκη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, βρισκόμαστε πια, λίγες ημέρες πριν τη συμπλήρωση ενός έτους από τη δολοφονία του.

Χρειάστηκε ωστόσο, την προηγούμενη εβδομάδα, να δημοσιευτεί ανακοίνωση από την οικογένεια του Ζακ Κωστόπουλου ότι υπέβαλε εγγράφως αίτημα στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών, ζητώντας να προσδιοριστεί η δίκη κατά των κατηγορουμένων για τον άδικο θάνατό του, για να μάθουν οι συνήγοροι της οικογένειας ότι υπάρχει ήδη εισαγγελική πρόταση.

Όπως σημείωναν στην ανακοίνωση της προηγούμενης εβδομάδας, η ανακριτική διαδικασία έχει ολοκληρωθεί από τον περασμένο Απρίλιο και από τις 14 Ιουνίου η δικογραφία βρίσκεται στα χέρια του εισαγγελέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας προτείνει την παραπομπή του κοσμηματοπώλη και του μεσίτη (των δύο δηλαδή φυσικών αυτουργών) καθώς και τεσσάρων αστυνομικών για το αδίκημα της πρόκλησης θανατηφόρου σωματικής βλάβης. Διατηρείται δηλαδή το αρχικό κατηγορητήριο, που ποτέ δεν αναβαθμίστηκε, ούτε μετά την ολοκλήρωση του ιατροδικαστικού πορίσματος, το οποίο ξεκαθάριζε ότι ο θάνατος του 33χρονου ακτιβιστή επήλθε από έμφραγμα του μυοκαρδίου που του προκάλεσε ο άγριος ξυλοδαρμός του.

Θυμίζουμε ότι οι συνήγοροι της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου, Άννα Παπαρρούσου, Χρύσα Πετσιμέρη και Κλειώ Παπαπαντολέων, τον περασμένο Φεβρουάριο κατέθεσαν μήνυση για ανθρωποκτονία εις βάρος των δύο καταστηματαρχών, του κοσμηματοπώλη και του μεσίτη της οδού Γλάδστωνος.

Δύο μήνες πριν, τον Δεκέμβριο του 2018, οι δικηγόροι της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου είχαν μηνύσει και τους εννέα αστυνομικούς και τον διασώστη του ΕΚΑΒ. Συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν τότε σε κοινή τους δήλωση, "οι μεν τέσσερις πρώτοι αστυνομικοί μηνύονται ως άμεσοι αυτουργοί της ανθρωποκτονίας που είχε ως θύμα τον Ζαχαρία Κωστόπουλο, οι δε πέντε λοιποί ως απλοί συνεργοί στο αυτό αδίκημα. Οι τέσσερις πρώτοι μηνύονται επίσης και για τέλεση βασανιστηρίων κατά του θύματος. Ο διασώστης του ΕΚΑΒ μηνύεται για κακουργηματική έκθεση. Η μήνυση αποτυπώνει τη βούληση της οικογένειας του θανόντος να αποδοθούν ορθά οι ποινικές κατηγορίες και να δικαστούν οι εμπλεκόμενοι για τα αδικήματα που διέπραξαν".

Τέλος, σχετικά με τις πειθαρχικές κυρώσεις κατά των αστυνομικών, τον περασμένο Ιούνιο, είχε αναβληθεί το πειθαρχικό συμβούλιο που θα αποφάσιζε την τύχη των εν λόγω αστυνομικών, που αντιμετώπιζαν και το ενδεχόμενο της απόταξης, έπειτα από αίτημα του δικηγόρου τους και τότε υποψήφιου βουλευτή της Ν.Δ. Θανάση Πλεύρη. Σε δήλωσή του τότε δήλωνε κώλυμα, ενώ έφτανε να απειλεί εμμέσως με μηνύσεις υφυπουργούς και υπουργούς που πήραν θέση, παραβιάζοντας το τεκμήριο της αθωότητας των αστυνομικών!

Και το ερώτημα παραμένει: Γιατί σκότωσαν τον Ζακ Κωστόπουλο;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL